Rockens Historia 1950-1990

12 röster
28390 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hur det började

Rocken kommer ursprungligen från de amerikanska svartas musik, Rytm ´n ´blues och den äldre countrymusiken. Det var den amerikanska discjockeyn Alan Freed som började kalla Rock för Rock and Roll för att han i sitt radioprogram skulle kunna spela Rytm ´n ´blues utan att bli anklagad att spela musik som var gjord av afroamerikaner.

50-talet

Rock and Roll. Den klassiska Rock and Rollen höll mellan åren 1954-57. (guldåldern). Den musiken var inte särskilt internationellt eller för den delen inte så spridd utöver USA heller.

Rockabilly. De stora stjärnorna inom den genren var först och främst Elvis och också Chuck Berry och Bill Haley.

Elvis har gjort många kända hitlåtar som Love me tender, King Creole och Jael House Rock. Elvis kommer ifrån de fattigare delarna av Memfis som kan höras på hans sång ibland, där man kan höra en blandning av gospel, blues och country.

Chuck Berry gjorde många kända rockklassiker, men de flesta av hans låtar blev inte kända förräns andra grupper som Beatles och Rolling Stones började spela spela hans låtar.

Bill Haley, som egentligen var för gammal för ungdomspubliken , han var nämligen hela 27 år när han slog igenom kunde i alla fall hänga med fram till år 1957. Hans stora hit var Rock Around The Clock.

I slutet av 50-talet var det mycket skandaler i media om de frispråkiga texterna. Det diskuterades också mycket om moralen när det gällde Rocken Rollen. Numera tycker de flesta att den tidens texter är helt harmlösa om man jämför med dagens rockmusiks texter. Snacka om att samhället har förändrats på 50 år!!!

60-talet

På 60-talet började de nya el-instrumenten att användas i det som kom att kallas ståltrådsmusiken. Då kom det nya märken av gitarrer som Gibson och Fender. De största inom ståltrådsmusiken var grupperna Shadows, Ventures och den svenska gruppen Spotnicks.

Popen kom mest i England med främst gruppen The Beatles. Rolling Stones var också nya inom popen men de hade mer bluesig och aggressiv musik utan stämsång.

Senare i 60-talet kom det flera nya musikstilar som soul med artister som Ray Charles och Aretha Franklin, surfmusik med Beach Boys och folkrock.

På 60-talet kom också Flower Power, med långa låtar och långa solon. Hippies, de som skapade sådan musik hade en hel livsstil som kretsade kring att få fram fred i världen och det skulle kunna frambringas med hjälp av meditation och marijuana.

I slutet av 60-talet började det komma mer och mer musik som inte försökte leta sig upp längs topplistorna på samma sätt som förut utan var mer avancerad. Då började gitarrhjältarna att dyka upp som Jimi Hendrix och Eric Clapton.


70-talet

På 70-talet kom det mer komplicerad och krånglig musik. Då kom det även mycket musik som var riktat till ungdomar och till och med till barn.

Jazzrocken. Jazzen och rocken började att blandas mer och mer i början och Jazzrocken tog sin form. Grupper som spelade jazzrock var Chicago och Blood.

Symfonirocken var mer avancerad musik och den musikstil som först använde mer effekter ifrån studion. Den var svårlyssnad men skivorna hade en berättelse att berätta en skiva med ett tema. Genesis och Pink Floyd är sådana grupper som hade en sådan stil.

Vuxenrock. Det är en stil som Eagles och TOTO spelade. Det var musik som hade bra arrangemang, bra spelad, mycket mixad och som känns snäll att lyssna på.

Hårdrocken började i England med grupperna Led Zeppelin, Black Sabbath och Deep Purple. Hårdrockens sångare sjöng ofta med högre tonlägen och gällare. Trummorna intensifierades och ljudet blev tyngre. Andra kända Hårdrocksgrupper är Kiss, Aerosmith, Iron Maiden och AC/DC.

Punken var en reaktion av att det var så dyrt att gå på rockkonserter. Punkstilen är liksom som Flower Power en slags livsstil, eller åtminstone en klädstil. Punken är en förenklad sida av rocken, med enklare utrustning, enklare ackord och ofta repade man i garage. Punken framför inte känslor av glädje utan mer förtvivlan, uppgivenhet och aggressivitet. Ramones och Sex Pistols är exempel på kända punkband.

80-talet.

På 80-talet utvecklades rockmusiken mer så att Harmonier och melodier blev mindre viktiga och kontrasterna mellan verser och refräng började på att minska och till och med ibland suddas ut helt. Det som blev viktigt i den musiken var rytmen och att trummorna och sången skulle höras mest. Många använde exotiska trummor för att få in ett bra och tydligt tempo i låtarna. Det kom ett nytt sätt att skapa musik under 80-talet. Då gjorde man först kompet och text och sist melodien. En del gjorde också som David Bowie. Han skrev en text och sen klippte han sönder orden, kastade upp lapparna i luften och satte ihop dem i oordning. På så sätt fick han ihop en ganska annorlunda text, en så kallad Cutup.

Mainstream betyder det mest genomsnittliga. Många mainstreamartister är fortfarande populära och fortfarande skivaktuella så som Madonna och Michael Jackson.

Tre grupper som är typiska för sin 80-talsmusik är U2, Eurythmics och Depeche Mode.

90-talet

På 90-talet kom det en massa nya musikstilar som house, tekno, rave, breakbent och trance.

En stil som var ganska betydande på 90-talet var Grungen. Den hade precis som Flower Power och Punken ett eget klädmode. Grungen var en blandning av Punk, Hardcore och tung hårdrock. Det var en mycket argsint och depressiv stil.
Kungarna inom grungen var ju såklart Nirvana men även Pearl Jam är ett känt gru...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Rockens Historia 1950-1990

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-24

    verkligen bra jobb

  • Inactive member 2008-02-20

    kan du inte skanna in det papp

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Rockens Historia 1950-1990
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5269 [2022-10-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×