Djurskyddsregler

4746 visningar
uppladdat: 2005-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Stallet
Stallets boxar håller måtten för en häst med upp till 170 cm. Det måttet ligger på en yta av 9.0 meter och sidorna är 2,60 meter. Det är galler mellan boxarna men över boxdörren kan hästen sträcka ut huvudet. Takhöjden är 2.70 meter. Det är 10 cm högre än vad det behöver vara. Gallret mellan boxarna sitter fast i boxvägg och tak så hästen kan inte fastna med huvudet mellan galler och tak. Krubba och vattenhink sitter i boghöjd för att hästen inte heller här ska kunna fastna. Stallet är isolerat så luftfuktigheten får inte överstiga mer än 80 %. Temperaturen i stallet ska överstiga +8 C. Ventilationssystemet är anpassat så att temperaturen inte ska överskrida yttertemperaturen sommartid. Ljudnivån i stallet får inte vara mer än 65 DB (A). Foderrum, täckesrum och sadelkammaren sitter ihop. Fodret ligger i tunnor för att inte råttor och damm ska förstöra fodret. Täckena ligger i en stor trälåda och sadel och träns hänger snyggt och prydligt på väggarna för att ingen ska kunna fastna i dem och göra illa sig.
Hästhagen
Hagen är anpassad efter hästarnas ras, ålder, storlek, träning, hälsa och antal. Hagarna ska vara fria från föremål som framför allt hästarna, men också människor och andra djur, kan skada sig på. Det är viktigt att vatten efter regn försvinner fort så inte hela hagen blir en enda stor lervälling. Det kan orsaka många olika skador hos hästen om den skulle halka. Staketet skall helst bestå av trådar eller band som är synliga och de ska hållas spända för att ingen ska kunna fastna i dem. Elaggregat ska sitta på ett sådant ställe att det inte går att komma åt för djuren. Helst under ett tak lite bortanför hagen. Står staketet nära en väg ska det finnas varningsskyltar upphängda på banden så allmänheten ser att det är el i stängslet. Se till att det finns träd i hagen ifall att det är en varm dag och solen lyser. Hästen kan ställa sig under träden för att få skugga. Vatten ska alltid finnas i hagen. Ett gammalt badkar fungerar utmärkt som ett vattenkar. Du kan även montera upp vattenkoppar. Hagen ska mockas ur c. 1 gång i veckan för att inte parasiter ska sprida sig allt för snabbt. Även om du mockar ur hagen är det viktigt att hästen blir avmaskad.


Fårstallet
I fårstallet finns 14 boxar för får utan lamm. Det finns även 3 lammboxar. I de 14 ensamboxarna är ytan med strö 1,6 m² och i de 3 lammboxarna är ytan 2,1 m² Boxarna är gjorda av trä och har trädörrar. Höjden på boxarna är 1,5 meter. Fodret, greparna och spadarna förvaras i ett separat rum i fårstallet. Foderhäckarna sitter tillräckligt högt upp för att inte fåren/lammen ska kunna hoppa upp i dem och ev. fastna. Vattenhinkarna sitter tillräckligt långt ner för att de ska kunna nå dem och kunna dricka. Luftfuktigheten i stallet får inte överstiga 80 % eftersom stallet är isolerat. Ljudet får inte överstiga 65 DB (A).
Fårhagen
Gångvägen till fårhagen går på baksidan av stallet och är inhägnad för att inte fåren ska kunna smita ut på väg till hagen. Fårhagens stängsel består av fårnät utan el. Även fåren har tillgång till vatten både ute och inne och buskar och träd att tugga på. Hagen är fri från föremål djuren kan skada sig på.

Ladugården (korna)
I ladugården finns det plats för 10 kor. Längden på varje bås är 2,30 m och bredden är 1,30 m. Djuren får plats att ligga. När de står inne stå de uppbundna så att de kan röra huvudet och kunna lägga sig ner och kunna äta fodret utan att repet inte ska räcka till. På golvet finns ett tillräckligt tjockt lager spån för att korna inte ska få skador då de ligger ner.
Kohagarna
Hagarna är stora och räcker för högst 15 kor. I hagen finns inga föremål djuren kan skada sig på och de har tillgång till vatten i ett stort vattenkar. Träd finns också i hagen för att de ska kunna få skugga då det är varmt. Stängslet är av samma typ som hästhagarna och kopplat till samma elaggregat.

Ladugården (grisarna)
Grisarna bor tillsammans med korna. Det finns 4 stior för plats med 1 i varje. Stiornas mått är 7m². Stiorna är ströade med spån, tillräckligt för att inte grisen ska få skador då den ligger ner. I varje stia finns en dörr där grisen kan gå ut i hagen.
Hagarna
Hagens mått är 14X14 meter. Där finns gjord och gyttja grisarna kan böka i. Eftersom det är ett behov hos grisen är det viktigt att grisen får göra det. I hagen finns även vattenkar och krubbor där djuren kan äta.
Staketet är gjort av tätt sittande plankor. Eftersom grisar är väldigt starka i sina trynen kan de lätt trycka sig emellan och de smiter. Var därför noga med att titta hagens staket ofta. Detta gäller i och för sig alla hagars staket.

Hönshuset
I hönshuset har monterats upp sittpinnar, värphyllor och sandbad. Höns gillar att bada i sanden. Värphyllorna ska vara inredda med ett halm eller ev. hö då det är mjukt att ligga i och isolerar bra. Hönsen har fri til...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Djurskyddsregler

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-14]   Djurskyddsregler
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5295 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×