En komikers uppväxt - jonas Gardell

5 röster
15214 visningar
uppladdat: 2005-12-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
”Hur som helst är det härligt att vara vuxen, och det är härligt att få folk att skratta. Humorn är en besvärjelse mot sorgen, När jag skämtar om barndomen skrattar vi lättade, eftersom vi trots allt överlevde. Så länge vi skrattar är vi inte besegrade.. ”


Lars Jonas Holger Gardell föddes i Stockholmsförorten Täby 1963. Han är inte bara författare utan även konstnär, dramatiker och artist. Han är religiös och det märks på hans böcker och texter. ”Den lilla bögen” kallar han sig själv och har själv utnämnt sig till riksbög. Jonas debuterade som författare år 1985 med boken ”Passionsspelet” som handlar om homosexualitet. Jonas är homosexuell och har ett registrerat partnerskap med Mark Levengood sedan 1986. Det stora genombrottet som författare kom 1992 med den självbiografiska boken ”En komikers uppväxt”. ”Ett ufo gör entré” heter uppföljaren.

Framsidan på boken, de kan tolkas som att Juha
kände sig som en astronaut ensam i rymden.

Villa, Volvo och vovve - De tre V:na! Det bästa man kan ha som svensk, lyckan uttryckt i sin renaste form. Frågan är om det verkligen är något att eftersträva?
Möjligtvis går svaret att finna i boken. Enligt författaren, är det ej en självbiografi utan att den handlar om hans generations uppväxt. Man får följa en period i en ung människas liv med dennes tillhörande drömmar och verklighet, parallellt med reflektioner av samme person fast nu som vuxen, då denna tänker över barndomen likväl som sin nuvarande tillvaro. Enligt mig är temat i boken är att man måste gå sina egna vägar. Du blir aldrig lycklig genom att göra som andra.Juha:
Juha är precis som författaren själv kristen. Han är också en hopplös drömmare. Juha är rolig, det vet han själv till och med hans fröken vet det. En kille på tolv år hans mamma kommer från Finland och använder utryck som ”anna mun kaikki kestää ”. Hans pappa heter Bengt och är svensk, Marianne heter hans lilla syster och hon driver Juha till vansinne. Juha slår henne för allt som går fel han slår henne på hennes födelsedag. Man följer Juha som ung och man följer han som gammal i nutid. Han är komiker och lever på andras skratt, han behöver inte kärlek.

Jenny:
Sladdbarn, har en sjuk mamma som alltid ligger till sängs, därför måste de alltid vara tyst hemma hos Jenny. Jennys pappa är dyster och röker jämt pipa. Jennys hus är fullt av uppstoppade djur och de luktar unket hemma hos henne. Jenny själv är en ful flicka som är mobbad. Hon har stripigt hår och ett fult hårspänne. Jenny är hemlig kär i Juha. Att hon är ful vet hon själv men ibland sminkar hon sig i hemlighet. Även fast henne föräldrar förbjudigt det och även om hon gick till skolan med det skulle hon bli utskrattad. Juha och Jenny har ett hemligt avtal, dem är bara vänner när ingen annan ser. Dem har alltid följe till skolan men när någon tuffare dyker upp duger hon ej.

Thomas:
Thomas pappa är dör och han har en galen tysk mamma, de vet alla. Det närmaste Thomas kommer en vän är Juha och Jenny. Juha sviker Thomas gång på gång, så fort något bättre kommer upp. Thomas mamma kommer ifrån Tyskland och älskar sin son över allt. Hon har ett kalas men det är dock det löjligaste man kan ha, man ska ha en hippa. Hon skickar inbjudningarna till föräldrarna till respektive barn. På så sätt måste dem gå Thomas blir allt annat än mer omtyckt. Thomas blir misshandlad fysiskt och psykiskt, till slut ger han upp.

Pia och Eva-Lena:
De är de coola i klassen, de har makten. Killarna vill ha chans på dem och dem bestämmer vad som är rätt och fel. Erik som är äcklig är kär i Eva-Lena.

Erik:
Han slåss om fjärde platsen mot Juha, han Är ett överklass barn. Och lämnar ut sig totalt till Eva-Lena trots att han inte har någon chans.

Stefan och Lennart:
De är gudarna i klassen de bestämmer rätt och fel. De som Stefan har att komma med är sina vällutvecklade genitalier. Och Juha ser upp till dessa personer och försöker verkligen att få komma med i deras gäng. Han vet om att får han dem att skratta är han deras vän.


En viktig byggsten i boken är miljön den visar temat.

”Jag tänker ofta på det. Sävbyholm. Paradiset på jorden, som vi alla flyttade till när vi var två och tre och fyra år gamla. Där skulle vi få växa upp skyddade mot allt ont. Det var så vackert därute. Våra föräldrar drömde om lyckan men fick magsår av oro för kvartalsamorteringarna på huslånen. Sävbyholm ligger kvar där det ligger, en dryg mil utanför stan./Där lider ingen någon nöd. Paradiset på jorden, vad gjorde det inte med oss. Inne i husen låg människorna på mage med kudde för munnen och skrek. Det hördes inte ut så ingen skulle erkänna att det var så. Men det var så. De skrek! De skrek! Ingen ville erkänna det, men de skrek! Jag kan ännu höra dem skrika.”

Sävbyholm, är en miljö där alla vill passa in och de som sticker ut syns. De ska vara tryggt att växa upp i Sävbyholm man ska ha en trygg uppväxt skild från resten av världen. I sävbyholm bor ”Svensson familjerna” med deras söta små barn, lyckliga föräldrar. Man har en bild där man står utanför En ståtlig villa vid en plankpolerad Volvo. En bild idag som man blir intalad att vilja ha, av reklam och alla omkring sig. Det är den svenska normen för medelklassen. Det finns ingen plats för olikheter i Sävbyholm. Man blir tvingad att passa in. Man är intalad att har man de tre v:na så är man lycklig. Och därför följer alla strömmen. Juha inser att han inte kan följa strömmen och bryter sig loss och lämnar tillslut Sävbyholm.

”Juha är en lindansare som kämpat för att hålla balansen, men som till slut, när benen blivit trötta och musklerna stumma, ändå slinter, mister balansen och faller. För allting faller. Förr eller senare faller allt.”


Detta är när Juha erkänner att han inte kommer någon vart genom att apa efter andra. Han har i stort sett hela sitt liv efter apat andra, anpassat sig efter andra. Men nu är han trött på det. Han är en pusselbit som inte passar, man kan vrida och vända. Men han väljer ett annat sätt att göra sig lycklig - han bli komiker. Han är en lindansare som försöker att hålla balansen, slinter man förlorar man allt. Juha ger allt för att passa in men till slut faller han. Varje enskild människa tål olika mycket vissa 20 minuter vissa 20 år. Men till slut faller alla. Om man bygger upp ett liv på lögner kommer sanningen tillslut ikapp en. Men om man är sann mot sig själv och håller sig på fast...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: En komikers uppväxt - jonas Gardell

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-16]   En komikers uppväxt - jonas Gardell
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5355 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×