Doktor Glas

19 röster
100307 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har läst boken Doktor Glas och det är svensken Hjalmar Söderberg som har författat den. Doktor Glas utkom första gången år 1905. Boken är 169 sidor och då inräknat inledningen på 2 sidor. Språket i boken är väldigt ovanligt för mig, väldigt stelt men ändå graciöst. Det är en gammaldags svenska och med alla långa filosofiska delar så blir det stundtals väldigt besvärligt och jobbigt att läsa, och jag klarade bara av att läsa en 15-20 sidor i taget.

Boken utspelar sig i Stockholm någon gång i början av 1900-talet. Boken är uppbyggd som en dagbok, med olika dagar som kapitel. Att boken är uppbyggd som en dagbok gör den mer personlig och realistisk än många andra böcker. Boken sträcker sig från den 12 juni till 7 oktober samma år. Givetvis så skriver doktor Glas inte dagbok varje dag.

Doktor Glas är en ung väldigt filosofisk och klyftig läkare som jobbar på en praktik i Stockholm. En dag kommer fru Gregorius med ett lite annorlunda problem, hon är gift med pastor Gregorius, men hon älskar inte honom utan det är en annan man som har väkt hennes kärlek. Hon klarar inte av att pastor Gregorius gång på gång förgriper sig på sin henne och hon inte kan träffa sin kärlek.

Hon har helt öppnat upp sig för doktor Glas och han tänker att han får göra som han brukar när det är någon med psykologiska problem, och hänvisa till ”plikten”. Men han fattar tycke för henne. Han har länge avskytt pastor Gregorius, som är en av doktor Glas patienter, och bestämmer sig för att hjälpa henne. Nästa gång pastor Gregorius besöker honom säger doktorn att pastorns fru inte är frisk, och att han inte får älska med sin fru under ett halvårs tid. Pastorn sväljer lögnen med ull och hår.
Doktor Glas blir mer och mer involverad i fru Gregorius öde.

När Doktor Glas under sina promenader runt om i Stockholm ibland stöter på fru Gregorius ser han att hon verkar lyckligare, men tiden kommer då det gått ett halvår och pastorn börjar förgripas sig på henne igen.

Pastor Gregorius är patient hos Dr Glas på grund av hans dåliga hjärta, så Dr Glas drar en lögn och säger till pastorn att han ska åka iväg på semester, men det är kortvarigt.

Under denna tid har Dr Glas hela tiden förföljts av frågan:
”Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?”

Dr Glas har alltid känt sig som en åskådare till livet, och har alltid sökt en ynka liten mening med sitt liv. I en del av boken pågår en dialog mellan för och emot sidan av honom, det hela liknar en rättegång. Till slut tar Dr Glas till handlingen och bestämmer sig för att döda pastor Gregorius. Nu är frågan hur han ska lyckas döda pastorn utan att själv åka dit. Han kommer genast att tänka på sina cyankaliumtabletter, som han länge haft gömda på sitt rum. Dr Glas tänker ge pastor Gregorius tabletterna nästa gång pastorn kommer till mottagningen, och säga att det är tabletter mot hans dåliga hjärta. Men när den dagen kommer så tvekar Dr Glas, och dödar inte pastorn den gången. Men pastorn ska dö, det har Dr Glas bestämt.

En varm augustidag när doktorn är ute på en av sina promenader genom Stockholm möter han pastorn, och lyckas lura pastorn att själv svälja tabletten. Pastorn faller ner död, och Dr Glas lyckas få polisen som går förbi att tro att det var en hjärtinfarkt. Nu hoppas doktorn att fru Gregorius ska bli lycklig, men han får senare veta att hennes älskade hade hittat en annan.

”Han smyger runt hennes hus och ser när hon med blekt ansikte postar ett brev till sin forne älskade, och säger sedan sig själv;” Aldrig blir hon min; aldrig. Jag gjorde aldrig hennes kind röd, och det var inte jag som hade gjort den så kritblek nu. Och aldrig skall hon med ångest i hjärtat ila över gatan om natten med ett brev till mig. Mig gick livet förbi.” Sidan 168 Doktor GlasMiljöbeskrivningarna i Doktor Glas är underbart bra beskrivna men ändå suddiga, som en oljemålning, och det tycker jag är väldigt speciellt för denna bok. Jag har hört/läst att Söderberg är känd för sina miljöbeskrivningar. Söderberg har verkligen lyckas para ihop rätt stämning för de olika miljöerna.

Bokens syfte är väldigt klart, den tar upp dubbelmoralen som finns i samhället. Som exempel:
”Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?”
Det är en fråga som säger nästan allt om boken, och boken återspeglas hela tiden på den frågan.

Boken Doktor Glas är en väldigt genomtänkt och filosofisk bok, och det finner jag både väldigt underhållande men också väldigt störande. För jag anser att en bok jag läser ska vara underhållande, alla andra böcker som inte ska vara underhållande finner jag oftast tråkiga. Själva storyn boken är uppbyggd på skulle kunna bli en väldigt underhållande deckare, men nu är boken Doktor Glas ingen deckare, men många gillar säkert Doktor Glas. Fler orsaker till att jag inte gillar boken är att den får läsaren att tänka till, och visst det är väl bra men som sagt tycker jag den är alldeles för filosofisk och man måste hela tiden tänka efter både en och två gånger. Det blir helt enkelt för mycket tänkande.

Men det jag tyckte var kul och underhållande med boken var...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Doktor Glas

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-12-14

    OMG! Är du lömsk eller? Jag har precis läst ut boken och den var ju så sjukt lättläst som det bara gick. Och att det var jobbigt att tänka efter?! Det var ju helt underbart, vad är det för mening att läsa böcker om de inte får en att tänka till lite själv.

  • Inactive member 2009-01-15

    hehe bra för dig då att du kunde läsa den så lätt som du beskriver, men hacka inte på dom andra som inte gjorde det. jag har också svårt att läsa den, håller med snubben att den var svår

  • Inactive member 2013-01-10

    Roligt att den utspelar sig i Uppsala, inte Stockholm...

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Doktor Glas
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5195 [2022-07-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×