Inga bomber över skärholmen - Romanredovisning

2 röster
14501 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
MILJÖN
"Och visste man vart man skulle titta borde man också kunna se taket på hans hus på Idholmsvägen, och Rashids två hus längre bort, ett likadant loftgångshus med tre våningar. Kanske Sofias också, tänkte han, och kände en krusning av längtan i magen. En hopplös längtan, tänkte han ofta. Och mellan Skärholmen och Ikea och det fläskiga Heron City, eller Heroin City som en del sa, rullade den sexfiliga E20 som ett lakritsband mot Södertälje och särade det idylliska Segeltorp och det råare Skärholmen åt.” Ur Inga bomber över Skärholmen


FÖRFATTARE
Boken "Inga bomber över Skärholmen" skrevs av Hans Olsson, svensk författare som är född 1962. Hans Olsson är uppvuxen i Timrå och Uppsala. Han har två äldre systrar. Innan flytten till Stockholm 1992 bodde Hans i Göteborg. Under de senaste 13 åren har Olsson jobbat som lärare, på servicehus, på läger för utväklingsstörda, med hiv-frågor och samlevnadsundervisning i ett projekt i St. Petersburg. Han har tidigare skrivit två ungdomsböcker "Spelar roll" och "Smitvarning" som blev nominerade till Augustpriset. Hans Olsson arbetar också aktivt på RFSU.

HANDLING
Boken "Inga bomber över Skärholmen" handlar om Peter, en 16 åring pojke, som bor i förorten Skärholmen. Han har svårt att acceptera livet i förorten med alla fester, där många verkar vara nöjda med saker som det är. Däremot är han en stabil back i fotbollslaget. Han gillar sina kompisar men särskild sin bästa kompis Rashid. Peter och Rashid spelar fotboll i samma lag och går i samma klass i skolan. De har alltid delat allt och ställt upp för varandra. Men den här våren lägger Peter märke till vissa förändringar hos Rashid. Rashid åker någonstans på lördagskvällarna och frågar aldrig om Peter vill hänga med.

När Peter börjar vakna på nätterna och märker att hans krigskadade pappa sitter uppe natt efter natt och stirrar in i fönstret, blir han orolig. En dag läser Rashid upp en artikel i skolan om någon galning som tänkte hoppa över bron. Peter hade inte klarat av att berätta om att det var hans pappa artikeln handlade om. Pappan blir inte det enda problemet då Peter märker att han är kär i Sofia den bästa och populäraste tjejen i klassen. Peter och Sofia är helt olika och detta kommer att påverka deras förhållande.

När Peter och Rashid var små hittade de ett ödehus i skogen, som i sin tur blir deras. När Sofia följer dit med Peter hittar hon en låda med nya mobiltelefoner nere i källaren. Peter förstår att det är Rashid som lagt dit dem. Kärleksproblem, bråk med bästa kompisen Rashid och problem med familjen är bara några av de saker som boken innehåller.

"Det var som om han trampade i luften och fan, matchen, han hade match imorgon, men det var ju långt till den, och Rashid då som inte hade blivit uttagen, rätt åt honom förresten, svikare, alla var svikare. Sofia som fått de andra att skratta åt honom. Han kände ilskan välla upp. Hon tror alltid att hon vet så mycket om sanningen! Det var så enkelt för henne, men vad visste hon om sanningen? Och farsan, vilka sanningar höll han inne med? Peter försökte slå bort det, Sofia var full, farsan var knäpp, Rashid drog, och vad skulle han göra åt det? De kunde dra åt helvete allihop!"


Till slut kraschar Peters tillvaro; Sofia gör slut, han blir ovän med Rashid och hans pappa hamnar på psykakuten. Men det finns en väg till försoning.

PETER
Huvudpersonen Peter går i nian och är 16 år. Han är född i Serbien. Hans familj kom till Sverige från Jugoslavien för tio år sedan och nu bor de i Skärholmen, en förort till Stockholm. Peter slits mellan olika alternativ och vägval: han känner att han borde bry sig om sin historia och sitt gamla land men han gillar ju sitt nya liv i Sverige - det är här han har fotbollen och polarna.
Peter verkar ha en svag personlighet. Han är blyg och har inte självförtroende. Han vågar inte prata med tjejerna eller med vem som helst. Han gillar inte att gå ut på nätterna och supa med kompisarna. Peter gillar att spela fotboll. Fotbollen är viktigare än skolan för honom. Peters bästa dröm är att bli en fotbollsproff. Peter har inte så många kompisar, hans bästa kompis heter Rashid. De har varit som syskon under en lång tid.

Peters familj består av 4 personer. Far, mor och en duktig, smart syster. Peters far är krigskadad. Han blir psykisk sjuk och hamnar i sjukhuset till sist. Hans syster är duktig i skolan och i allting. Peters mor oroar sig för det som har hänt med fadern. Peter tänker mycket på sin familj och deras liv i sverige, han trivs verkligen här men han är orolig för sin pappa.


RASHID
Rashid är Peters bästa kompis. Han komemr från Irak och han är också 16 år. Han bor i Skärholmen tillsammans med sin mamma, hans pappa hade övergett dom när Rashid var liten. Alla Rashids släktingar bor i Irak förutom hans faster Fatima.

Rashid och Peter brukar gå till Fatima när dom behöver råd. När Rashids mamma blir sur, tar hon ut det över Rashid, då skriker hon medans hon slår honom.

Rashid har två olika personlighet. Den ena personligheten är när han är med sina kompisar, då är han självsäker, vågar ta risker och proffs bland tjejerna. Den andra personligheten är när han är hemma, då är han tyst, blyg rädd och ganska osäker.

När Rashid blir stor vill han bli en fotbollsproffs och det tänker han bli tillsammans med sin bästa kompis Peter. Peters mamma brukar säga att Rashid är en arabisk prins med bruna ögon.


FASTER FATIMA
Fatima är Rashids faster och hans enda släkt i sverige. Hon flyttade till Sverige efter att ha förlorat alla sina tre söner i kriget. När hennes barn dog gjorde hon ett val mellan att kämpa och gå vidare eller ta livet av sig själv. Hon valde att kämpa och gå vidare för hon hade redan förlorat sina barn. Varje år firar hon sina barn dödsårsdag.

Man kan säga att hon har en ganska stark personlighet. Jag tycker hon är den enda personen som vet om det riktiga förhållandet mellan Rashid och Peter. Hon försöker förklara och få förstå de hatet, förståelse och förlåtelse och vad de egentligen betyder och innehåller. Man ska ha känsel när man säger och gör det. Hon tar hand om båda två som sina egna söner.

Hon tycker att det som vi alla har gemensamt är att vi alla kan förstå varandra på något sätt.

Hon har många katter som hon tycker mycket om:-), hon har även Rashids katt som hans mamma inte vill ha.


SOFIA
Ja! Och nu handlar det om den enda tjejen i boken. Hon heter Sofia och är flickvän till Peter. Sofia är en hel vanlig 16 årig svensk tjej som dessutom går i samma klass som Peter och Rashid. Hon är engagerad i samhällsfrågor och presterar bra ifrån sig i skolan speciellt mycket i ämnet samhällskunskap. Sofia är en modig och nyfiken tjej, hon har alltid något till svars till alla frågor. Hennes dröm är att bli journalist eller biståndsarbetare.
"Ge aldrig upp förrän slutsignalen ljuder" är hennes slagord när hon ställer upp i olika demonstrationer mot orättvisorna i världen.

På helgerna är Sofia alltid på fest någonstans där ölburkarna står i flak och det diskuteras politik med fylla och hångel. Hon brukar stanna länge och umgås med sina kompisar såsom Felix, Joel, Dina och Nalin.

Hon är en självsäker och erfaren tjej som gillar tennis inom sport.

Här är ett litet citat från boken där det handlar om Sofia och Peter när de spelar tennis och här beskrivs även Sofias utseende och stil.
"Sofia hade kommit i slitna avklippta jeans och nästan nya knallorangea Nike. Hennes vita linne smet åt över magen och brösten, så Peter nästan tappade andan. Det var inte rent spel. Läpparna var fortfarande målade, intensivt röda, och svart ögonskugga. Hårat hade hon snurrat ihop som ett virvlande svart rödskimrande rufs på huvudet. Slingor av håret svajade ner vid tinningarna. Och så pärlan i näsvingen, hennes söta näsvinge. Hon såg ut som en märklig blandning mellan flummare och chic Stureplansbrud."-

Kärleken
Peter träffar sin första kärlek, Sofia. De går i samma klass. Peter är blyg i början, eftersom han tror aldrig på att Sofia skulle vilja bli ihop med honom. Han tror att Sofia är alldeles för bra för honom.
Sofia inser att Peter har olika andra intressen föruton fotbollstankarna.
De får veta om varandra mer och mer. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Inga bomber över skärholmen - Romanredovisning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Inga bomber över skärholmen - Romanredovisning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5259 [2024-05-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×