AUSCHWITZ igen.

5547 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
AUSCHWITZ
Förföljese
När Hitler bildade Nazistpartiet och kom till makten 1933, började förföljelse av olika folkslag. Hitler ansåg att judarna var roten till allt ont och en stark segregation startade. Partiet manade tyskar att inte handla i affärer där han som ägde dom var judisk. Man kallade judarna ”Untermenchen”, inte mänskliga.
Hitler införde ca 400 lagar, dom lagarna var till för att judarna skulle ha mindre rättigheter.
Jag fattar inte varför han skulle ge sig på judarna, han själv var juh en. Han sade ju bara att de smutsar ner Tyskland, han sa aldrig vad de hade gjort.
Men iaf gick alla tyskarna på det här och när Hitler började tala om ett ”judefritt” Tyskland, var det inte många som vågade protesterade eller gjorde motstånd.
Efter bestämmelsen den 1:a september 1939 börjades judar och andra "raser" skickas till speciella områden "Getton" som man kallade det. Där man enligt SS (Schultz Staffel) säkerhetschef Heydrich ”kunde hålla koll på ohyran”.
Men "insamlingen" av tyska judar räckte inte för Hitler och i Wannseekonferansen kom man fram till ”den slutgiltiga lösningen av judefrågan”. dom kom fram till att alla judar i Tyskland och i länder som nazisterna hade tagit över och länder som senare skulle tas över, skulle skickas till speciella läger i Polen där de så småningom skulle dödas...
De valda lägren blev Belzek, Sobibar och Auschwitz. mfl
De började skickas till lägren. Oftast med tåg. Tillsammans med ca 3500 andra Judar och andra raser klämdes de ihop i ett enda tåg. Utan mat eller dryck. För att åka en helvetes resa till ett arbets, koncentrations eller förintelseläger. I tågen kunde man vara tvungen att stå upp i tre dagar p g a all trängsel.
Det här visar att nazisterna inte brydde sig något om judarna. Dom blev behandlade som skit. När dom åkte i tågen så det ut som djur som skulle på slakt.

"Tågen gick åt många håll, ett håll gick åt Auschwitz...."

AUSCHWITZ

I början av 1940, när SS-soldater letade platser man kunde lägga ett läger, hittade man en liten polsk by vid namn Oswiecim (Auschwitz i Tyskland) ett ”perfekt” ställe.
Området avskillt så det lätt kunde skyddas och bevakas för om någon skulle försöka rymma. Där låg en tågbana och en lastkaj där tåg kunde tömmas på människor.
Det fanns också kvar ett fåtal baracker i området sen polackernas nederlag emot tyskarna från 1:a världskriget.
Hela Auschwitz eller Stammlager som det heter och var klart i början av 1940. Då var lägret bara för polska politiska fångar och bestod då endast av 14 envåningsbaracker och 6 tvåvånings.
Dom första som kom dit var 728 polacker som kom ifrån ett fängelse i Tarnów.
Samman hållningen i lägrets första år var bra. Det fanns nog med mat och utrymme till alla. Men när det "slutgiltiga lösningen" började komma igång januari 1942. Förstorade man lägret på order av lägerchefen Rudolf Höss, att man byggde ytterligare en våning på alla envåningsbaracker. Lägret var menat för 30000 fångar.
Men det kom fram att det var för lite plats ändå. Så man byggde Auschwitz II, Birkenau.
Där byggde man 339 byggnader och utav dom var 262 stycken var till för fångar. I lägret fanns det plats för 240 000 judar.
Dom som kom till Birkenau var alla som nazisterna räknade som ”mindre värda”. Det var flest judar som kom dit. Men det kom också zigenare, ryssar, krigsfångar, asociala (handikappade) m.m.
Alla lägren som fanns under den tiden var alla stora. Men ingen kan egentligen mäta sig med Birkenau som var hela 1820 meter långt och 1800 meter som bredast. Ytan där fångarna levde var 1,75 km².


NYKOMLINGARNA

Alla nykomlingar inkvarterades i egna baracker för att de skulle testas ytterligare.
Under de första två dagarna fick de ingen mat alls, de tvingades också vara vakna tjugo timmar per dygn och arbeta och utöva krävande gymnastik.
Denna hårda början tror jag SS krävde för att visa vilka som bestämde. Men också för att göra en ytterligare selektion.
Det måste ha varit oerhört svårt att klara sig den första tiden i lägret. Sammanlagt kunde man ju få leva utan föda i fem dagar.
Dräkterna som fångarna bar, märktes med olika figurer för att visa vilken religion de tillhörde och med vilken värdighet de skulle behandlas. Judar fick en gul stjärna, asociala fick en svart triangel m.m.
Under slavarnas första dagar i lägren tvingades de skriva på ett dokument där de bekräftade att de var kriminella och att de var fångar i lägren frivilligt.
I Auschwitz fanns en sträng regel: Närma dig aldrig elstängslen. Nykomlingarna var dock inte informerade om denna regel så ibland när fångvakterna var uttråkade, brukade de ropa på en fånge så att han gick nära ett stängsel. När han kom nära stängslet, sköt de honom..
MEDICINSKA EXPERIMENT

Något annat som förekom i lägren som kanske till och med var hemskare än de flesta straff var medicinska experiment, experiment som endast den sjukaste skulle kunna komma på. De två som höll experimenten på Auschwitz var Josef Mengele och Hans Műnch. Dessa två var också de mest fruktade. De var s k SS-läkare och fanns till för att göra Tyskland till en överlägsen krigsnation.
Vem som helst i lägret som de ville använda, tvingades ställa upp på dessa vidriga undersökningar som de ställdes inför.
Och det var inte direkt några barmhärtiga operationer de gjorde, nej, varken bedövningsmedel eller steriliserade verktyg användes, vilket gjorde det otroligt smärtsamt.
Josef Mengele blev känd för sina experiment med tvillingar, där han undersökte dem på olika sätt. Sammanlagt offrade han ca 150 tvillingpar på Birkenau. Men det var inte bara tvillingar som offrades, nej, tusentals andra fångar dödades av hans händer och verktyg.
Bl.a. försökte han göra om judar till arier, bytte ögonpigment och stora hudpartier på dem.
Han ”tillverkade” också olika typer av sår som t.ex. kallbrand och brännskador för att sedan försöka läka.
Han injicerade också fångarna med olika virus och bakteriella sjukdomar såsom malaria, cancer och tuberkulos.
Hans brukade stympa (hugMűnch ga av kroppsdelar på levande individ) fångar och sedan försöka sy på kroppsdelarna på någon annan och försöka få armen att leva igen.
Några fångar utsättes för väldigt högt tryck för att undersöka hur högt upp det var möjligt att flyga planen för att på sikt kunna slå fienden. Temperaturexperiment utfördes också för att få klart för sig hur lite kläder soldaterna behövde för att klara sig i kalla länder utan att få frysskador.
.
Experimenten var så grymma och så onödiga...

Egna tankar. Jag tycker det är hemst hur mäniskor kan bli behandlade så. Dom som kallade sig "nazister" eller högerextrema som ni nu säger, dom sa juh att judarna var värda mindre än försöksdjur. Hur kan man tänka så? Människor som inte gjort ett piss, får skit för att dom är smartare. Hitler var en enastånde ledare ändå. Tänk att han kontrollerade över halva europa, Med sitt logiska tänkade och manipulitva betende och propaganda som bara rann i tyskarna. Tänk om en sådan mäniska skulle födas och bli U.S.As president, skulle 3.V.K dra igång då? Men det måste varit hemskt att leva på den tiden, tänker framför allt på judar och zigenare. Och vad var de här läkarna för sjuka människor egentligen som ens komma på tanken att utsätta människor, framför allt barn för dessa idiotiska experiment? Båda sa ju att de inte såg någon skillnad på judar och försöksdjur, men ändå, att offra ett barn, bara för att undersöka hur högt soldaterna...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: AUSCHWITZ igen.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   AUSCHWITZ igen.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5282 [2021-09-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×