Korpen flyger

23204 visningar
uppladdat: 2001-04-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Peter Buskas
Kunskapsnätet
SV/SAS B

Korpen flyger

Regi: Hrafn Gunnlaugsson
I rollerna: Jakob Thor Einarsson, Edda Björgvinsdottir, Helgi Skulason, Flosi Olafsson.
Inspelningsår: 1984
Språk: Isländska

Filmen utspelar sig inledningsvis på Irland under vikingatiden ca 800-940 då Harald Hårfager var kung i Norge. Huvudrollsinnehavaren Gest ser som barn sina föräldrar dräpas och sin syster bortrövas av vikingarna Thor och Erik. Dessa elaka och våldsbenägna fosterbröder drar sig tillbaka från sitt vikingatåg och bosätter sig på Island. Gests syster blir Thors slavinna och senare fru och de får en älskad son tillsammans. Gest söker land och rike runt efter sin syster och mördarna som dräpte hans föräldrar. 20 år senare efter att mycket blod har flutit i hans väg, finner han sin syster. Om systern nu är lika entusiastisk att se sin bror och framför allt intresserad av att rättvisa skipas i form av blodshämnd mot sin egen man, det förtäljer inte jag.

Analys
Filmen ger en enkel bild av hur livet kunde ha tett sig på Island under vikingatiden. Man bor alltid nära vatten, miljön är vulkanisk med svarta kalla stränder och lite vegetation. Tron på asagudarna är mycket stark, i synnerhet på Oden som är den högste guden i nordisk mytologi. Han är inte bara visdomen utan också döden och krigets gud. Oden har som kännetecken två korpar vid namn Hugin och Munin som motsvarar tanke och minne. Detta förklarar Thors stora fasa när korpar börjar synas på hans gård. Thor gör precis vad som helst för att inte falla i onåd hos den store Oden. För övrigt är Thor en mycket skicklig krigare som har det mycket gott ställt; en stor gård med flera hästar och flera män som inte skulle tveka att dö för honom. Thors son ser upp till honom och vill bli precis som sin far. Hans fru å andra sidan är kristen vilket ger ett bevis på att kristendomen börjar göra sitt intåg. Hon vill inte att sin son skall ta efter sin man utan föredrar en mer lugn och stillsam tillvaro. Naturligtvis uppstår slitningar i relationen eftersom de har olika moraluppfattning samt olika religionstro.
– Du är inte klok, det är bara för att du är kristen. Dialog mellan Thor och hans fru.

Huvudrollsinnehavaren Gests barndom var full av glädje och harmoni. Tillsammans med sin syster och sina föräldrar levde han mycket stillsamt på Irland där växtligheten var stor. Gests far predikade ofta för honom om hur andens makt var större än vapen och våld. Hans plötsliga brutala bortfall skapade med största sannolikhet en helt annorlunda livssyn för Gest. Han drömmer mardrömmar om den dagen då hans föräldrar dräptes. Hela filmen innehåller mycket våld, blodutgjutelse och hämndbegär. Gest visar prov på utmärkta krigarkunskaper, hans kastknivar missar aldrig sitt mål, spjuthanteringen är mästerlig etc.
Språket är talspråk där slang förekommer t. ex. – Fattar du inte? – Försöker du så misstänksamhet mellan mig och Thor? Det senare exemplet kommer ifrån en konversation mellan Gest och Thors fosterbror Erik. Thor och Erik har en mycket starkt band och tilltro till varandra. De litar på varann till fullo och är därför mycket mer än bara fosterbröder. Erik är välbärgad och har det mycket gott ställt med gård nära vattnet, eget skepp, många män som arbetar för honom, många hästar etc.

Omdöme
Jag tycker filmen är väldigt våldsam. Ett otroligt hämndbegär som innebär en massa dödande. Författaren vill säkerligen säga att våld föder våld och att det inte kan finnas något gott slut i detta. Jag tycker även att handlingen går lite väl långsamt för min smak. Det står ju klar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Korpen flyger

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-04-26]   Korpen flyger
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=535 [2024-05-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×