Judendomen

44 röster
47446 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Judendomen
Det finns bara 16 miljoner judar, i hela världen, och de är utspridda över hela jordklotet men det finns flest i USA , Ryssland och Israel.
Det som vi kallar Gamla testamentet, är judarnas bibel och heliga skrift. Den viktigaste delen är de fem Moseböckerna. De kallas Tora, som betyder lagen eller läran. Gud utvalde judarna att vara hans speciella folk på jorden enligt Bibeln, och Israel skulle vara deras land. Han som betraktas som judendomens grundare är Mose. Han levde för ungefär 3 200 år sedan. Han föddes i Egypten och ledde flykten ut ur landet, men nådde aldrig själv till Israel.

Judendomen är en av världens äldsta religioner. Den har funnits så länge att det är svårt att säga när den startade och vem som ”uppfann” den, och hur. Den har ”alltid” funnits där helt enkelt. Deras historia berättas i Gamla testamentet, enligt det så leddes det judiska folket från slaveriet i Egypten till ett land som de fått av en gud, Palestina. Där levde de mycket längre ända tills runt 70 e kr då Jerusalem, den heliga staden, förstördes av rommarna. Romarna hade ockuperat landet, och då tog judarna till vapen, och lyckades få tillbaka landet. Men kort där efter så kom Romarna tillbaka och plundrade och brände allting. Judarnas långa landsflykt tog sin början. De spred sig över hela romarriket, och med tiden flyttade de även norrut. När Europa blev kristet möttes judarna av misstänksamhet och ibland hat, för att de inte trodde att Jesus var guds son.

Vart judarna än flyttade fanns det alltid lagar som begränsade deras frihet, att de inte fick äga någon jord, och att endel yrken var förbjudna. Därför blev många judar handelsmän. De tvingades också att bo i särskilda ”judekvarter”, så kallade ghetton. Allt dåligt skyllde man på dem, eftersom det var ju så behändigt för de kristna. Genom tiderna har judarna blivit förföljda, och hatade nästan överallt. Man trotts all misstänksamhet, och allt hat, har de hållit fast vid sin tro, och sina traditioner. Om de inte hade gjort det, utan passat in sig till kristendomen, så skulle vi kanske inte haft någon judendom idag. Under 1900-talet hade judarna börjat flytta tillbaka till Jerusalem, staden var ju trots allt deras, enligt Mose böckerna. De ville skapa en egen stat där all världens judar skulle leva. Men det var inte alla judar som flyttade till Palestina, de flesta stannade kvar och trodde att deras kultur skulle börja respekteras. Tyvärr, så blev det aldrig så, och med Hitler i spetsen så växte nazismen fram allt snabbare. Judeförföljelsen ökade, och judar från nästan alla länder i Europa fördes till förintelseläger där de dödades. Man tror att runt 6 miljoner judar dödats och bränts under andra världskriget.

De judar som överlevde ohyggligheterna i Europa tog sig till Palestina för att på nytt bygga upp den stat som fanns ca 2000 år tidigare. Saken var bara den att i judarnas Palestina bodde massa muslimer som bott där i över 1000 år. Och såklart att de inte ville flytta på sig. Judarna hänvisar till Moseböckerna där det står att gud gav landet till Abraham och Israels folk. Muslimerna viftar då med Koranen och säger att enligt den är de Abrahams sanna arvingar. Gissa om det blev bråk? Omvärlden hade nog dåligt samvete för att de inte gjorde något åt förintelselägren, så de gav en del av landet till judarna och lät muslimerna behålla resten. Det blev ännu mer bråk, båda religionerna säger sig ha störst rätt till Palestina och Jerusalem. Och där är vi än idag. Muslimer och judar slåss nere i Jerusalem, och det verkar som det aldrig kommer att ta slut. så länge det finns troende muslimer och troende judar så kommer antagligen kriget fortsätta.

Judisk tro och livsstil.
Precis som i alla religioner finns det i judendomen olika sätt att se på sin religion. Det finns ortodoxa judar, och liberala judar, och allting däremellan.
De ortodoxa har sabbat varje vecka, där de endast äter koschermat och försöker följa alla levnadsregler i Talmud, och Tora. Men en mer liberal jude kanske håller på reglerna om mat, men tar inte på sabbaten på lika stort allvar som de ortodoxa. Hur troende man är varierar från familj till familj. Precis som i kristendomen, alla ser på regionen på olika sätt.

Varje fredag kväll till lördag kväll firar nästan alla judar sabbat, det är nästan som en liten högtid. Familjen är samlad man umgås, vilar, äter och dricker gott, läser i heliga texter och besöker synagogan (deras ”kyrka”). Liberala judar skippar kanske ibland det med synagogan eller läsa heliga texter och bara har det trevligt. Alla kristna läser ju inte Bibeln varje söndag längre heller.

Högtider
I judendomen har man olika högtider t.ex. Påskhögtiden - Pesach.
Judarna firar påsken till minne av befrielsen från slaveriet i Egypten för mer än 3000 år sedan. Påskhögtiden inleds med sedermåltiden, då man äter ovanliga maträtter med speciell betydelse. Till måltiden hör också sånger, bönder, och uppläsningar. Som följer en bestämd ordning. Ordet seder betyder just ordning.

Heliga skrifter
”Gud visar vad som händer i människans historia”
Detta är en viktig tanke i judendomen. Judendomens heliga skrifter innehåller till stor del av historiska skildringar av hur Gud griper in i mänskornas och särskilt i Israel, sitt eget folks liv. I den judiska bibeln finns precis som i den kristna bibeln, det Gamla testamentet. De heliga skrifterna på judiska heter Tanak. I ordet finns begynnelsebokstäverna Läran, Profeterna och Skrifterna. I Sverige kallar judarna den heliga boken för bibeln precis som de kristna.

Tora
Den viktigaste delen i den judiska bibeln heter på Heberiska Tora. På svenska säger vi Läran, eller Lagen. De fem Mose böckerna tillsammans blir Tora. Hjärtat i Tora är de tio budorden som Moses fick på Sinai berget. Mose böckerna, Tora är viktigast och det är uppenbart, om man har varit i en synagoga. Hand skrivna bokrullar förvaras längst fram i synagogans skåp som kallas för Arken.

Profeterna
Den andra delen av den judiska bibeln heter profeterna den består av böcker som handlar om profeter. Profeter uppfattar sig själva som Guds språkrör. Profeter var oftast vanliga människor t.ex. fårahedar. Profeter i bibeln var riktigt inspirerande personer. Om en människa bröt mot en lag så skickade profeterna Guds straff på personen. Profeterna visade också en ljus väg, en väg utan problem och olyckor.


Heliga tecken
I judendomen finns det tre viktiga tecken, den första är David stjärnan. David stjärnans sex uddar symboliserar de sex arbetsdagarna, och det tomma utrymmet i mitten symboliserar vilodagen, sabbat.
Och de två andra är Torarullen, och den sjuarmade ljusstaken.

Synagogan
När männen är i synagogan, under högtider, böner och under måltider, bär de alltid en kipa. Kipa är en liten rund hatt som sitter på huvudet. I synagogan finns det varken kors eller altare, som det gör i de kristna kyrkorna, utan de har ett vackert skåp som heter Arken. Arken ligger alltid mot den vägg som vetter mot Jerusalem. Och i Arken ligger de heliga bokrullarna.
I synagogan har de inga präster, istället har de Rabbiner, som är deras lärare eller ledare. Under en gudstjänst tar Rabbinen fram bokrullarna, och sedan hjälper några män honom med att läsa ur de heliga rullarna. Aldrig får några kvinnor hjälpa till att läsa ur de heliga bokrullarna.
En synagoga har ett väldigt mäktigt och kraftigt utseende. Man skulle nästan kunna jämföra med en katolsk katedral. Över själva gudstjänstlokalen har den en mycket mäktig kupol. På toppen av kupolen sitter det en David stjärna. På båda sidor av denna enorma kupol står det två mindre kupoler och glänser. På utsidan är synagogan minst lika fascinerande, om inte mer, som de gamla gotiska katedralerna. Det är alltså en otroligt ståtlig byggnad.



Maten judarna kallar Koscher betyder passande eller riktig. Några av reglerna är att man inte ska äta fläskkött, skaldjur, eller blanda mjölk och kött. Judarnas matregler är lika gamla som religionen, så därför är det svårt att ta reda på varför de är som de är. Judarnas regler om mat rör också hur man tillagar den, och hur djur ska slaktas.

Många tror på grund av judendomens alla regler att den ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Judendomen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-01-15

    Mycket bra Amanda

  • Inactive member 2009-03-31

    jätte bra

  • Inactive member 2013-04-20

    Hej! Skulle du kunna lista vilka källor du använt dig av? Skulle vara mycket snällt om jag fick svar!

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Judendomen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5222 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×