Dantes Inferno -debattartikel

2 röster
12929 visningar
uppladdat: 2001-04-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Dante, möjlighet till klassresa

Ni har säkert hört uttrycket ”det man inte vet lider man inte av” och visst kan det stämma i många avseenden men inte när det gäller Dantes Inferno. Det är inte boken i sig som är det viktiga utan vad den står för: öppnanden av sinnen, bättre språk och allmänbildning m.m. Så när jag läste Olle Axelssons inlägg om att vi borde slopa litteratur av denna art i skolundervisningen satte jag min kopp Earl Grey i vrångstrupen. Jag har som komvuxstudent läst flera litterära verk. Jag har själv arbetarbakgrund men anser, till skillnad från Axelsson, att denna litteratur har berikat mitt liv på flera sätt. Mitt ordförråd har utvecklats och därmed mina möjligheter att uttrycka mig och kommunicera med andra människor. Därför tycker jag att Dantes Inferno och liknande litteratur ska stå kvar som en obligatorisk del i kursplanen på fordonsprogrammet.

Dantes epos väcker frågan om vad som är god moral. Är dagens konsumtionssamhälle ett tecken på allmänt frosseri? Är växthuseffekten ett svar på detta syndiga beteende? En allmän moraldebatt är något som alla tjänar på. Dante får tillsammans med sin guide en brutal lektion i vad felaktiga handlingar kan få för konsekvenser. Omoraliskt beteende slår alltid tillbaka. Detta är Qvisling ett lysande exempel på. Girighet och förräderi fick honom på fall och vi kan nästan ana hans närvaro i Infernos innersta krets. Qvisling blir nog en smakfull efterrätt åt Lucifer när denne ätit sig mätt och belåten på Judas.

Oavsett individuell prestationsförmåga så har alla samhällsklasser rätt till en god allmänbildning. Skolans primära uppgift är att tillhandahålla alla elever en lika stark grundförutsättning för fortsatta studier. Naturligtvis kan det initialt vara besvärligt att göra det rätta valet, då det kan vara svårt att med säkerhet veta vad man vill göra med sitt liv vid 18 års ålder. Utsikterna måste dock få finnas där.

Framförallt är det viktigt att undvika att hamna i ett fack livet ut. Statistiskt sett väljer barn liknande yrken som sina föräldrar och jag kan nästan slå vad om att Axelssons far, likt han själv, var i metallbranschen. Han förväntar sig säkerligen att även hans son nu följer traditionen. Därför tycker han att det är onödigt med litteratur som han av erfarenhet vet inte kommer till användning i sitt gebit. Vad han inte verkar veta är att det nämnda mönstret, att man väljer sina föräldrars yrke, håller på att brytas. Fler människor än någonsin håller på att göra en s k klassresa, d v s att gå från arbetarklassen till medelklassen. Herr Axelsson borde ha mer vett än att förneka sin son möjligheten att kunna göra denna resa.

Ändå kan jag förstå Axelsson när han skriver att läsning av Dantes Inferno är onödig. Han nöjer sig säkerligen med att se sin son byta bakaxelolja till uppnådd pensionsålder då ryggen och knäna sedan länge är helt slut. Det är trångsynta människor som Olle Axelsson som ger klasstänkandet ett ansikte. Man kan med lätthet utläsa att sedan hans son såg ljuset för första gången var hans framtid redan utstakad. Får Olle Axelsson sin vilja igenom, d v s att Dante och liknande litteratur tas bort permanent från de yrkesinriktade programmen, leder detta till att sonens möjligheter till ett annat yrkesval senare i livet försvåras, om inte omöjliggörs.

Vi kan konstatera att Dantes Inferno och liknande litteratur ger en god grund till moralisk debatt, god allmänbildning och ökat ordförråd. Detta ger eleven bättre möjligheter att utrycka sig...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Dantes Inferno -debattartikel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-04-26]   Dantes Inferno -debattartikel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=534 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×