Idrott och hälsa - hälsoarbete

9 röster
18237 visningar
uppladdat: 2005-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hälsoarbete.

Kosten:
För att må bra och göra bra prestationer så ska man försöka äta rätt. Man ska försöka att äta minst 4 mål mat om dagen hälst 5. Det gäller att få i sig mycket vitaminer som: A, B, D, E, K och C. Det är också mycket viktigt att få i sig kolhydrater, proteiner och även fett är bra i måttliga mängder. De flesta människor är rädda för att äta fett men det är inte mängden fett vi bör ora oss för utan typen. Man ska äta så mjukt och rinnande som möjligt det är bättre än hårt.
Många människor äter mycket energirik mat, nästan för mycket. Ett exempel på energirik mat är friterad mat. Andra människor får i sig alldeles för mager mat, kanske för att de är så kostmedvetna. Det är bra att variera maten, ochch det är viktigt att äta grönsaker varje dag, i grönsaker finns inte så mycket energi men dem innehåller mycket vitaminer bland annat c och b -vitamin. Matcirkeln berättar ganska mycket om hur man borde äta, tallriks modellen ser ut som ett upp och ner vänt Y, och delarna är Grönsaker och rotfrukter, potatis, pasta och ris och den mindre delen är kött, fisk fågel och ägg. Grönsaker innehåller nästan inget fett och protein och består 90% av vatten. Bestående 10% är C och B-vitamin.
Kolhydrater är våran viktigaste energikälla. I potatis,ris och pasta finns det mycket kolhydrater. Det är därför det är lätt att få i sig alldeles för mycket energirik mat för att vi ibland äter för mycket av just gryn, mjöl, potatis, ris och mycket annan mat. Protein får man mycket av kött, fisk och ägg. Protein behövs bland annat för att bygga upp immunförsvar och muskler. Kroppen behöver protein hela dygnet och är bra att äta varje måltid en liten mängd av det. Om man är sjuk kan man tänka på att äta mer proteinrik mat för då är proteinbehovet större.

Fysisk träning,kondition och styrka:

Fysisk träning är när du rör dig. Man bör röra på sig 60 minuter varje dag för att må bra det är motionexperterna överäns om.
Kondition får man när man under en längre tid har tränat ganska regelbundet. Man märker att man orkar mera när man får bättre kondition tillexempel så orkar du kanske springa i samma tempo en längre strecka än va du gjort innan. Man får hög puls och blir väldigt andfådd om man inte har så bra kondition och det blir bättre ju mer man tränar.
När man vill motionera kan man ut och gå, cykla, simma eller ut och springa. När man vill ha bra kondition gäller det också att äta rätt. Den fysiska aktiviten är bra för det tränar upp musklerna och det gör sedan att vår hud ser spänstig ut.
Aldrig tidigare här i världen har människan motionerat så mycket som vi gör nu i dagens samhälle. Ändå så rör sig mer än hälften av jordens befolkning för lite. Vi har ett behov av att röra oss för att må bra och se bra ut , men människan är ganska så lat och det är naturligt att tänka att man inte ska röra sig mera än man måste. Men ibland måste de göras. Det är väldigt bra för tonåringar, ja egentligen alla människor att ha ett fritids intresse som är att man rör sig som fotboll, ridning, bandy och sådanna saker.


Sömn, vila och rekration:
Det är viktigt att sova. Kvinnor ska sova minst 9 timmar varje natt,.Och killar ska sova minst 8 timmar Barn ska sova minst 12 timmar varje natt och en tonåring 10 timmar. Vuxna sover i genomsnitt bara 6 timmar men om kroppen själv skulle välja så skulle den sova 8,5 timmar. Man ska hälst sova i ett mörkt, tyst rum. Det är bra om rummet är ganska så svalt mellan 13-18 grader. Det är då man sover bäst. Motion är bra för att man ska sova gott, Om nätterna drömmer alla människor minst 5 drömmar. Varför vi drömmer vet ingen, men några tror att det är minnet som spelar än ett spratt med att spela upp något som hänt under dagen som vi tyckt varit lite märkligt, eller en händelse som hänt, fantasin skenar iväg även i sömnen och överdriver och hittar på. Drömmar kan vara ganska sköna och fina de kan också vara inspirations källor till dagens arbete.
Vila är något som är mycket bra att göra. Det ska man hälst göra 2 timmar innan man går och lägger sig för att hjärnan ska få slappna av och det blir lättare att somna.

Man ska alltså inte arbeta hjärnan innan man går och sover, ett bra tips att vila eller ta paus på är att titta på tv, läsa en bok eller kanske ta en fika.

Hälsorelaterade sjukdomar:
Anorexi: Det finns många som är bekymrade av sin vikt. Än del är så rädda för att bli tjocka att de mister aptiten att äta. När man väl gått ner i vikt blir blir man rädd för att gå upp i vikt igen, och då äter man och dricker väldigt lite.
Anorexi börjar ofta med en vanlig bantning och så fortsätter man bantingen även om det inte behövs, tillslut går all koncentration på viktminskning, och allt omring blir ointressant som vänner och umgänge.
Ungefär 45 000 människor som är imellan 12- 40 år har anorexi i Sverige i dag, de allra flesta som har det är flickor. Anorexi är en farlig sjukdom som man kan dö av, mellan 10- 15 % dör av passienter för att kroppen stegvis slutat att fungera.
När vågen visar 35 kg och under det när man är 1,60 cm lång är sjukdomen livshotande.

Bullemi: Bullemi är raka motsatsen till anorexi. När man har bullemi hetsäterman enorma mängder mat för att sedan stoppa fingrarna i halsen och framkalla kräkningar eller äta avföringsmedel för att bli av med det man ätit.
Av bullemi blir man trött, man får det svårt att koncentrera sig och man blir lätt deprimerad. Kroppen torkar ut när man så fort tömmer kroppen på vad den just har ätit och man får inte i sig viktiga vitaminer och mineraler.


Social hälsa:
Social hälsa är när man mår bra i familjen med kompisar och i skolan/ jobbet. Om man inte känner sig trygg blir man lätt okoncentrerad och nervös och det kanske går ut över andra männsikor. Känslan att vara älskad och att älska någon är något som är mycket betydelsefull. Att alltid ha någon att prata med när man känner sig nere, en person som stödjer än själv i alla lägen, det skulle alla männsikor ha. Tyvärr är det inte alltid så och det är synd. Ingen annan är som du och det är viktigt att känna sig speciell i ett bra sammanhang. Social hälsa handlar om att skratta och trivas

Personlig reflektion:
Jag tycker att det är viktigt att motionera mycket eller mycket och mycket man kanske inte behöver ut och träna varje dag men gå en sväng eller så varje dag är väl lagom. Jag tror att alla människor egentligen skulle hinna det, jag menar en halvtimma, timma varje dag är inte så mycket som alla tror. Jag rider och tycker inte jag får så mycket moton av det men jag rör mig lite i allafall och dessutom är man ute i friska luften och det är ju också viktigt.
Att äta rätt är också viktigt, fast jag vet att jag inte gör det så mycket eller jag äter ju mat och så men egentligen alldeles för energirik mat, och jag äter bara 3 eller högst 4 mål mat om dagen och det kanske inte är det bästa i många fall.
Sömnen är väl viktig så men jag sover alldeles för lite på vardagarna men å andra sidan tar jag igen det sedan på helgen, jag tycker det är rätt konstigt att tonåringar sover så mycket och blir trötta så lätt menmen det är så det är, jag tror på det dära med att man borde varva ner 2 timmar innan läggdags, för att om man är uppe i varv stressad och så, så när man går och lägger sig fortsätter man att fundera så på det dära jag borde ha gjort och sådanna saker och det gör att man aldrig somnar, så känner jag i allafall. Men om man inte har något prov eller andra saker att tänka på och man varvar ner med att läsa en bok, så blir det helt änkelt mycket lättare att somna.
Anorexi och bullemi är läskigt tycker jag, tänk att dö bara för att någon nån gång sagt fetknopp eller så...för jag tror att det är så det börjar i alla fall hos tonåringarna. Det är alltid någon som har något att klaga över och så fäller den en dum komentar om ens kropp eller vikt, och så börjar man fundera och så kanske man börjar banta mer och mer och mer och så blir man aldrig nöjd man ska bara bli


smalare och smalare till slut så dör man. Tänk så hemskt bara för att ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Idrott och hälsa - hälsoarbete

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-03-27

    Jag håller med dig!- Äta-träna

  • Inactive member 2007-10-21

    riktigt bra, tänk bara lite på

  • Inactive member 2007-12-16

    Det var bra skrivet, och jag f

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-14]   Idrott och hälsa - hälsoarbete
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5345 [2022-08-10]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×