Green Day

5092 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Green Day

Bille Joe Armstrong och Mike Dirnt (Mike Pichard) har spelat ihop ända sedan femte klass. Mike var basist och Billie Joe var både sångare och gitarrist. Det är även han som skriver texterna. ”Looking For Love” spelade Billie in när han bara var fem år gammal. Musiken dom gjorde, var grundad på 1970-talets punkrock.

1987 bildade de bandet ”Sweet Children” och fick även sitt första gig på Rods Hickary Pit, caféet där Billies mamma och Mike jobbade. John Kiffmeyer blev deras första trummis och snabbt bytte de namn till Green Day, som är ett Amerikanskt slang för att bara slappa en hel dag, inte göra någonting och röka på.

Under tiden hade 15 årige Tre Cool, (Frank Wright) spelat med bandet ”The Lookouts” i tre år. I The Lookouts så spelade en man vid namn Lawrence Livermoore som hade bildat sitt eget musikförlag, Lookout! Records. Av en slump så spelade de båda banden på samma party. Lawrence fick då upp ögonen för bandet och skrev därför kontrakt med dom på plats. 1989 släppte bandet sin första EP 1,000 Hours.

Deras debutalbum 39/Smooth släppte dom sedan 1990. Under sommaren som kom så han Mike gå ut High School med bra betyg (Billie Joe hade ju redan hoppat av för att satsa på musiken) innan dom skulle ut på sin först turné. När de hade kommit hem från turnén bestämde sig trummisen Kiffmeyer för att hoppa av. Anledning var att han ville satsa på college istället. Billie och Mike hade kommit ihåg ”the Lookouts” och ersatte därför Kiffmeyer med Tre cool som är deras nuvarande trummis.

Deras andra album ”Kerplunk” spelade dom in 1990, på endast fem dagar och en budget på 1000 dollar, i 30 000 exemplar. Den slog alla Lockout! Records försäljningsrekord.

År 1993 växte deras popularitet mer och mer, dom hade redan varit ute på flera turnéer. Dom lämnade därför Lookout! Records och skrev istället kontakt med Reprise Records. Dom var snabbt inne i inspelningsstudion med den nya producenten Rob Cavallo. Dom spelade in sitt nya album ”Dookie” som blev deras genombrott. I Februari 1994 kom den ut i butikerna och blev en stor succé. På bara några månader så hade dom sålt över 1 miljon exemplar. Albumet blev utsedd till bästa rock-cd av Time Magazine. Den sommaren var bandet även med i Woodstock-festivalen. Det blev ett stort lerkrig mellan bandet och publiken, på sätt ökande dom sin popularitet. Det började med att ett fan slängde lera på scenen och Billie stoppade leran i munnen för att försvara sig. Lerkriget spårade ut och de 350 000 stormade scenen. Då fick även Mike sina tre tänder utslagna. I slutet av det året sålde ”Dookie” 10 miljoner exemplar.

1995 spelade dom in soundtrack till filmen Angus och släppte även ett nytt album, ”Insomniac” som blev väldigt hyllat av kritikerna men kom inte i närheten av ”Dookie’s” succé. Albumet är mycket tyngre och mörkare än dom tidigare album.
Billie fick även sin första son med sin fru Adrienne Nesser detta år, Joseph Marciano som föddes i mars.

Sedan gick det sämre. Singlarna gick inte alls lika bra som tidigare singlar. Man trodde att p.g.a. av deras snabba väg till berömmelse skulle få dom att splittras men allt dom behövde, var bara lite paus. Under pausen som varade i ett år så spelade dom in över 40 låtar. 18 av dom låtarna kom sedan på deras femte album ”Nimrod”. På albumet finns den lugna balladen ”Good Riddance” som är en av mina favoritlåtar. Låten blev populär och spelades på både skolavslutningar och andra arrangemang.

Efter ett år med turnéer så tog Green Day ytligare en paus, 1999. Billie bildade sitt eget skivbolag Adeline Records där han släppte några singlar med sitt sidoband. Mike gick också med i ett annat band som släppte sin första singel på Adeline Records.

Bandet samlades igen oktober 1999 med en spelning på en skola. Där spelade de sin nya låt ”Warning”. I April 2000 spelade de in fjorton låtar varav tolv av dom kom på deras nya skiva som hette ”Warning”. På den skivan kan man tydligt höra hur dom har mognat en del. Mer ballader och Bille skriver bättre texter än någonsin. Bandet får därför nya fans. Efter ”Warning” släpps även två samlingsalbum.

År 2003 lanseras det ett nytt band på Billies skivbolag, ”The Network” som låter väldigt likt Green Day.

I september 2004 släpper dom sitt senaste album ”American Idiot” som är någon blandning mellan rock-opera och pop-rock. Bandet säljer flera skivor än på mycket länge (över 15 miljoner exemplar). Populariteten är på topp och flera av deras singlar har legat etta på topplistan. Några kända låtar från albumet är American Idiot, Boulevard of Broken Dream, Holiday, Wake Me Up When September Ends och även nya album är i farten.

När Billie spelar använder han mycket strumming för att få f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Green Day

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Green Day
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5194 [2023-02-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×