Adolf Hitler

9 röster
10470 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Adolf Hitler
Hitler föddes år 1889 i Österrike i staden Braunau. Hitler pappa jobbade på tullen och fick 8 barn (inklusive Adolf) på tre äktenskap. Adolf hade chansen att få bra studier, men var helt ointresserad av studier. När han var 15 år var han tvungen att byta skola för att hans betyg var för dåliga. Efter ett år i den nya skolan slutade han utan examen. Han kunde måla bra, men blev bedömd att han inte hade någon talang. Han misslyckades att komma in på en skola när han provade två gånger. Hitler hade svårt att få vänner efter ett tag.

Europa hade mycket saker att ta hand om denna tid. Första världskriget var nära. I Februari 1914 frikallades Hitler från värnplikten för att han hade dålig hälsa. När kriget bröt ut anmälde han sig frivillig till kriget. Fast han fick direkt inte kriga. Han blev rapportkarl och han befann sig hela tiden vid fronten i poster. November 1914 fick han järnkorset för att han hade visat mod. Några år senare sårades han svårt. Han blev korpral men fortsatte som rapportkarl. Hans jobb var att föra meddelanden mellan officerare. Kriget höll på att sluta 1918 och Hitler blev svårt skadad av en brittisk gasattack. Han blev tillfälligt blind och låg på sjuk hus ett tag. Han belönades igen med järnkorset fast av första graden.

I november 1918 tog kriget slut. Tyskland tvingades kapitulera. Fast Hitler fick stanna i armén några år till. Fast då blev han riksvärn. Hans uppgift var att locka fram fosterländska känslor. När han arbetade med rikstvärnet så fick han kontakt med Tyska arbetarpartiet. Gruppen hade inte många medlemmar. Hitler blev deras sjunde. Efter en tid tog Hitler över ledningen i gruppen och växte i styrka. Han döpte om gruppen och döpte den till Tyska nationalsocialistatiska partiet. De hade målet att göra Tyskland starkt igen efter förlusten i kriget. Hitlers grupp är olik de andra grupperna.

Hitlers namn blev känt för första gången november 1923. Hitler blev dömd för kuppförsök i München. Han fick fem års fängelse för det men frigavs redan efter sju månader. När han satt i fängelse skrev han på en bok med hans politiska åsikter. Den heter ´´Mein Kampf’’. Efter att Hitler kom ut från fängelset så sjönk tyska valutan starkt. Man fick nästan ingenting för pengarna.

Nationalsocialisterna lyckades i några val få in en hel del av sina medlemmar i riksdagen. 1924 hade nazisterna 32 platser i parlamentet. Tiderna blev bättre mot 1920-talet, sjönk antalet till 12. 1932 besatte det hela 230 av riksdagens 608 platser. Hitler byggde en privatarmé också. Den bestod av yngre män, många arbetslösa. Socialister och kommunister misshandlades och Hitler började att trakassera judar. 1933 utsågs Hitler till rikskansler, dvs. regeringschef. Till slut förbjöds alla partier förutom Hitlers eget. 1934 dog Tysklands president. Hitler lade sig i kampen om ledaren som kallades Führer.
Till att börja med var det många tyskar som tyckte att Hitler var bra för landet. Han fick fort på ekonomin. Vägar byggdes, fabriker producerade. Arbetslösheten minskade från 6 miljoner i början av 1933 till 3,7 miljoner på ett år. Hitler blev internationellt gillad också.

Hitler började senare bygga koncentrationsläger i Tyskland. I dessa koncentrationsläger fans det människor som såg ut som levande lik. Man visste inte hur många som blev avrättade i Hitlers koncentrationsläger. Man tror det var 6 miljoner judar som blev avrättade. Sedan några 100 tusentals polacker, zigenare och andra folk som Hitler tyckte var mindrevärdiga. Hitler tyckte att dessa folk inte va lika värda som tyskarna. Genom att mörda judar, polacker, zigenare och andra folk tyckte Hitler att dom överlägsna arierna skulle vara kvar. Medans Hitler var i makten vågade inte så många protestera mot honom och dem protesterade riskerade att bli skjutna eller ihjäl gasade. Men till slut var Hitler besegrad. Han hade makten i 12 år. Det var omöjligt att rä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Adolf Hitler

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Adolf Hitler
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5213 [2023-09-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×