Jamaica

28 röster
39613 visningar
uppladdat: 2005-12-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sammanfattning om Jamaica

Det här arbetet har varit mycket lärorikt för mig och har fått mig att öppna ögonen lite mer och se saker och ting för vad de verkligen är i stället för att hela tiden blunda för allt och önska att det inte fanns där. Jamaica är en liten ö i Västindien med cirka 2 miljoner invånare och med en väldigt vacker miljö, men tyvärr så finns det inte så mycket annat som är vackert.
Landet är ett mycket fattigt land där man är jätte lycklig om man har tak över huvudet, mat så att man inte svälter och har chansen till att utbilda sig vilket de uppskattar jätte mycket. Även om det är väldigt få människor som gått så många år i skolan som jag har gått nu så betyder det ändå så otroligt mycket för dem att bara kunna läsa och skriva. I det här arbetet får man även reda på hur otroligt mycket våld som dominerar Jamaica och hur lite poliserna gör någonting åt det, vilket är väldigt skrämmande för när jag först fick den här uppgiften och började söka på Internet efter Jamaica så var nästan hälften av den information som jag fick fram bara skitsnack. Skitsnack där det stod att Jamaica var ett paradis och att människorna var så lyckligt lottade att få bor där, när de egentligen bara vill därifrån.

FAKTADEL

Äldre historia
Det var mellan 5000 och 4000 f Kr som öarna i Västindien befolkades av indianerna som skulle komma till att bo där själva ända till 1494 då Christofer Columbos på den spanska kronans uppdrag kom inseglandes till Jamaica. Vid den tidpunkten levde de fredliga arawakindianerna på ön och det hade de enligt arkeologiska fynd gjort i över 500 år innan de vita anlände. 15 år efter Columbos upptäckt startade den spanska kolonisationen och indianerna sattes i hårt arbete som slavar och på grund av det hårda slavarbetet i kombination med alla de sjukdomar som européerna hade fört med sig dog indianerna gradvis ut och spanjorerna var tvungna att frakta över nya slavar från Västafrika för att få ny arbetskraft.
År 1655 blev Jamaica brittiskt då engelsmännen hade lyckats besegra spanjorerna och tagit över ön. Då började sjörövare att härja efter att ha fått i uppdrag av den engelska kronan att plundra hela Västindien och 1672 blev Jamaica även centrum för den enorma slavhandeln. Men det var på 1600-talet som maroonerna, förrymda slavar, började attackera de brittiska kolonisatörerna och striderna slutade inte förrän en bit in på 1700-talet då ett beslut om fred togs.
Britterna drev framför allt sockerplantager under deras vistelse på ön men grunden för sockernäringen raserades när slavhandeln avskaffades av Storbritannien år 1834. Det blev då mycket svårare att driva ett plantage eftersom det var svårt att hitta billig arbetskraft så det var då de började att rekrytera arbetare från andra länder, bland annat från Kina och Indien.
Men när Jamaica miste sin ställning som Storbritanniens främste sockerleverantör tio år senare gick allt utför. Det blev en stor kris i ekonomin vilket ledde till stora sammanstötningar mellan de olika plantageägarna och att alla före detta slavar inte kunde få jobb. Tillslut ledde allt till ett stort uppror år 1865.
Ända fram till ekonomiska världskrisen runt 1930-talet var allt relativt lugnt i Jamaica men under världskrisen drabbades landet av mängder av strejker och oroligheter och det var vid denna tidpunkt som grunden för de två stora partierna JLP och PNP bildades.

Befolkning och befolkningsfördelning
När det gäller invånarna i Jamaica, jamaicanerna, så härstammar hela 90 procent av dem helt eller delvis från de afrikanska slavar som fördes in från 1500-talet och framåt av olika kolonisatörer. De indianer som fanns på Jamaica innan den europeiske upptäcktsresanden Christofer Columbos upptäckte ön i slutet av 1400-talet utrotades under en kort period strax därefter.
Efter det att det hemska slaveriet upphört, år 1834, så kom en del indier till Jamaica. De hade nämligen rekryterats dit som kontraktsarbetare. Ännu fler människor invandrade till Jamaica efter det att första världskriget var över. Dessa grupper var kineser, syrier och även libaneser.
I Jamaica finns en särskild grupp svarta som kallas för maroonerna. De är ättlingar till de slavar som gjorde uppror mot de brittiska kolonisterna på 1600-talet och som efter det flydde upp i bergsområden så att britterna inte skulle få tag på dem.
Numera gör man inte längre någon rasindelning vid folkräkningarna av både politiska och etiska skäl vilket jag tror kan vara både bra och dåligt. Vissa människor är ju jätte stolta över deras ursprung som maroonerna medan andra känner sig mer utpekade och får dåligt rykte beroende på vilket ursprung de har.
I Jamaica är det som i de flesta u-länder en väldigt ung befolkning på grund av den höga och naturliga befolkningstillväxten. Enligt en undersökning från 1999 så var runt 60 procent av Jamaicanerna yngre än 29 år. Men en stor utvandring sker ständigt i Jamaica till främst USA och Kanada så folkökningen bromsas ju lite. I Jamaica så bor cirka 50 procent av befolkningen i städerna där mest människor bor i huvudstaden Kingston (700 000). Andra stora städer är Spanish Town (92 000) och Potmore (90 000).
Idag är engelska det officiella språket men trots det pratar den största delen av befolkningen ett blandspråk som är baserat på engelska men som bland annat även innehåller en hel del västafrikanska ord som gör att språket skiljer sig en hel del från engelskan.

Politiska förhållanden, sociala förhållanden och modern historia
Efter att först ha fått visst självstyre från kolonialmakten Storbritannien och sedan slutet av 1950-talet deltagit i den kortlivade Västindiska federationen blev Jamaica äntligen en självständig stat 1962 och eftersom JLP vunnit valet innan så var det partiets grundare, finansmannen Alexander Bustamante blev den allra första premiärministern. Målet var nu att för Jamaica att i utrikespolitiskt sett bli oberoende, att få en starkare inriktning på relationerna med tredje världen och att skapa ett nära band med Kuba.
Just nu är oroligheterna i Jamaica stora och det är den sociala oron som är landets mest akuta inrikespolitiska problem. Det är våldet som dominerar i landet då Jamaica är ett av de länder i världen där det begås flest mord. Där begås det hela tre mord dagligen i genomsnitt. Under bara år 2000 döddes hela 850 människor och de flesta av dem dödades under gänguppgörelser vilket är väldigt vanligt i Jamaica. Året efter dödades ännu fler människor, runt 1100 och det är 30 procent mer döda än förra året. Det är under valtider som våldet i allmänhet är som störst eftersom många gängledare har bindningar till de stora partierna.
De två största partierna i Jamaica är ”People’s National Party” (PNP) som är det parti som numera är närmast socialdemokratiskt och som styrt Jamaica sedan år 1989. Sedan är det högerpartiet ”Jamaica Labour Party” (JLP) som är det näst största partiet. Båda partierna utrustade under 1970-talet lokala gängledare med olika sorters vapen och i gengäld hjälpte gängledarna partiet genom att se till så att de som valde i deras distrikt valde på ”rätt” parti, med andra ord på det parti som gett dem vapen för det gynnade ju dem. Gängen växte så småningom och började snart att ägna sig åt en lite mer organiserad brottslighet som att sälja droger till exempel.
Idag försöker partierna säga upp all kontakt med de olika gängen, men det förekommer fortfarande ett samarbete mellan politiker och lokala gängledare. Omkring en fjärdedel av Jamaicas valkretsar beräknas fortfarande vara styrda av lokala bossar både när det gäller brottsverksamheten i områdena och vilket parti de bör rösta på. Det är det här våldet som gjort att många jamaicaner ur medelklassen har valt att utvandra.
Under sommaren år 2001 stegrades det politiska våldet med gatustrider i huvudstaden Kingston som slutade med att regeringen fick sätta in militär för att ta kontroll över situationen. Trots det krävde striderna mer än 70 liv och PNP och JLP anklagade varandra för att ha haft någonting med det att göra.
Samma sak hände under valtiden året därefter och krävde runt 60 liv men denna gången utfördes också attentatsförsök mot både PNP-ledaren och premiärministern Percival Patterson men även mot JLP:s partiledare Edward Seaga. Våldet tros ha utförts av några av de kriminella gäng som samarbetar med partierna. Valet vanns då av PNP vilket innebar att Percival Patterson fick sitta kvar som premiärminister.
Man kan tänka när man läser om sådant här om inte polisen gör något åt detta eller om man får lov att göra vad man vill i Jamaica men det som är skrämmande är att polisen faktiskt står för en hel del av morden själva. De har under de senaste åren fått mer resurser och bättre utrustning och har till och med skapat en speciell enhet för organiserad brottsling vilket kanske har gett dem lite större makt för under år 2000 stod polisen för minst 140 av de 850 mord som begicks. Det är mer än vad det är i något annat land i världen men ändå är det ovanligt att poliserna döms för övergreppen. Kanske är det något som kommer att ändras nu när regeringen beslutat att inrätta ett nytt oberoende organ som ska kunna ta emot anmälningar mot poliser.
Något som är intressant är att både USA och Storbritannien hjälper den jamaicanska poliskåren med utrustning och utbildning fastän polisen missbrukar den hjälp de får genom att använda så mycket onödigt våld.
Sjukvården i Jamaica är huvudsakligen statlig men ibland har det varit alldeles för dyrt med vård som i slutet av 1990-talet då priserna sköt i höjden på grund av regeringens svångremspolitik. De människor som har råd med vård håller sig med en privat sjukförsäkring och anlitar oftast en privatläkare.
Något som Jamaica satsade väldigt tidigt på var ett välfärdssystem som bara skulle göra människan gott. Redan 1938 bestämde de att införa en minimilön och grundade också en kommission som skulle försöka ta hand om de sociala missförhållanden som finns. 28 år senare, 1966, upprättades också ett socialförsäkringssystem med flera förmåner bland annat ålderspensioner och olycksfallsförsäkring. Tyvärr har den ekonomiska krisen på senare år förstört systemet samtidigt som levnadsvillkoren i övrigt försämrats i landet.
I Jamaica är arbetslösheten hög och fattigdomen väldigt utbredd. Nära en fjärdedel av landets invånare lever enligt en inhemsk hjälporganisation i stor
misär efter att de gjort en undersökning 1998.
Bilden nedan visar ett av de mest utsatta områdena på Jamaica.

Geografi och klimat
Efter Kuba och ön Hispaniola, där Dominikanska republiken och Haiti ligger är Jamaica den tredje största ön i Västindien. I de centrala och östra delarna av ön är det väldigt bergigt och det är i den östra delen som de allra högsta topparna av Blue Mountains finns. I den västra delen övergår däremot det bergiga landskapet till en kalkstensplatå där det delvis finns svårtillgänglig terräng. Där finns även ett karstlandskap som kallas för Cockpit Country där landskapet är fullt av håligheter, grottor och underjordiska vattendrag. Någonstans där landet däremot är väldigt flackt är längs kusterna i väster och söder.
I Jamaica är växtlivet väldigt rikt då det finns över 3000 olika arter av blommande växter på ön varav runt 800 av dem inte finns någon annanstans än på Jamaica.

Klimatet på Jamaica är tropiskt och har väldigt små temperaturvariationer mellan årstiderna och dag och natt vilket gör att det alltid är varmt där. I bergen är det dock lite svalare än i övriga landet. Det är mellan maj och oktober som det regnar mest på Jamaica men nederbörden är rätt ojämnt fördelad då passadvindarna gör så att öns nordöstsida får ungefär fem gånger mer regn än sydkusten. Något som Jamaica har problem med är de orkaner som brukar uppstå på hösten. Den allra värsta orkanen i Jamaicas historia kallades för ” Gilbert” som förstörde över 100 000 hem och slog ut stora delar av jordbruket 1988.

Jordbruk och fiske
Inom jordbruket idag dominerar produktionen av socker mest men i övrigt odlas det framför allt bananer, kaffe, kakao, kokosnötter och tobak för export. Vid de senaste åren har även
odlingen av icketraditionella grödor vuxit starkt i Jamaica, som till exempel papaya, mango, citrusfrukter, pepparfrukter, blommor, örter och kryddor.
Om man nu tittat på vad som odlas för inhemskt bruk så är det bland annat jams, majs och ris men det odlas alldeles för lite utav det för att det skulle kunna räcka till alla vilket gör att man får importera livsmedel.
Jamaica har under de tidigare decennierna överutnyttjat sina skogar vilket gjort att de idag fått
begränsa avverkningen och med utländsk hjälp börjat återplantera skog i stor skala. Samma sak är det när det gäller fiskerinäringen där det tidigare var överfiske men där det nu har begränsas. Trots det så måste ungefär halva behovet av fisk importeras vilket gör att Jamaica ger mycket stöd åt de människor som driver fiskodlingar. Om man jämför inlandsfisket med kustfisket så har inlandsfisket ökat mycket medan kustfisket minskat.

Naturtillgångar, energi och utrikeshandel
Den allra viktigaste naturtillgången i Jamaica är bauxit som man även förädlar en del utav till aluminium i landet. Jamaica är faktiskt världens tredje största producent av bauxit vilket kan förklara varför just bauxit och aluminium står för runt hälften av det jamaicanska exportvärdet. Andra stora produkter som Jamaica exporterar är socker och bananer. Det mesta av vad Jamaica exporterar går till USA, Kanada och EU.
Om man nu ska titta på vad som importeras så har jag redan nämnt att livsmedel importeras men den allra största produkten som importeras är olja. För fyra år sedan, år 2000, utgjorde oljan nästan en femtedel av den totala importen och året där innan täckte oljan hela 94 procent av landets energibehov, resten kom från inhemsk producerad vattenkraft. Men det görs hela tiden ansträngningar i Jamaica för att ersätta oljan med alternativa energikällor men man kan ju undra hur mycket de hjälper.
Förutom livsmedel så importeras det även konsumtionsvaror som man köper från USA, EU och andra CARICOM-länder.
Om man nu skulle se på helheten av utrikeshandeln så har det var ett underskott ända sedan 1970-talet vilket gör så att en ständig brist på utländsk valuta skapas men underskottet uppvägs ändå av inkomster från turismen, lån, bistånd och pengar som de jamaicaner som finns utomlands skickar hem.

Industri
I Jamaica sysselsätter industrin omkring 40 000 människor och där är förädling av bauxit och jordbruksprodukter, främst sockerrör, det som man sysslar med mest inom tillverkningsindustrin. Sedan tillverkas det andra viktiga varor som kemiska produkter och byggnadsmaterial.
En stor del av all produktion som görs, sker inom de många tull- och skattefria zoner som man har inrättat i landet för att locka utländskt kapital till Jamaica.
Data-, elektronik- och textilindustrin (främst underkläder) bredde ut sig mycket, det vill säga expanderade sig genom att ha gjort väldigt gynnsamma handelsavtal med USA på 1980-talet. Men under 1990-talet lämnade en rad utländska investerare Jamaica för Mexico på grund av att frihandelsavtalet NAFTA gjorde så att det blev mycket lättare för länder att ha tillgång till utländska företag. Detta ledde till att mexikanska företag fick ökad tillgång till de amerikanska och kanadensiska marknaderna.

Ekonomi
I Jamaica så har man länge försökt göra ekonomin mer mångsidig men trots alla långvariga och delvis framgångsrika ansträngningar så bygger landets ekonomi i princip bara på gruvindustrin, turism och jordbruket. På grund av att alla tre är mycket beroende av efterfrågan i omvärlden så är den jamaicanska ekonomin mycket sårbar för nedgångar i den internationella konjunkturen. Trots det så är Jamaica ändå det land som kanske bäst lyckats att bredda sin ekonomi med en ganska välutvecklad tillverkningsindusri om man jämför med länderna runt omkring.
I Jamaica så är det numera turismen som enskilt är den största källan till utländsk valuta för genom turismen får man in över en miljard dollar om året.
Av alla de människor som jobbar i Jamaica så arbetar nästan en fjärdedel av dem inom turistsektorn eller har jobb som är beroende av turismen.
I Jamaica så är det ett budget underskott och det har det varit väldigt länge i landet. Det var under 1990-talet som ekonomin hamnade i en kris senast då finanssektorn i landet hade en rad misskötta banker och försäkringsföretag som staten blev tvungen att ta hand om. Då ökade det redan stora budgetunderskottet ännu mer. Åren där efter var heller inga bra år för Jamaica då både jordbruket och gruvnäringen drabbades av problem som bland annat torka. Samtidigt sjönk bauxitpriserna på världsmarknaden och turismen gick sämre på grund av den höga brottsligheten i landet. Men efter milleniumskiftet så hämtade sig i alla fall turismen medan jordbruket och gruvnäringen fortfarande fick försöka lösa sina problem.
1999 hade regeringen lyckats sänka inflationen 33 procent till 5 procent och hade dessutom lyckats dämpa arbetslösheten, men den var fortfarande väldigt hög.
Året där efter, år 2000, så motsvarade nästan 58 procent av landets BNP utlandsskulden. Andelen av exportinkomsterna som gick till att betala räntor, det vill säga skuldtjänstkvoten, var samtidigt drygt 16 procent. Förutom utlandsskulden så finns också den offentliga sektorns stora inhemska skuld i Jamaicas ekonomi. Men efter att ha samarbetat med IMF och startat ett åtgärdsprogram för att försöka sänka alla dessa skulder och komma till rätta med det stora underskottet som finns i statens budget. Dessa åtgärder var bland annat höjda skatter och privatisering av statliga företag.

Snabb Fakta

Statsskick: Monarki
Yta: Total: 10 991 km Vatten: 160 km Land: 10 831 km
Huvudstad: Kingston (sedan 1872) (700 000 invånare uppskattning 1997)
Andra större städer: Spanich Town (92 000), Potmore (90 000)
Högsta berg: Blue Mountain Peak (2 256 m ö h)
Längsta floder: Rio Minho, Black River, Rio Grande, Rio Cobre
Invånarantal: 2,59 miljoner (officiell uppskattning i slutet av 1999)
Invånare/km2: 241 (1999)
Nationaldag: 1:a måndagen i augusti
Naturlig befolkningstillväxt: 1,5 % (1999)
Folkhälsa: Medellivslängd: män 73,45 år kvinnor: 77,49 år
Läs- & Skrivkunnighet: över 86 % (uppskattning 2000)
Språk: engelska är officiellt språk, ett blandspråk talas också
Religion: protestanter 70-75 %, katoliker 5 %, anhängare av rastafarirörelsen knappt 5 %, resten: judar, muslimer, hinduer, Bahaianhängare, spiritistiska kulter
Folkgrupper: svarta 75 %, personer av blandat ursprung 15 %, övriga, bland annat européer, indier och kineser 10 %, (siffrorna är uppskattningar; sedan 1982 anges inte längre rastillhörighet vid folkräkningar)
BNP/invånare: 2 700 US dollar (uppskattning 2000)
Olika näringsgrenars andel av BNP: jordbruk 7 %, gruvdrift 10 %, industri 17 %, byggen 8 %, service och övrigt 58 % (1999)
Naturtillgångar: bauxit
Viktigaste exportvaror: aluminium, socker, bauxit, bananer
Valuta: 1 Jamaicadollar = 100 cent = 0,23 SEK (september 2001)
Medlemskap I internationella organisationer: ACS, IMF, Världsbanken, WTO, Samväldet, OAS, CARICOM, NAFTA, FN (1962)
Statsvapen: Vapnet visar lite av jamaicanernas historia då två arawakindianer är sköldhållare och ett S:t Georgskors som är belagt med fem ananasfrukter (guld) som spanjorerna letade efter i början och sedan finns det en Jamaicakrokodil som hjälpprydnad.


ANALYSDEL

Cirka 50 procent av jamaikanerna bor ju i städerna och det kan bero på att de flesta människorna flyttar in till städerna för att försöka få jobb i till exempel industrin där de har störst chans till att lyckas. Och eftersom industrierna bara blir större och större så betyder ju det att det bara blir fler människor som flyttar in till städerna. Sedan kanske människorna var så fattiga att de var tvungna till att åka in till staden för att i desperat behov försöka få pengar, det kanske hänger ihop lite grann med det som jag redan har nämnt, men det är ändå två helt olika saker. Att 50 procent utav befolkningen bor i städerna är ju rätt mycket med tanke på att det inte finns så många städer i Jamaica och därför anser jag att urbaniseringen har gått rätt långt i landet. Jag tror också att ytterligare urbanisering inte skulle gynna varken landsbygden eller städerna i det stora hela då jag tror att nackdelarna med det kommer att väga tyngst. För landsbygden så kommer ju försäljarna där förlora de flesta av sina kunder och i städerna skulle det bli så otroligt överbefolkat och man skulle ha stora problem med arbetslösheten som kommer att finnas där, vilket kan leda till mycket mer våld eftersom alla är i stort behov utav pengar.

I Jamaica så odlar man ju bland annat sockerrör och bananer och hur mycket man kan odla beror ju helt och hållet på hur klimatet på ön är. Och om klimatet nu är perfekt för att odla sockerrör och bananer så gör ju det så att produktionen i landet blir väldigt hög eftersom man kan ta vara på de naturresurser som finns väldigt bra.

Sedan är ju det jätte viktigt att man tar vara på naturresurserna på ett bra sätt så att man inte släpper ut mängder med avgaser när man till exempel omvandlar bauxit till aluminium, för då skadar man ju miljön. Sedan tror jag att om man tar vara på naturresurserna för mycket som man gjorde ett tag i Jamaica när man högg ner för många träd. Då förstör man ju naturen också genom att göra den mindre. Därför är det väldigt bra att man nu i Jamaica hela tiden odlar upp nya träd när man tar ner de gamla.

Jamaica har påverkats av industrialiseringen på det sättet att de nu har flera stora industrier som sysselsätter många invånare och som gör att landet kan ta vara på sina naturtillgångar mycket bättre och fortare. Men ändå skulle landet behöva industrialiseras ännu mer eftersom de lever i en sådan stor fattigdom. Jamaica skulle behöva mycket fler sjukhus med bättre läkarvård, mycket bättre hus att bo i, mycket bättre vägar, ja människorna behöver helt enkelt bättre levnadsförhållanden. Det tror jag att de kan få om landet industrialiseras mer. Sedan kan man ju alltid utveckla industrierna genom att hela tiden försöka göra utsläppen mindre giftiga och mer miljövänliga. Men det är nog bara det första trappsteget på en lång trappa tyvärr.

Jamaica har påverkats av globaliseringen på många sätt. När det gäller handeln så har de ju fått mycket större marknad vilket innebär mycket fler kunder. Jag tror inte att Jamaica hade klarat sig om landet inte hade globaliserats i handel för då hade ju landet blivit mycket fattigare än vad det redan är. Om man sedan tittar på globaliseringen av kommunikationer så har ju det gynnat landet och människorna mycket. De kan nu färdas utomlands med hjälp utav flera transportmedel som båtar, flyg och längs broar med tåg, buss och bil. Detta tror jag är ännu viktigare för människor som bor på öar som har svårare för att förflytta sig än andra länder. Produktionen hänger ju ihop med handeln på det sättet att det beror på hur många kunder man får, för om man får jätte många kunder så betyder ju det att produktionen blir hög. Om det sedan skulle bli tvärtom att man inte fick många kunder genom handels så skulle ju även produktionen minska.

I Jamaica så är läskunnigheten över 86 procent men det är ändå jätte många människor som inte kan läsa och skriva.

På ön bor det över 2 miljoner människor och antal BNP per invånare är 2700 US dollar. Människornas medellivslängd är för männen 73 år och för kvinnorna är den drygt 77 år. Som jag visat på en bild tidigare så är husen i Jamaica små, trånga och fallfärdiga men ändå är det lite av en lyx att ha tak över huvudet. I Jamaica finns det väldigt få sjukhus och läkarvården är väldigt dålig. Jamaica är som sagt ett väldigt skuldsatt land, där det finns ett stort budgetunderskott i ekonomin men på senare år har skulderna blivit mindre då landet tagit hjälp utav hjälporganisationen IMF.

Jag tror att en stor anledning till att Jamaica är ett U-land, om inte den största, är på grund av Jamaicas historia. När Christofer Columbos upptäckte ön och den spanska kolonisationen intog ön och satte de fredliga indianerna i hårt arbete. Ända sedan dess tycker jag att Jamaicas befolkning jämt har fått kämpa för att överleva, och de kämpar långt ifrån samma villkor som vi gör. De har alltid fått stå ut med människor som sett ner på dem och ansett dem mycket värdigare ett bättre liv än jamaikanerna. Sedan tror jag att Jamaica är extra utsatt eftersom det är en ö som hela tiden ligger i riskzonen när det gäller orkaner och sådant. Om man till exempel skulle jämföra Jamaica med Teneriffa så skulle i alla fall jag hellre vilja åka till Teneriffa. Detta tror jag också kan vara en anledning till att Jamaica är ett U-land, att man ofta jämför ön med andra öar och då blir det oftast så att Jamaica blir utanför eftersom miljön där inte är lika vacker och för att våldet där är mycket större än vad det är på andra öar.

Jamaica om femtio år kommer ur en pessimistisk syn värre än vad det någonsin har varit. All bauxit kommer att vara uttömd vilket gör att landet inte längre är världens tredje största bauxitleverantör. Detta skulle göra så att landet skulle bli ännu fattigare och genom att man längre inte kan dölja hur fattigt allt är för turisterna, så minskar turismen stort och våldet börjar ta över i kampen att överleva. Om någon stor orkan skulle komma vid den här tidpunkten så skulle Jamaica inte ha råd att reparera alla skador som kan förekomma i till exempel jordbruket. De skulle vara tvungna att ta stora lån från andra länder vilket gör att landet bara gräver gropen djupare för dem. De skulle också desperat försöka få mer turister till landet genom att satsa mycket pengar på att göra Kingston till att se ut som ett paradis och inte satsa alls så mycket på de andra städerna. Med andra ord så kommer de att satsa mer på turisterna än på sitt eget folk vilket jag tycker att man börjar göra lite även idag.

Om man sedan ska se Jamaica ur en väldigt optimistisk syn så kommer bauxiten inte alls att vara uttömd, för man hade 40 år tidigare kommit på ett system vilket skulle få bauxiten att finnas kvar i åttio år till. Visserligen sjönk Jamaica ner tre placeringar på listan av världens största bauxitleverantörer men klarade sig ändå väldigt bra tack vare turismen och jordbruket. Alla skulder kommer nästan att vara borta tack vare att man gjort sådana enorma vinster i turismen genom att vara det land som dominerade musikbranschen genom sin så kallade folkmusik reggae och landet fick på det sättet stora möjligheter till att göra reklam för sitt land. Jordbruket går också bra då andra länder fått upp ögonen för alla de speciella frukter och blommor som finns på ön vilket gör så att Jamaica kan få in mycket pengar genom exporten av dessa varor. Man har också kunnat satsa mycket på hela landet och på människorna som bor där i stället för att bara satsa på en ynka stad. Landet har också lyckats bli mer industrialiserat på grund av framgångarna och är på gränsen till att inte längre vara ett U-land.

Nu har jag målat upp två olika bilder om hur Jamaica kommer att se ut om femtio år och jag har fått använda min fantasi ganska mycket eftersom jag egentligen inte vet hur saker och ting kommer att gå för landet. Jag tror dock att den pessimistiska bilden kommer att ligga närmast av hur det kommer att se ut även om jag överdrev en hel del. Sedan är det ju alltid lättast att tro på det som är dåligt men det känns som om oddsen pekar emot Jamaica när det gäller att försöka bli ett I-land i och med att landet är så fattigt och så skuldsatt som det är.

Om man skulle jämföra Jamaica med Chile och Haiti som är de grannländer som man brukar jämföra Jamaica med så skulle man rätt snart se att Kuba är störst och att Jamaica är den minsta ön bland dem. Man ser också att Kuba inte alls har en lika bergig mark som både Jamaica och Haiti har vilket gör det lättare för jordbruket i Kuba. Haiti verkar ha väldigt många tätpackade städer medan Kuba och Jamaica har mycket större mellanrum mellan städerna vilket nog kan göra att det är ganska smutsigt i Haiti eftersom stadsmiljön oftast brukar vara det i U-länder. Jamaica ligger på en högre höjd fr...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jamaica

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-17]   Jamaica
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5366 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×