Teknik Hemma - Matförvaring

6 röster
11088 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbeteArkeologer har hittat fynd som visar på att man kylde ner mat för förvaring redan på stenåldern. Då använde man kärl som man ställde ner i bäckar för att hålla den fräsch under en längre tid. Forskare hittade år 1996 en jordkällare som verkar ha använts som en typ av skafferi under stenåldern. Någonting som jag tyckte var intressant då det inte var speciellt länge sen man slutade använda jordkällare till att förvara mat i. Tekniker som i viss mån även används idag för att få en mycket lång hållbarhet av mat är torkning, saltning och rökning. Surströmming är ett lysande exempel på extrem konservering genom saltning som används idag. Surströmmingen kan förvaras i sin konserveringsburk i årtionden och fortfarande vara ätbar. Torkar man någonting så kan man med enkelhet förvara maten i ett skafferi under långa tidsperspektiv. Under slutet av 1800-talet hände någonting fascinerande, den första kompressor kylen byggdes av en tysk man kallad Carl von Linde. Detta blev ett otroligt framsteg för förvaring av mat och i och med tekniken så kunde man också utveckla frysen. Den fungerade på exakt samma sätt som kylen med den skillnaden att den kunde ha en kraftigare kompressor som klarade av att bibehålla en lägre temperatur. Kyl kompressorn tycker jag är en fantastisk uppfinning som finns i stort sett överallt i världen idag. I och med den så kan jag tänka mig att maten blev mycket nyttigare. Man kan i och med kompressorn och kylen/frysen också köpa in större kvantiteter av mat vilket skulle kunna spara både tid och pengar.

Funktionen:
Funktionen för matförvaring har alltid varit den att kunna hålla mat näringsrik och fräsch under längre perspektiv. Någonting som jag tror har berört samhället i stor utsträckning under alla århundradena. Människan och djuren behöver mat för att överleva och nu har vi människor uppfunnit en ypperlig teknik till att förvara mat så att den kan hållas näringsrik och fräsch under långa perspektiv. Dock tycker jag att konserven är den mest ypperliga tekniken till att förvara mat då den kan förvaras i vilket tillstånd som helst utan att bli förstörd.

Framtid & Utveckling:
Så kallade intellegenta hem finns redan, men inte för oss svenssons. Hela idén går ut på att man i princip kan styra hemmet mobilt. Hela hemmet är också sammankopplat i ett enda stort närverk. Man kan då i princip styra hele hemmet från en dator om man så vill. Personligen så tycker jag inte att idén är speciellt bra. Tycker det fungerar väldigt bra som det är nu och det behöver verkligen inte vara mer avancerat. Jag tycker att företag skall lägga kraft på att få ner energiförbrukningen på kylskåp och frysar istället för att göra dem mer intellegenta. Att få fram miljövänligare gaser till kompressorerna ligger också högre på önskelistan istället för att göra dem mer intellegenta. På så sätt skulle man kunna spara både på miljön och pengarna. Två flugor i en smäll med andra ord!

Miljöaspekter:
I de första typerna av kylskåp som tillverkades använde man freon-gasen som kylmedium. Till en början verkade detta vara en bra lösning, men efter diverse studier upptäckte man att om freon-gasen släpptes ut i atmosfären så förstördes successivt ozonlagret. Så när de gamla kylskåpen kasserades läckte freonet ut och tunnade ut ozonlagret, vilket i sin tur leder till att för mycket UV strålning från solen släpps igenom. Detta kan bland annat framkalla cancer. I dagens kyl och frysskåp så har freon-gasen ersatts med andra miljövänligare gaser, men fortfarande finns speciella miljöstationer för gamla kylskåp så att den farliga gasen inte ska läcka ut i naturen. Hänsyn har alltså tagits till naturens fördel, vilket jag tycker är enormt bra! Utan ozonlager kan vi inte leva men det känns ändå som om vi är på rätt väg med att tillexempel använda miljövänligare drivgaser i kyl och frysskåp/boxar och etanol som drivbränsle i bilar.

Egna tankar:
Som jag tidigare sagt så tycker jag att man skall lägga ner störr resurser på att framställa miljövänligare drivgaser och få ner energiförbrukninen istället för att göra matförvaringen mer "intellegent". Miljön är det viktigaste vi har och är i d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Teknik Hemma - Matförvaring

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Teknik Hemma - Matförvaring
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5246 [2024-05-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×