Malcom X

6153 visningar
uppladdat: 2005-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

För Malcolm Little, som han egentligen heter, började allt redan vid 6 års ålder. Hans pappa Earl Little mördas brutalt av några okända vita rasister. Earl Little var baptistpastor och lärjunge till Marcus Garvey. Earl var med i en svartnationalistisk rörelse som ville att alla svarta skulle åka tillbaka till Afrika och starta en ny, stark, självständig nation och lämna det vita åt de vita. Efter Earls död var det svårt för Malcolm mamma, Louise, hon hade åtta barn att försörja men hade ingen inkomst alls.

Malcolm börjar snatta mat från butiker, han ställde till det för sig i skolan och han började bli allt mer våldsam. Han kommer senare till en anstalt, efter att ha blivit tagen som snattare.
Han blir senare omhändertagen och får börja skolan, men han inser snart att skolan inte är något för svarta, även hur bra betyg du än har. Den ända lösningen han ser är att flytta till Boston där hans halvsyster Ella bor. Han börjar med olika jobb, allt från skoputsning till narkotika smuggling och säljning. Hans kriminella liv fortsätter och han är oftast hög. Malcolm, hans kompis och två vita tjejer gör några rån, i början går det bra men efter ett tag åker dem fast. Malcolm får sitta i fängelse i 10 år (!) fast han var en förstagångsförbrytare. Anledningen till detta var ju att de hade ”lurat” två vita tjejer in i det hela. Vanligtvis är straffet på 2 år. Hans bror kommer efter några år att skriva ett brev till honom, där det bland annat står att han har funnit svaren på hans frågor om livet. Han hade blivit svart muslim.
Svarat muslimer såg bland annat att Gud var svart och att de vita var en ras av djävulen. Och att det var deras (de vita) handlingar som skapat slaveriet, rasism osv. Rörelsen Black muslims leddes av Allahs sändebud, Elijah Muhammad. Alla Malcolms bröder gick med i Black muslims-rörelsen och Malcolm själv är väldigt intresserad. Från fängelset skriver han en massa brev till Elijah för att få veta mera.
Malcolm börja känna suget efter kunskap och använder varje ledig minut i fängelset för att läsa Bibeln, Koranen, Gandhis kamp mot de engelska kolonialisterna och mycket mer. ”Bok efter bok visade mig hur de vita hade exploaterat världens svarta, bruna, röda och gula folk”, skriver han i sin självbiografi. Fängelset blir hans räddning. Nu är han ”Black and proud”

Malcolm blir medlem i Black muslims strax efter han släppts. Vid ett högtidstillfälle byter han sitt ”slavnamn”: Malcolm Little till Malcolm X. Bokstaven X är en symbol för hans okända namn, hans gamla afrikanska släktnamn som gått förlorat. X-et symboliserar även den kraft som finns i de svarta människorna. Den muslimska rörelsen tredubblas bara under tre månader. Och snart var Malcolm X föreläsningar om den vite djävulen känd över hela USA! Malcolm håller på att bli större än hans mentor själv, Elijah Muhammad, och visst sätter det sig i huvudet på Elijah. Massmedia skriver om honom, han blir intervjuad av stora tidningar och är ständigt med i TV och radio. Om det är något som USA:s svarta behöver så är det vrede och ilska anser han, så han skäms inte av att bli kallad ”den argaste negern i Amerika”. Martin Luther King och Malcolm X var både hatobjekt för vita, men det stod inte för samma sak. Martin var kristen och trodde på ett samhälle där vita och svarta lever tillsammans i fred och som jämlika. Malcolm påstår att de vita aldrig kommer att ändra på sig, i alla fall inte från grund och botten. ”Den ända lösningen för de svarta i Amerika är fullständig serparation från de vita” Elijah och andra ledare känner att Malcolms framgång sker lite på deras bekostnad och det börjar motverka honom i tystnad. Malcolm bryter sedan kontakten med Elijah och startar en upp egen muslimsk rörelse.

1964 reser Malcolm till Mecka, muslimernas heliga stad. Färden till Mecka påverkar honom starkt och han förändras radikalt. Han visar det genom att byta bort sitt X till ett mer muslimskt namn, El Hajj Malik El-Shabazz. Malcolm upplevde en starkt och djup känsla av broderskap när han hade varit i Mecka tillsammans med andra pilgrimer, såsom ”röda, vita, bruna, gula och svarta muslimer”. Han börjar komma till insikt med att alla vita kanske inte är djävlar och att människors beteende och attityder är viktigare än deras hudfärg. Han blir mer övertygad om att islam är den enda religion som kan lösa problemet mellan olika raser.

Sommaren 1964 var det, i stora Amerikanska storstäder, våldsamma rasoroligheter och de vita pekar ut Malcolm X som en av de huvudansvarige. Under tiden är det ordkrig mellan Malcolm och hans förre detta mentor Elijah Muhammad. Båda anklagar vandra för ras förräderi och mycket mer. Malcolm är nu angripen från två ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Malcom X

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-14]   Malcom X
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5334 [2022-07-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×