Kärlekspar romeo och julia, skönheten och odjuret, tristan och isolde

59 röster
104702 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Berätta kort om handlingen i berättelsen Romeo och Julia

I staden Verona i Italien bor två ungdomar, Romeo Montague och Julia Capulet, de blir förälskade i varandra. Men det ligger ett hinder i vägen, deras familjer ligger i fejd med varandra. De gifter sig, men dagen efter dräps Romeos vän, av Julias kusin. Romeo dödar kusinen av vrede, han blir då landsförvisad. Julia fejkar då sin egen död med gift som gör att hon verkar död i 2 dygn. För att sedan kunna rymma iväg med Romeo. Men Romeo får aldrig reda på planen, och han rusar då till Julias grav och tar sitt eget liv. Julia vaknar upp och upptäcker att planen misslyckats och hon tar då själv också livet med Romeos dolk

2. Var utspelar sig handlingen?

Handlingen utspelar sig på 1600-talet, i staden Verona i Italien, mellan två adelsfamiljer, som legat i fejd med varandra så länge man kan minnas.

3. På vilket sätt är kärleken mellan Romeo och Julia möjlig – omöjlig?

Det som gör deras kärlek omöjlig är släkten. Adelsfamiljerna Montague och Capulet hade legat fejd i århundraden. Men Julia och Romeo hittade en lösning där de skulle rymma tillsammans, och gifta sig. Men det var Julias far som förstörde den iden. Det var han som lovade bort henne till en annan adelsman Paris. Det var då Julia bestämde sig att låtsas ta sitt liv, men Romeo fick aldrig reda på det, och det blev ett stort missförstånd. Men de var djupt förälskade, och trogna mot varandra, ett bevis på det är att Romeo tog sitt liv för Julia och Julia sitt för Romeo. Det visar ju att de älskade varandra mer än sina egna liv.

4. Varför blir Romeo intresserad av Julia, tror du?

Jag tror det är mycket som gör att han blir kär i Julia. Han letar efter en ny tjej efter Rosalynn inte vill ha honom. Den första vackra tjej han såg var Julia. Deras förbjudna kärlek gjorde att kärleken vart spännande. Dessutom passade dom väldigt bra för varandra. Både var av adelssläkt, och var unga och vackra, och jag tycker deras personligheter kompletterade varandra väldigt bra. Så det var många faktorer som spelade in.

5. Hur reagerar Julia på Romeo?

Jag tror hon tycker väldigt bra om Romeo, men funderar om hon vågar gå emot sina föräldrar. Hon står i början av boken, och frågar sig själv vad som ligger i ett namn. Så hon funderade mycket på fejden mellan adelsfamiljerna. Men jag tror hon tycker hon levt ett ganska normalt liv, och vill ha lite spänning. Dessutom tror jag hon älskade honom väldigt mycket. Romeo gjorde henne glad, hans vackra dikter gjorde henne lycklig och han var väldigt spontan i sitt sätt att vara, vilket hon inte var van vid. Jag tror att i hennes liv var allting väldigt bestämt, och allt var som det alltid varit, och det kom inte ofta in något nytt i hennes liv.
6. Vad känner de för varandra? Beskriv deras känslor med hjälp av exempel ur texten, t.ex. med citat.

Dom älskar varandra väldigt mycket. Men för Julia tror jag det är första gången hon verkligen är kär, men strax innan hade Romeo varit kär i en annan tjej, som hette Rosalynn. Men jag tror han kände mer för Julia än Rosalynn. Romeo tycker Julia är väldigt vacker, ”Ack, hon kunde lära facklorna åtskilligt om konsten att lysa klart” sa han första gången han såg Julia. ”I själva avskedsvemodet förtjust jag kunde sagt God natt tills det blev ljust” säger Julia i avsked till Romeo efter första kvällen. Det tycker jag låter väldigt vacker, och vad jag förstår tycker Julia redan då om Romeo väldigt mycket. Hon vill tillbringa all sin tid med honom, men det är tyvärr inte möjligt.


7. Tror du att det är det förbjudna i deras kärlek som gör att de blir förälskade, eller kan det vara äkta kärlek vid fösta ögonkastet?

Jag tror att det var många faktorer som spelade in. För de passade väldigt bra för varandra, kompletterade varandra väldigt bra. För Romeo var det nog lättare, han var på jakt efter en ny tjej, eftersom Rosalynn, hans ex tjej inte ville ha med honom att göra. Julia var en väldigt vacker och såg så oskuldsfull ut, så han vart nog kär väldigt mycket i utseendet först. Jag tror Julia också tyckte om Romeo i första ögonkastet, sedan passade deras personligheter verkligen bra tillsammans. Men deras förbjudna kärlek, gjorde nog att kärleken vart mer spännande, och vart en extra krydda. Som Adam och Eva i lustgården när de smakar av den förbjudna frukten.


8. Får de varandra?, Får de hjälp? Berätta!
Jag tycker de fick varandra på sitt sätt. För trots att alla var emot deras kärlek kämpade dom tillsammans. De drev sin kärlek, förvisso in i döden, men det fick deras släktingar att tänka till. Det gjorde så att fejden mellan de två adelsfamiljerna upphörde. Jag tycker Romeo och Julia var väldigt starka, och de måste ha älskat varandra väldigt mycket, efter som de gav upp sina liv för att få varandra. Hade de inte gjort det hade släkterna fortsatt slåss i evigheter, och ännu fler hade dött. Men jag tycker verkligen det var ett väldigt tragiskt slut.
I det här kapitlet ska jag berätta ytterligare om två kärlekspar förutom Romeo och Julia. Tristan och Isolde som vi har läst om i skolan och skönheten och odjuret som jag själv har valt.

Tristan och Isolde
Tristan och Isolde, utspelar sig på medeltiden. Konung Mark är farbror till Tristan. Isolde är bortlovad till mot sin vilja till konung Mark. Tristan är skickad över havet för att hämta Isolde till konung Mark. Isoldes mor har skickat med en piga som har med en kärleksdryck som är menad till Mark och Isolde, så Isolde skulle få ett lyckligt liv Men under båtfärden dricker Tristan och Isolde ovetande av kärleksdrycken, och blir förälskade. Isolde gifter sig ändå med konung Mark men försöker så ofta som möjligt träffa Tristan. Tristan gifter sig till och med en annan vacker kvinna, med namnet Isolde. Men det hela slutar med att de båda dör av olycka, och saknad efter varandra.

Skönheten och Odjuret
(den franska versionen)
Belle heter skönheten, hon bor i en liten stad i norra Frankrike. Hennes far är vetenskapsman, och hon har 3 bröder och 2 systrar, de två systrarna är extremt bortskämda, och mobbar jämt Belle. Helt plötsligt förlorar familjen alla sina pengar, och pappan bestämmer sig för att gå ut på en resa för att tjäna pengar. Han frågar vad döttrarna vill ha, Belle ber enkelt om en ros, men de andra systrarna vill ha massor med saker. Pappan ger sig av, men p.g.a. vädret blir han tvungen att söka skydd. Det första han ser är en övergiven slottsgård, där han söker skydd över natten. På morgonen ser han en vacker ros i slottsträdgården som han plockar åt Belle. Men just när han plockat den kommer Odjuret ut på slottsgården, och säger till Belles far att han måste bestraffas för hans tjuveri, och straffet är döden. Fadern ber för sitt liv att han inte måste dö, odjuret går med på detta. Men hans krav är att en av döttrarna måste ta faderns plats. Om döttrarna vägrar, måste fadern dö. När fadern kommer hem och ger rosen till Belle, kan han inte hålla tyst, utan berättar allt för henne. Bröderna erbjuder sig att döda odjuret. Men pappan vet att dom alla tre skulle dö på kuppen, och han säger nej. Belle insisterar på att ta hennes fadersplats, och hon reser med fadern till odjurets slott, där han sedan lämnar henne. I en dröm ser Belle en vacker dam, som säger att om hon står ut med det här kommer hon få en belöning. Odjuret behandlar Belle väl, alla hennes önskningar går i uppfyllelse. Han bjuder henne på middag, och gradvis börjar Belle se framemot middagen som bryter hennes dagliga ensamhet. Efter varje middag frågar odjuret om Belle vill bli hans hustru, men Belle tackar nej varje gång. Belle ser i en magisk spegel (som hon fått av odjuret) att hennes far saknar henne otroligt. Hon frågar odjuret om hon får hälsa på honom, han går med på det, hon får hälsa på familjen, men kommer hon inte tillbaka inom en vecka dör han. Hon reser hem och familjen är överlycklig. Hon stannar längre än sju dagar, och den nionde natten drömmer Belle att odjuret dör av ett brustet hjärta. Det går då upp för henne att hon är förälskad i Odjuret, och säger till honom att hon vill gifta sig med honom. I samma ögonblick hon säger ja, förvandlas odjuret in till en vacker prins, hennes pappa flyttar in på slottet och stannar där Prinsen och Belle lever lyckliga i alla sina dagar.

Det här är den ursprungliga historien om skönheten och odjuret. De får varandra i slutet, och lever lyckliga i sina dagar. Belle älskar odjuret så mycket att förtrollningen bryts och han förvandlas till en prins. Jag tycker att den här sagan (som jag sett så många gånger på film) visar att det är insidan som är det viktiga. Odjuret var en omtänksam, älskande, person som kunde visa ömhet. Historien handlar om vacker kärlek, evig kärlek, men även olycklig kärlek som odjuret känner när Belle säger att hon inte vill gifta sig med honom. Men den olyckliga kärleken förvandlas till lycklig kärlek. De två behövde aldrig gå in i döden för varandra, som t.ex. Romeo och Julia var tvungna att göra.


På föregående sida berättar jag om olika kärlekspar. I det här kapitlet ska jag jämföra kärleksparen och deras kärlek. Varför de blev kära, varför det blev så, varför slutar berättelserna som de gör, vad är symboliken i berättelsen m.m. Jag ska jämföra Tristan och Isolde, Romeo och Julia och Skönheten och Odjuret. Skönheten och Odjuret har jag själv valt ut som ett av kärleksparen. Jag tycker det är en väldigt vacker berättelse med bra budskap.


Tristan och Isolde – Romeo och Julia

Jag tycker båda berättelserna är väldigt lika varandra, men även olika på vissa punkter. För Romeo och Julia var det kärlek vid första ögon kastet, det var frivillig kärlek ingen tvingade dem att bli kära i varandra. För Tristan och Isolde däremot händer det inte frivilligt. Det är tack vare kärleksdrycken de två blir kära, det hände inte självmant. För de två var inte menade för varandra, det var ett misstag. Båda paren är kära, och det är förbjuden kärlek. Tristan och Isolde, var inte menade för varandra, och när de kommer till konung Marks rike lär han inte vara glad, eftersom Isolde är bortlovad till honom. Dessutom är Tristan en av konung marks bästa vänner. Romeo och Julias kärlek är förbjuden p.g.a. deras släkter som varit i fejd med varandra i flera hundra år. Båda flickorna Julia och Isolde är bortlovade mot sin vilja, Julia till greve Paris, och Isolde till konung Mark. I båda paren hade man ”stort avstånd” till dem man älskade, i Julias och Romeos fall släkten, och i Tristan och Isoldes fall, konungen Mark.

En annan sak som historierna har gemensamt är att de utspelar sig för väldigt länge sedan. Tristan och Isolde utspelar sig på tidigt 1200 tal, och Romeo och Julia på tidigt 1600 tal. Romeo och Julias kärlek var så stark att de kunde gå in i döden för att få varandra. Även Tristan och Isolde dör vad jag förstår i slutet av berättelsen. Utdraget som vi läst ur Tristan och Isolde slutar med ”Då aftonen föll över fartyget, som allt snabbare ilade mot konung Marcs rike, överlämnade de sig åt kärleken, förenade för evigt” Det tolkar jag som om dom dör i slutet, kanske inte direkt när dom kommer till konung Marcs rike, men dom dör tillslut av sin kärlek till varandra. Men det var inte frivilligt det blev så, utan det var kärleksdryckens fel. Men jag får ändå den uppfattningen att båda dessa kärlekspar är menade för varandra. Båda kärleksparen begår ”brott”, Romeo och Julia mot sin familj, och Tristan och Isolde mot konungen Mark. Romeo och Julia bestämmer det själva att de går mot sin familj, men i Tristan och Isoldes fall däremot är det kärleksdryckens fel. Egentligen begår Tristan och Isolde brott, eftersom de är otrogna med Isoldes man konung Mark. Jag tycker att i båda berättelserna är kärleken så oskuldsfull. För Tristan och Isolde är det trolldomen som tvingar dem att begå brottet. Hos Romeo och Julias kärlek är det nästan som om släkten är en del av själva drivkraften.
Romeo och Julia – Skönheten och odjuret

Romeo och Julia går in i döden för att få varandra. Det gör inte Skönheten och Odjuret, de får varandra i alla fall. Romeo och Julia blir kära vid första ögonkastet, för Skönheten och Odjuret så är det inte så. Deras kärlek växer fram när dom börjar spendera mer tid med varandra. Romeo och Julia går emot sin familj. Skönheten däremot bor hos Odjuret för sin fars skull, för att han inte skall dö. Men Belle, skönheten, inser inte förrän det nästan var för sent att hon älskade odjuret. Så även i skönheten och odjuret höll sagan på att få ett olyckligt slut. Men den slutar som en traditionell saga, ”och alla lever lyckliga i alla sina dagar”. Det gör däremot inte Romeo och Julia, de dör i slutet.

Symboliken i Romeo och Julia är att ibland måste något drastiskt till för att man ska förstå vad man håller på med. Som i Romeo och Julias fall, de tog sitt liv, och släkten förstod då att fejden mellan dem var onödig, och skapade endast problem. Symboliken i Skönheten och Odjuret är att utsidan inte är det viktigaste, det är insidan. Fastän Odjuret såg ful och förskräcklig ut, faller den vackra Belle (skönheten) för honom, för han var snäll, visade ömhet, var generös och älskade henne över allt annat, och han vart kär i henne för hon var omtänksam, kärleksfull och älskade honom.

I båda berättelserna är kärleksp...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kärlekspar romeo och julia, skönheten och odjuret, tristan och isolde

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Kärlekspar romeo och julia, skönheten och odjuret, tristan och isolde
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5276 [2022-08-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×