Konsentrations läger

1 röster
5984 visningar
uppladdat: 2005-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Förföljese
När Hitler bildade Nazistpartiet och kom till makten 1933, började förföljelse av olika folkslag. Hitler ansåg att judarna var roten till allt ont och en stark segregation startade. Partiet manade ”sitt” folk att starta bojkotter emot affärer där ägaren var judisk. Man kallade judarna ”Untermenchen”, inte mänskliga.
Segregationen fortsatte under flera år och blev allt mer omfattande. B l a infördes ca 400 lagar av Hitler och hans närmaste män som gjorde att judarna fick allt färre rättigheter.
Jag fattar inte varför Hitler valde att skylla just på judar och om man tänker efter så förklarade han aldrig riktigt varför de var sämre än andra. Han sade ju bara att de åskammar Tyskland allt ont, han sa aldrig vad de hade gjort.

Men i alla fall gick de kristna tyskarna på det här och när sedan Hitler började tala om ett ”judefritt” Tyskland, var det inte många som protesterade eller gjorde motstånd.
Efter bestämmelsen den 1:a september 1939 börjades judar och andra ej omtyckta folkslag skickas till speciella områden s k getton där man enligt SS (Schultz Staffel) säkerhetschef Heydrich ”kunde hålla koll på ohyran”.
Men insamlingen av tyska judar räckte inte för ”der fűrer” och i den s k Wannseekonferansen i en villa utanför staden Wannsee bredvid Berlin kom man fram till ”den slutgiltiga lösningen av judefrågan”. Lösning var att alla judar i Tyskland och i länder som nazisterna ockuperat och länder som senare skulle ockuperas, skulle skickas till speciella läger i Polen där de så småningom skulle dödas...
De valda lägren blev Belzek, Sobibar, Treblinka, Chelmno och Auschwitz.
De började tvångsdeporteras till lägren, oftast med tåg. Tillsammans med ca 3500 andra tillfångatagna klämdes de ihop i ett enda tåg, utan varken mat eller dryck, för att åka en plågsam resa till ett arbets, koncentrations eller förintelseläger. På resan kunde man tvingas stå upp i tre dagar p g a all trängsel.
Det här tycker jag visar att judarna för nazisterna inte betydde något. De blev behandlade som inget levande borde. Transporterna liknar de med djur på väg till slakt.
Tågen som användes av ombyggda gods eller boskapståg med några tomma vagnar som bara innehav 4 små lufthål med taggtråd för.

Tågen gick åt många håll, ett håll gick åt Auschwitz....

AUSCHWITZ

I slutet av 1939, när SS-soldater letade platser där tänkta läger skulle ligga, hittade man utanför den lilla polska byn Oswiecim (Auschwitz i Tyskland) en ”perfekt” plats.
Området låg isolerat så det lätt kunde skyddas och bevakas för kanske kommande rymningar. Där låg en tågbana och en lastkaj där tåg kunde tömmas på människor.
Det fanns också kvar baracker i området sen polackernas nederlag emot tyskarna från 1:a världskriget.
På platsen kom att byggas Auschwitz I eller Stammlager som det heter och stod färdigt i början av 1940. Då var lägret endast för polska politiska fångar och bestod då endast av 14 envåningsbaracker och 6 tvåvånings.
De första dit var 728 polacker ifrån ett fängelse i Tarnów.
Tillståndet i lägrets första år var bra. Det fanns nog med föda och utrymme till alla men när det slutgiltiga lösningen togs i bruk i januari 1942, utökades lägret på order av lägerchefen Rudolf Höss, att man byggde ytterligare en våning på alla envåningsbaracker. Lägret var menat att rymma 30 000 fångar.
Men det visade sig senare vara för lite platser ändå. Så man byggde Auschwitz II, Birkenau.
Där byggde man hela 339 byggnader varav 262 stycken var till för fångar. Lägret rymde 240 000 slavar.
De ankommande till Birkenau var alla som nazisterna räknade som ”mindre värda”. Den största delen av de ditkommande var judar. Men det kom också zigenare, ryssar, krigsfångar, asociala (handikappade) m.m.
Alla lägren som fanns under den tiden var alla stora. Men ingen kan egentligen mäta sig med Birkenau som var hela 1820 meter långt och 1800 meter som bredast. Ytan där fångarna levde var 1,75 km².


NYKOMLINGARNA

Alla nykomlingar inkvarterades i egna baracker för att de skulle testas ytterligare.
Under de första två dagarna fick de ingen mat alls, de tvingades också vara vakna tjugo timmar per dygn och arbeta och utöva krävande gymnastik.
Denna hårda början tror jag SS krävde för att visa vilka som bestämde. Men också för att göra en ytterligare selektion.
Det måste ha varit oerhört svårt att klara sig den första tiden i lägret. Sammanlagt kunde man ju få leva utan föda i fem dagar.
Dräkterna som fångarna bar, märktes med olika figurer för att visa vilken religion de tillhörde och med vilken värdighet de skulle behandlas. Judar fick en gul stjärna, asociala fick en svart triangel m.m.
Under slavarnas första dagar i lägren tvingades de skriva på ett dokument där de bekräftade att de var kriminella och att de var fångar i lägren frivilligt.
I Auschwitz fanns en sträng regel: Närma dig aldrig elstängslen. Nykomlingarna var dock inte informerade om denna regel så ibland när fångvakterna var uttråkade, brukade de ropa på en fånge så att han gick nära ett stängsel. När han kom nära stängslet, sköt de honom..
MEDICINSKA EXPERIMENT

Något annat som förekom i lägren som kanske till och med var hemskare än de flesta straff var medicinska experiment, experiment som endast den sjukaste skulle kunna komma på. De två som höll experimenten på Auschwitz var Josef Mengele och Hans Műnch. Dessa två var också de mest fruktade. De var s k SS-läkare och fanns till för att göra Tyskland till en överlägsen krigsnation.
Vem som helst i lägret som de ville använda, tvingades ställa upp på dessa vidriga undersökningar som de ställdes inför.
Och det var inte direkt några barmhärtiga operationer de gjorde, nej, varken bedövningsmedel eller steriliserade verktyg användes, vilket gjorde det otroligt smärtsamt.
Josef Mengele blev känd för sina experiment med tvillingar, där han undersökte dem på olika sätt. Sammanlagt offrade han ca 150 tvillingpar på Birkenau. Men det var inte bara tvillingar som offrades, nej, tusentals andra fångar dödades av hans händer och verktyg.
Bl.a. försökte han göra om judar till arier, bytte ögonpigment och stora hudpartier på dem.
Han opererade också bort lymfkörtlarna som bygger upp kroppens försvarssystem, för att se hur länge man klarade sig med en lätt sjukdom som han ”gav” dem.
Han ”tillverkade” också olika typer av sår som t.ex. kallbrand och brännskador för att sedan försöka läka dem med en massa annorlunda metoder han använde sig av.
Han injicerade också fångarna med olika virus och bakteriella sjukdomar såsom malaria, cancer och tuberkulos.
Hans Műnch brukade stympa (hugga av kroppsdelar på levande individ) fångar och sedan försöka sy på kroppsdelarna på någon annan och försöka få armen att leva igen.
Några fångar utsättes för väldigt högt tryck för att undersöka hur högt upp det var möjligt att flyga planen för att på sikt kunna slå fienden. Temperaturexperiment utfördes också för att få klart för sig hur lite kläder soldaterna behövde för att klara sig i kalla länder utan att få frysskador o.d.
Vad var de här läkarna för sjuka människor egentligen som ens komma på tanken att utsätta människor, framför allt barn för de...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Konsentrations läger

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-02-27

    ajabaja sexy;)

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-14]   Konsentrations läger
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5310 [2022-08-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×