Iron Maiden

14311 visningar
uppladdat: 2001-04-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
IRON MAIDEN

Iron Maiden (betyder bokstavligt översatt ”Jungfru av stål”) är en engelsk heavy-metal grupp som bildades av Steve Harris 1977. Gruppen tog namnet från en skräckfilm där människor dödades av en maskin som hette Iron Madien.

I början spelade de på olika kaféer och när de spelade in sin första demo fick de sälja den själva via postorder. Då upptäcktes gruppen av skivbolaget EMI som erbjöd dem kontrakt. Det tog dem bara 45 minuter att spela in ett helt album som fick namnet ”Iron Maiden”.

Med debutskivan Iron Maiden fick dem möjligheten att vara förband till gruppen Kiss under deras europaturné. Men dom uppmärksammades inte så mycket av pressen. Det var först i Stockholm som bandet uppmärksammades på riktigt. Maiden klev ut på scenen på Isstadion och mötte ett halvtaskigt jubel, men innan halva konserten hade spelats så blev publiken kort sagt tokiga. När dom förklarade att dem hade spelat alla sina låtar blev publiken vansinniga eftersom detta var något fruktansvärt bra för att vara ett oetablerat förband. Maiden var tvungna att spela en massa andra låtar, men detta lugnade inte publiken. Men till sist var dem tvungna att lämna scenen, och publiken jublade som aldrig för. När Kiss skulle in på scenen buade publiken ut dem!! Kiss som för tillfället var det största hårdrocksbandet, hade blivit slagna av sitt eget förband.

När Bruce Dickinson kom med i gruppen 1981 började det svänga ordentligt om Iron Maiden. Han visste verkligen hur man skulle ta hand om publiken. Han kastade sig in i publiken, han bjöd upp dem på scen, lät dem sjunga och även spela med Iron Maiden. Han gjorde de flesta IM-konserter oförglömliga. Han och Eddie, så klart.

1981 presenterades gruppens nya maskot, Eddie. Eddie är ett mönster som designades av Derek Riggs. Eddie brukade komma upp ur ett improviserat ”helvete” och då brukade publikens jubel bli som värst. Eddie finns på nästan samtliga IM-skivomslag. Deras råa och aggressiva sätt att spela på och deras texter som handlade mest om mörker, död, mord och många andra otäcka saker bidrog ganska mycket till ryktena om att de var bara ett utav många sinnesrubbade knarkgäng som spelade bara för att de skulle ha råd med droger och sprit.

1982 släpptes skivan ”The number of The beast” Denna skiva blev enormt populär och gick direkt upp på 1:a plats på englandslistan. Med ”The number of The beast” började deras hittills största turné med 180 spelningar. Denna skiva stannade kvar 8-månader som USA-etta!! Deras största och egentligen första hit ”Run To The Hills” såldes i 800 000 exemplar.

1983 slutade trummisen Clive Burr, och ersattes av Nicko McBrain. Samma år påbörjades inspelningen av ”Piece of mind” Världsturnén blev en enorm succé och även här var alla 230 spelningar slutsålda.

År 1984 så spelade dem in skivan ”powerslave” som också blev en stor succé, skivan gick upp till 1:a plats, i stort sett hela världen. Det var vid denna tidpunkt som Iron Maiden blev det största hårdrocksbandet genom tiderna. Turnén höll på i över ett år och dem spelade på över 280 olika platser. Turnén slutade på Rio, där dem spelade inför 250 000 fans!

1988 släpptes skivan ”Seventh Son Of a Seventh Son” och denna skiva såldes i 3 miljoner exemplar på 6 månader.

1991 kom kronan på verket. Gruppen gav ut sin bästa skiva, ”Fear of the dark”. Den såldes i 1 miljon exemplar första dagen, låtarna ”Fear of the dark” och ”Afraid to shoot stranger” var givna ettor på de flesta ”hardrock”-topplistor under flera veckor. Men strax därefter förklarade Bruce Dickinson att det var hans sista skiva med Iron Maiden och att han skulle påbörja en solokarriär. Efter all succé kom det som en liten chock för IM-fansen. Snart såg det ut som alla bandmedlemmar skulle gå egna vägar.

Men 1995 kom deras senaste skiva, ”The EX factory, med den nye sångaren Gers Belay. Vem vet det kanske är deras sista.

På 21års tid har Iron Maiden lyckats spela in 22 skivor, massor med singelskivor och de har haft 6 enorma turnéer som omfattade varje världshörn. Dom har också lyckats sälja 40 milj...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Iron Maiden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-04-22]   Iron Maiden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=526 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×