Tankar och fakta angående hedersmord samt åsikter och recension av boken Levande bränd skriven av Souad.

3 röster
12925 visningar
uppladdat: 2005-12-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Levande Bränd
Jag har läst boken Levande bränd som är skriven av Souad. I boken berättar Souad om hur hon vanärade familjen och blev utsatt för ett mordförsök av sin egen bror.

Souad växte upp i en liten konservativ by på landbygden någonstans på Västbanken tillsammans med sina två systrar, sin bror, sin mor och sin far. Souad blir dagligen misshandlad och utsatt för kränkningar av sin far och var förbjuden att umgås med andra personer än familjemedlemmarna.

Under ett par veckor har Souad ett hemligt förhållande med en äldre granne. I Souads by är flickorna inte tillåtna att se en man i ögonen. Att ha sex innan äktenskapet anses som helt oacceptabelt. Souad blir gravid och familjen upptäcker hennes synd. Brodern utses till att återställa familjehedern genom att döda Souad.

En eftermiddag är Souad ensam hemma när hennes bror kommer fram till henne där hon sitter vid elden.
”Plötsligt känner jag något kallt rinna över mitt huvud. Och så genast elden över mig. Jag förstod att jag brann, och filmen börjar gå snabbare, allt går mycket fort på bilderna. Jag börjar springa barfota ut ur trädgården, jag slår med händerna över håret, jag skriker, jag känner hur klänningen fladdrar bakom mig. Brinner klänningen också?” Souad blir levande bränd, på order av sin mamma och pappa.

På ett mirakulöst sätt kvävs elden och Souad tas till ett sjukhus. Läkarna och sjuksköterskorna vet historien bakom Souads sönderbrända kropp och med respekt av Souads familj vill ingen ta hand om flickan. Ingen tvättar såren, ingen lägger om bandagen, ingen talar med henne eller ger henne tröst.

En dag besöker Souads föräldrar sjukhuset för att förgifta henne, eftersom brodern inte lyckades döda henne. I sista sekunden avbryts mordförsöket. Samma natt föder Souad sitt utomäktenskapliga barn, helt ensam, utan assistens. Hon kallar honom för Marouan.

Souad överlever sjukhusvistelsen och med hjälp av en internationell hjälporganisation smugglas hon och Marouan ut ur landet. Idag lever Souad med en skyddad identitet någonstans i Europa. Hon lever lycklig med sin nya familj men tänker dagligen på vad som hände henne och vad som fortfarande händer tusentals unga flickor varje år. Hennes kropp är hennes bevis på det oerhörda som skeede henne. Från hakan och neråt är hon märkt för livet. Hon har genomgått 27 operationer och lever efter 20 år i Europa fortfarande gömd av rädsla att återigen utsättas för mordförsök av någon manlig släkting.

Mina egna tankar:
Jag tyckte att Levande bränd var en skrämmande och mycket lärorik bok som jag skall rekommendera till vänner och bekanta. Min lillasyster och min mamma har redan läst den och jag hoppas på att mannen i familjen, pappa, också kommer att göra det. Dessvärre blir det nog svårt.

Det är viktigt att veta att hedersmord inte bara begås i avlägsna samhällen utan också här i Sverige. Jag kommer själv ihåg Pela och Fatima som båda mördades av en manlig släkting. Souad tvingas vara anonym eftersom hennes släktingar fortfarande kan vara på jakt efter henne. Därför vågar hon inte berätta var händelsen utspelade sig. Nationalitet eller religion spelar någon roll i sammanhanget. Beskrivningen av det destruktiva tankesättet är bokens lärorika budskap.
Den episod i boken som berörde mig mest var när Souad berättar om hur hon blev behandlad på sjukhuset. Sköterskorna ville inte ta i henne. En enda gång under sjukhusvistelsen blev hon tvättad och då ville sköterskan inte röra vid Souad utan släpade henne runt i håret. Att människor som är utbildade att sköta om sina medmänniskor inte förmår se bakom kulturen är skrämmande. En bränd människokropp behöver vårdas, inte gömmas.

Att kvinnor nu börjar berätta öppet om hederskulturen har väldigt stor betydelse. Dels för att sprida kunskap, dels för att visa andra flickor att de lyckats klara sig undan och överleva,

Hedersmord
Hedersmord är en våldshandling med motiv att återupprätta en familjs heder. Detta sker genom att mörda den som vanärat familjen. Ofta har offret, kvinnan, haft en påstådd eller verklig sexuell relation innan äktenskapet eller utanför det samma. I vissa samhällen betraktas lösa sexuella förbindelser som det största hotet mot familjens heder.

Äktenskap ingås i områden där hedersrelaterade mord är vanligt, många gånger i släktens intressen och inte av kvinnan och mannens kärlek till varandra. Om kvinnan avvisar släktens val eller väljer en make mot släktens vilja ser sig manliga medlemmar av familjen ha rätten att mörda henne för att återställa familjehedern.

Hedersmord kan också begås på grund av andra, för kvinnan, opassande beteenden, till exempel vid skilsmässa, våldtäkter, flirtning och vid brist på lydnad.

Om en man inte mördar eller på annat sätt straffar kvinnan som förnedrat honom förlorar han sin respekt och utsätts för trakasserier och förlöjliganden. Den man som tvärtemot, tar tillbaka hedern, och mördar kvinnan, anses som en hjälte. Enligt www.gendercide.org begås de flesta hedersmord i muslimska länder men det finns inget stöd för hedersmord i islam. Inom islam finns strikta regler om vad som är tillåtet (halal) och vad som är förbjudet (haram). Äktenskapsbrott och utomäktenskapligt sex (zina) är förbjudna handlingar. Den islamska lagen Shari´a, , dömer dödsstraff genom stening för äktenskapsbrott för både kvinnor och män, om det finns fyra vittnen till den sexuella akten. Motsvarande straff för ogifta kvinnor och män som haft utomäktenskapligt sex är 80 piskrapp. Islam tillåter inte att enskilda personer tar lagen i sina egna händer och själva bestraffar brottslingen.

Många muslimska feminister, intellektuella modernister och muslimska ledare menar att islam och Shari´a har feltolkats och att hedersmord är ett exempel på hur sedvänjor och traditioner åsidosatt islam. Enligt muslimska feminister är en av orsakerna till detta att islam genom alla tider uttolkats av män.

En del forskare menar att hedersmord finns i alla kulturer och att just heder är orsaken till de flesta mord på kvinnor som utförs av deras manliga partner, också i Sverige. Mord på kvinnor i nära relationer visar, enligt dessa forskare, attityder som är gemensamma för alla samhällen och länder, och som handlar om kvinnans värde, hennes "riktiga" roll i samhället och mäns äganderätt över och kontroll av kvinnor.

Även fast tusentals hedersmord anmäls varje år är mörkertalet mycket stort. Enligt FN rör det sig om mellan 5000 och 10 000 mord varje år.

Hedersmord utförs framförallt i mellanöstern, i Nordafrika samt i delar av central och Sydasien. Men också på andra platser. Under 1999 mottog FN rapporter om hedersmord i många västländer, däribland Sverige och Storbritannien. I Sverige förekommer ett till tre fall av hedersmord varje år. Men bakom detta finns ett stort antal hot och misshandel mot kvinnor, våld som förklaras med hjälp av hedersbegreppet.


Här är några kända hedersmördade kvinnors öde:
Fadime Sahindal, 22,
Sverige. Sköts av sin pappa 2002. Rymde och försköts redan 1998 för att hon träffat en svensk kille. Pappan dömdes till livstid.

Pela Atroshi, 19, Sverige. Sköts i Kurdistan 1999 för att hon blivit "...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tankar och fakta angående hedersmord samt åsikter och recension av boken Levande bränd skriven av Souad.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-01

    Du ville bara säga att du har

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-16]   Tankar och fakta angående hedersmord samt åsikter och recension av boken Levande bränd skriven av Souad.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5358 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×