Första Världskriget

37 röster
40938 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kriget tar sina första steg…

År 1914 ingick Storbritannien, Frankrike och Ryssland i en allians som betydde att om de skulle hamna i krig så skulle de hålla ihop, samtidigt gick Tyskland, Österrike-Ungern och Italien ihop i en allians som de kallade trippelalliansen, även de hålla ihop om det blev krig, men det de inte visste då var att Italien mitt i kriget skulle bryta alliansen o gå över till Ententen.
På den tiden hade nästan alla länder i Europa kolonier runt om i världen, Storbritannien hade mest, men även Frankrike hade många kolonier, de som inte var nöjda med det här var Tyskland eftersom de bara hade tre små kolonier i Afrika, och i de fanns det ungefär öken, öken och öken, dvs, inga bra kolonier. I Ryssland däremot hade man så stort land att man inte ville ha fler kolonier och även Österrike-Ungern hade ett stort land och behövde inga kolonier, de hade nog med problem eftersom många folkgrupper ville bryta sig fria, så var det även i Ryssland.
Vid den tiden var inte Rysslands Tsar Nikolaj II så populär, många ville störta honom, därför lovade han att han skulle skydda alla slaviska folk, dvs, tjeckier, polacker, slovaker, kroatier, slovenier, serbier o rumäner, detta beslut var ett av de som ledde till krig senare.
Starkast av alla länder på att kriga i Europa var England, men det var självklart inte starkt nog att ensamt besegra den andra alliansen, dessutom brydde de sig mest om sina egna kolonier och lät resten av Europa sköta sig självt, men trots det ingick de en allians med Frankrike vilket var högst nödvändigt om de inte ville stupa. Många länder hann under kriget byta sida men de enda två som aldrig var på samma sida var ärkefienderna Frankrike och Tyskland, Frankrike skulle aldrig förlåta tyskland för nederlaget vid kriget ca 40 år tidigare, det värsta med det var att Frankrike inte längre var Europas ledande nation, i alla fall enligt Fransmännen själva.
Några månader senare händer det, det mord som skulle bidra till att det Första Världskriget startades.

Gnistan som tände en världsbrand

Den 28 juni 1914 hände det andra steget som ledde till det första världskriget, Kronprinsparet Franz Ferdinand och tjeckiska grevinnan Sophie von Chotek blev skjutna av Gavrilo Princip, en av de slaviska nationalisterna som hade planerat mordet på kronprinsen och hans fru, deras plan var att det då skulle bli krig mellan Österrike och Serbien och att Serbien då skulle få stöd av Ryssland som utlovat, då skulle Serbien vinna lätt och få bilda egen stat, punkt slut.
Riktigt så blev det ju inte eftersom även Österrike hade allierade. Så eftersom Österrike-Ungern nu förklarat krig mot Serbien samlade Ryssland nu sina soldater för att hjälpa Serbien vid kriget. Men vid tidpunkten då Tsaren hade lovat att hjälpa de slaviska folken hade han inte räknat med att det faktiskt skulle hända, därför ville han just nu helst inte skicka dit armén, han försökte med att bara skicka dit delar av armén istället men organisationen var så dålig just då att antingen hela armén eller ingen armé skulle skickas så hela Rysslands armé påbörjar nu marschen mot Serbien.
Även Tysklands Kejsare Willhelm II försökte undvika att skicka sina trupper till både Frankrike och Ryssland och undrade om det inte bara skulle räcka med att attackera Ryssland, hans generaler sa nej och därmed var kriget pågång, denna dag följdes av Den Svarta Veckan som den veckan kom att kallas. Första världskriget startades av skotten i Sarajevo, det är därför de kallas ”Gnistan som tände en världsbrand”


Svarta Veckan

Svarta veckan är lite längre än en vecka som ni kanske ser…

• Den 28 juli förklarade Österrike krig mot Serbien.
• Den 29 juli försöker Tyskland övertala Ryssland att avbryta, funkar ej
• Den 30 juli börjar Ryssland sin allmänna mobilisering.
• Den 1 augusti förklarar Tyskland krig mot Ryssland
• Den 2 augusti Tyska armén marscherar in i Luxemburg
• Den 3 augusti förklarar man också krig mot Frankrike.
• Den 4 augusti förklarar Storbritannien krig mot Tyskland.
• Den 6 augusti förklarar Österrike krig mot Ryssland.
Alla dessa händelser ledde till att det blev krig, trots att de inte riktigt visste vad de ville uppnå med det, vissa länder ville ha mark, andra visste helt enkelt inte. Trots det hade nu kriget börjat!

KRIG!

När soldaterna gick ut i krig nångång under svarta veckan trodde de att de skulle vara tillbaka efter några veckor ungefär, som max till jul, men riktigt så blev det ju inte… kriget som varade i fyra år dödade miljontals soldater, de flesta unga, ungefär 18år bara. Efter några veckor med offensivt krig på västfronten och inga framsteg bestämde Tysklands generaler att deras soldater skulle börja gräva skyttegravar, Frankrikes generaler hade inget annat val än att även de fick börja gräva. Skyttegravarna sträckte sej ända från Nordsjön till Schweiz, den lilla landremsa som var mellan Frankrikes och Tysklands kallades Ingen Mans Land och var från 50 meter till en kilometer bred.
Under de fyra åren som kriget varade hade 5 miljoner människor befolkat skyttegravarna, Efter ca 2 år av misslyckade försök till att bryta igenom varandras gränser hade Tyskland en ny taktik, förblödningstekniken. De skulle satsa all kraft på en stad, Verdun, och Frankrike skulle ta dit alla sina soldater tills det inte fanns fler att skicka fram, då skulle tyskland gå fram till attack. Denna förblödningsteknik höll på i 10 månader och 380 000 fransmän dödades, men eftersom fransmännen var så bra soldater dödades nästan lika många tyskar dvs 340 000 tyskar.
Nu var det då Storbrittanien generaler som hade kommit på en ny taktik, den gick ut på att bomba tyskland med över 1 000 000 granater i tre dagar, o sedan skulle de gå ut på fälten på långa raka led för att visa att de var bäst. Det de inte hade räknat med var att Tyskarna fortfarande levde eftersom de hade vart där i två år hade de nästan som underjordiska städer som tålde granaterna, det var kanske bara några 100-tal som blivit dödade i början, sedan hade alla sprungit ner och fått sitta där tills granaterna, de flesta vara bara skakade eftersom de inte hade fått någon sömn under de tre dagarna, det enda de hört var alla granater. Så där gick engelsmännen på fina raka led och blev nerskjutna av tyskarna med sina kulsprutor, de engelska generalerna vägrade förstå att tyskarna levde och skickade bara upp fler och fler män som dog och dog, till slut, när 700 000 soldater hade dödats slutade förstod de att tyskarna faktiskt levde, under den tiden hade bara ungefär 400 000 tyska soldater dödats.
Livet i Skyttegravarna

Livet i Skyttegravarna var inte lätt, man såg ofta döda överallt på fronten, man såg sina vänner bli till gyttja och det var ibland stora högar med lik på varandra, en befälhavare sa att han inte kunde se vart han skulle sikta med kulsprutan eftersom det låg ryska lik i högar överallt som täckte siktet.
Oftast såg det ett anfall ut på detta vis, soldaterna springer i täta grupper för att anfalla motståndarens områden, där stod motståndarnas soldater med kulsprutor och mejar ner man efter man, om man trots det kommer förbi kulsprutorna måste man ta sig igenom ca tio rader med taggtråd och har man kommit så långt så blir man antagligen skjuten av soldaterna på motståndarens sida och eftersom man oftast är så få som kommer igenom så har allt vart förgäves. Och när det anfallet är över går de soldaterna från andra landet till motattack direkt, där händer ungefär samma sak, på detta vis dör alltså flera miljoner soldater under åren.
Vissa franska män gick fram till Fronten, bräkandes, precis som fåren, det symboliserade hur soldaterna bara skickades fram som får som skickas fram till en slaktbänk.
Det enda som höll soldaterna en gnutta glada var gemenskapen de hade, med vännerna fanns även hoppet, hopp om att en dag få åka hem och att allt ska bli som vanligt igen, men som Erich Maria Remarque skrev i början av sin bok På västfronten intet nytt ”Den här boken vill inte vara en anklagelse, den vill bara berätta om en generation som blev förstörd under kriget, även om den undkom granaterna” så var det så att även om man överlevde kriget så skulle man ju aldrig kunna gå tillbaka till sitt gamla liv. I kriget var det inte som tidningarna beskrev det, alla var hjältar, de hatade fienden, de ville hjälpa sitt land till seger, men egentligen fanns det ingen som hatade de andra fienderna, de ville inte stå upp och dö för sitt land, allt de ville var att få åka hem till sin familj och sina nära. Det som höll soldaterna borta från att göra det var endast det hot att de skulle dödas om de la ned sina vapen. Erich Maria Remarque skrev som det verkligen var, inga försköningar, bara precis som det var.

Vapnen

Under första världskriget var det framförallt tre vapen som var nya, det var flygplan, ubåtar och tanks, även gasen var ett nytt vapen, men inte så pålitligt eftersom vindarna kunde vända och då vart det motsatt effekt. Därför började man senare med gasgranater istället, men det var inte lönsamt eftersom Frankrike nu hade skaffat fram gasmasker nu.
Flygplan var första gången man använde i krig, det var Tyskland som var först med det, men eftersom kriget var precis vid gränsen på Frankrikes gräns var de inte långsamma med att få upp sina flygplan, men det var inte så effektivt med tanke på att kriget var så stilla.
Ubåtar började användas när kriget på land inte kom någonvart, det bara dog massa människor, britterna slutade skicka fartyg till tyskland, eller inte bara till tyskland, de stoppade alla fartyg till de neutrala länderna ifall att de skulle föra vidare varorna till Tyskland. Tyskland ville sänka alla möjliga fartyg som var på till Storbritannien, men även passagerarfartyg sänktes och fartyg som inte alls skulle till Storbritannien, de sänkte till exempel fartyg som tillhörde USA och förintade nästan varenda båt som fanns på hela Atlanten.
Tanks även kallade krigsfartyg bombade till exempel sönder hamnstaden Madras i Indien.
Kulsprutor var inte ett nytt vapen men kom att dominera som vapen under skyttegravskriget. Det var det vapen som användes mest.
Slutet på Kriget

Eftersom Tysklands ubåtar sänkte alla båtar som fanns på Atlanten inklusive USA:s båtar var USA tvungna att agera, dessutom hade Frankrike och Storbritannien stora lån hos USA som de hade tagit för att kunna klara av kriget, och om Ententen skulle förlora skulle de kanske inte få tillbaka sina pengar. Så 1817 kommer USA in i kriget på Ententens sida, men deras President Wilson påpekar noga att de inte ingått i Ententen utan bara hjälper de.
Ett sista försök till seger gjordes 1918, men då det misslyckades förstod övre befälhavaren att Tyskland inte längre hade någon chans till att vinna, de bad regeringen i Berlin att be om vapenstillestånd. Alla var trötta på kriget, Tysklands kejsare förstod att han måste fly om han bad om vapenstillestånd, eftersom tyskarna inte förstod hur de kunde förlora, alla hade ju inte dött än, soldaterna stod ju fortfarande där borta vid västfronten, så kejsaren sa att vapenstillestånd skulle meddelas och abdikerade snabbt och flydde till Holland.

I första världskriget blåstes eld upphör den 11/11 kl 11.00 år 1918.

Då det blåstes eldupphör gick vissa soldater fram och bytte souvenirer, skakade varandras händer, och bjöd varandra på cigarrer. Sammanlagt hade 8 538 315 stupat i krigen och många, många fler invalidiserats.

Världskrig

Kriget var alltså på västfronten på gränsen mellan Frankrikes gräns och Tyskland-Belgiens gräns. Men det fanns även ett krig vid östfronten, på gränsen mellan Tyskland och Ryssland, men där hade Ryssland redan givit upp tidigare och till Tysklands fördel, de fick stora delar av Rysslands mark. Men efter att kriget upphört krävde Ryssland tillbaka sin del av landet eftersom tyskland hade förlorat. Oron var då stor runt om i Europa så många länder slet sig fria och blev egna, självständiga länder. I kriget mot Tyskland deltog även kineser och japaner och eftersom britterna hade hela Indien som en koloni var det många indier som deltog i kriget på Storbritanniens sida. Även Nordafrikaner från de franska kolonierna medverkade i kriget mot Tyskland/Österrike-Ungern.

Versallies - konferensen

År 1919 undertecknas det slutliga fredsfördraget. Men vinnarsidan hade lite olika åsikter, Frankrike tyckte allt var Tysklands fel, de skulle ta på sig skulden för allt, de skulle inte få skapa ett till krig, Frankrike hade ju redan stått ut med två stycken, aldrig mer! USA däremot tyckte inte Tyskland skulle få skulden. Deras president Lloyd George sa ”USA hade inte gått in i kriget för att rädda Frankrike utan för att återskapa världen och göra den till en lämplig plats för män som oss själva att leva i”. Storbritannien låg någonstans emellan dessa två åsikter. Så när Fransmännen gick ut med fördraget hade de inte USA på sin sida och Storbritannien ville inte hjälpa till om inte USA var med och Frankrike var ensam för svagt för att kunna se till att Tyskland följde fördraget.
Detta var Tysklands straff:

• Tyskland får ta på sig skulden för hela kriget. (det var detta straff som tyskarna tyckte var värst, alla patriotiska tyska...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Första Världskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-03-01

    Tanks är inte ett hangarfartyg

  • Inactive member 2010-02-03

    det sög !!

  • Inactive member 2012-05-25

    den var bra

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Första Världskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5277 [2021-12-09]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×