Berlinmuren

29 röster
34130 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Syfte
Mitt syfte till att jag valde att jobba med Berlin muren var det att jag ville få en djupare inblick på hur Berlin muren uppstod, hur den såg ut där den stod, hur och varför den föll och dess konsekvenser den gav folket både på väst och östsidan. Det skulle också vara kul att få reda på hur folket ser tillbaka på den idag 16år senare.
Jag börjar med en återblick om hur muren uppstod.


Bakgrund till hur muren uppstod
Några år efter andravärld skrigets slut 1945 delades Tyskland upp i en väst och en östsida. Beslutet kom ifrån krigets vinnare USA, Storbritannien, Frankrike och forna Sovjetunionen. Dom bildade fyra oppositioner där dom nämnda länderna fick en varsin del. Öst sidan fick tillhöra sovjetunionen, styrandes utav Nikita Chrusjtjov och dom övriga kom att tillhör väst där den amerikanske ledaren John F. Kennedy styrde. Likaså Berlin blev uppdelad i en väst och östsida där respektive ledare ansvarade över. Folket upplevde detta som väldigt obekvämt.
Det östberlinska samhället hade det svårt att komma igång efter kriget medan västberlinarna bara gjorde större framsteg både ekonomiskt och arbetsmässigt. Det ledde till att allt fler från öst flydde till väst för att få en bättre framtid. Ledarna tyckte inte om denna folkvandring som bara ökade och ökade utan beslutade då tillsammans med östberlinarna att en mur skulle byggas för att skilja Västberlin och Östberlin åt. Beslutet kom 1961 och det sades att nu skulle Tyskland bli ett enat land med ett demokratiskt styre. Blev så fallet?


Fakta om muren
En tidig morgon den 12 augusti 1961 började dom östtyska soldaterna lägga ut taggtråd och minor runt Västberlin och bara några dagar efter det hade det byts ut mot stora stenblock. Det fanns ett antal övergångar byggda men där skedde det noggranna regleringar av vilken sorts trafik som fick passera. Övergångarna kontrollerades utav DDR (Deutsche Demokratische Republik) alltså dom östtyska soldaterna. Den slutliga muren blev 165,7 km lång och 4m hög med vakttorn och elstängsel.
Innan andravärlds kriget bestod Berlin utav ca 4 300 000 invånare och efter uppdelningen av staden hade ca 1 500 000 människor omkommit. Dom flest omkomna dog under kriget men en hel del dog också under den enorma flykten. Många ansåg att muren var till för att skydda östberlinarna från att fly, men som man kanske kan se det hade dom väl ändå störst möjlighet att fly eftersom det faktiskt var Västberlin som var inramat.
Målet med att förminska flyktströmmen lyckades från flera tusen människor till knappt hundra.


Östberlin respektive Västberlin
Östberlin styrdes kommunistiskt utav Nikita Chrusjtjov, en man som inte kunde få sitt folk riktigt enat. Det var östberlinarna själva som velat ha muren, vilket man kan tycka vara konstigt men som jag ser det tror jag många invånare ändå hade ett hopp om att Nikita Chrusjtjov skulle kunna få staden att börja växa igen. Ledaren Nikita misslyckades tyvärr och folket fick nu leva under förtryck och inte kunde dom säga något negativt om muren för då kunde personen i fråga bli tagen av stasi som var den mycket stränga östtyska säkerhetspolisen.
Östberlinarna fortsatte att leva i fattigdom och fortfarande fanns det ett fåtal människor som försökte fly, men större delen av dom eller i princip alla blev skjutna under flykten.
Västberlin styrdes demokratiskt och var tvärt emot Östberlin relativt enat. En del av folket var inte så störda av att muren existera och andra tyckte det var jobbigt, kanske var det för att dom hade det bra med jobb, bra ekonomiskt och att dom hade demokratiska val. Dom som tyckte det var jobbigt flyttade ut från Berlin och in fylldes det då en stor arbetskrafts-
invandring från Turkiet.


Murens fall
Den 9 november 1989 kom meddelandet av regeringstalesmannen Günter Schabowski om att en ny reseförordning införts. Den innebar att alla östtyskar hade rätt att ta sig ut ur staden genom övergångarna, vilket många gjorde direkt. Det bildades snabbt en enorm folkmassa av 100000 tals östberlinare som vakterna hade svårt att kontrollera över. Det blev flera kaotiska dygn och till slut fanns det inget annat sätt att rädda staden än att riva muren som var den starkaste symbolen för det kalla kriget.
Enligt många historiker var murens fall en av de största händelserna i historien och glädjen var stor och firades av många.
Men än idag lever en mur kvar i människornas huvud. Det är en mur som fördelar kommunismen och kapitalismen precis som då och ses vara mycket svårare att riva.Konsekvenser som muren gav
• Den första konsekvensen jag tänker på är nog ändå hur muren drog isär människorna ifrån varandra. Om en familj tex bodde på den västra sidan av Berlin och deras släktingar bara några kvarter bort in på den östra sidan var det ju helt omöjligt för dom att träffa varandra. Det ledde till att många familjer splittrades.

• Muren runt Västberlin var ju helt enkelt till för att kunna bygga upp Östberlin till en hel stad igen, men det ända den ledde till vara att dom inramade sig själva och inte hade någon som helst frihet. Invånarna där började då känna ännu mera hat och det ledde till att kriminaliteten ökade stort.

• Som jag nämnde innan i texten så kan man ju tycka att östberlinarna hade det jätte fritt eftersom det faktiskt inte var dom som vara inramade utav muren. Man kan också tänka sig att det borde ha varit väldigt lätt att fly från öst, men så var det heller inte. Det var stasi den stränga säkerhetspolisen som var den så kallade boven i det hela. Som jag har uppfattat det hela kunde agenter från stasi bara plocka in östberlinare från gatan eller sådana som dom visste hade nämnt något negativt om muren och ge dom fängelse. En hel del människor fick sitta där i fångenskap fler år helt oskyldiga.Hur folk ser på muren idag
Hur folket ser på muren idag är lite olika. Självklart tycker nog alla att det var skönt att muren försvann så dom kunde träffa varandra igen och att landet som då inte direkt var ett enda enat land kunde få en hel huvudstad istället för en uppdelad.
Det var en mycket hemsk tid för många inte minst för dom i fångenskap och deras anhöriga.
Östberlinarna hade stora förhoppningar om att det skulle bli bättre än väst Berlin haft det under den tiden muren existerade. Visserligen fick östberlinarna det tryggare men dom var inte nöjda med allt som skedde. Det var tex väldigt svårt för dom att kunna köpa saker från västsidan för att där var priserna så mycket högre än på den högra. Det är väll det dom menar när dom säger att det än idag lever kvar en mur i människornas huvud som skiljer kapitalismen och kommunismen alltså dom rika och dom fattiga.Mina synpunkter
• Det jag tror många funderar över är nog hur Västberlin egentligen kunde gå med på att muren skulle byggas. Jag tror kanske det var för att dom liksom östberlinarna själva tyckte att flykt strömmen var alldeles för total och att dom tyckte att det skulle få lugn och ro med sitt demokratiska styre genom att ha muren. Faktum var ju att västberlinarna fick vandra ut och in genom muren hur som helst och då menar jag inte den delen som gränsade mot Östberlin utan den delen mot östtyskland.
Jag skulle nog aldrig gå med på att muren skulle byggas. Inte minst för hur många liv som orsakades och framför allt hur staden förstördes.

• Efter det att muren rivits och att öst och väst blivit förgrenade med varandra så fanns det ändå så mycket skillnader. När dom tidigare fattade beslutet om att muren skulle byggas hade dom ett mål om att Tyskland skulle bli ett demokratiskt styre. Västtyskland hade redan då ett väl fungerande demokratiskt styre så för dom flöt det ju bara på. Östtyskland däremot fortsatte med det kommunistiska både under tiden muren existerade och efteråt.
Sammanfattning
Några år efter andra världskrigets slut 1945 delades Tyskland upp i en väst och östsida. Östsidan fick tillhöra sovjetunionen, styrandes utav Nikita Chrusjtjov och USA bla kom att tillhöra västsidan där den amerikanske ledaren John F. Kennedy kom att styra.
Respektive ledare fick dessutom ansvara över Berlin som också blev uppdelad i en väst och östsida.
Västtyskland hade det väldigt bra ställt tvärtemot östtyskland inte minst östberlin som hade det väldigt svårt att komma igång efter kriget. Genom med detta började massvis med östberlinare fly till väst och denna folkvandring tyckte inte ledarna om. Då fattades beslutet om att en mur skulle byggas för att skilja Östberlinarna och västberlinarna åt.

Den 12 augusti 1961 började dom bygga muren med taggtråd och stora stenblock. Den blev till slut 165,7 km lång och 4 m hög med vakttorn och elstängsel.
Målet med att minska flyktströmmen lyckades från flera tusen människor till knappt hundra.

Östberlinarna var dom som mådde sämst under den tiden muren existera. Dom fick leva under förtryck och kunde inte nämna något negativt om muren för då kunde personen ifråga bli tagen av den mycket stränga säkerhetspolisen, stasi.
Västberlin hade det väldigt bra med sitt demokratiske styre. Fast det var dom som var inramade utav muren så hade dom ändå friheten att kunna gå ut genom dom få övergångarna som fanns.

Den 9 novembe...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Berlinmuren

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-03-13

    Du räddade mitt arbete!;)

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Berlinmuren
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5200 [2024-05-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×