Glödlampan

7 röster
15029 visningar
uppladdat: 2005-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
En glödlampa är en metalltrådslampa vars funktion är att omvandla elektricitet till ljus. Glödlampan består av tre komponenter, en metallsockel, en glaskupa, och två glödtrådar. Kupan är fastsatt i sockeln och elektriskt ledande trådar går från glödtråden ut genom sockeln. Glödtråden tillverkas av osmium, tantal, kol eller volfram, varav den sistnämda är den vanligaste (se volframlampa).

I kupan finns antingen ett vakuum eller någon slags inert gas. Syftet med detta är att minska tillgången på ämnen som glödtråden kan reagera med. I närvaro av syre skulle exempelvis glödtråden fatta eld och brinna av på några ögonblick.

Glödlampans uppfinnare brukar sägas vara amerikanen Thomas Alva Edison som levde 1847-1931, men det fanns även andra som gjorde viktiga bidrag för att göra glödlampan möjlig.

Andra vanliga elektriska ljuskällor är lysrör (numera ofta i form av lågenergilampor) och lysdioder. Glödlampans största fördel är att den ger ett närmast omedelbart kraftigt ljus med ett brett spektrum som uppfattas som varmare än de flesta typer av lysrör, som dessutom har en uppstartstid på ett antal sekunder.

Glödlampor har vanligtvis en voltstyrka på 230-240 Volt men även andra voltstyrkor finns som t.ex. 6, 12, 24, 110 volt. Normalt har glödlampor en sockelstorlek på skruvsockel som E14 eller E24 men även här finns andra ovanligare storlekar som t.ex. skruvsocklar som E10, E12, E40 eller bajonettsocklar som B15, B22. De vanligaste wattstyrkorna är 15, 25, 40, 60, 75, 100, 150 och 200 Watt men det finns glödlampor från någon enstaka watt upp till flera hundra watt. Även glaset på glödlampan varierar mellan olika sorter. Tillexempel finns normallampa, kronljus, päronlampa, klotlampa och dekorationslampor av många olika slag. Vanligas är matt glas men även klart glas och färgade glas finns.

Man erhåller inte bara ljus från glödlampor utan även...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Glödlampan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-14]   Glödlampan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5286 [2022-07-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×