Charles Darwin

8 röster
9224 visningar
uppladdat: 2005-12-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Charles Darwin är ännu en man i ledet av världskända forskare, om inte en av de allra främsta. Han har precis som alla de andra kända forskarna bidragit en stor del till det vi vet idag.
Om man nu skulle ta Charles Darwins liv i noggrann beaktning så skulle man ganska snart se att det skiljer sig från andra forskares liv på grund av Charles stora rikedom.
Charles Darwin föddes den 12 februari år 1809 i staden Shrewsbury i Storbritannien. Man kan säga att han föddes rik då hans pappa Robert var landsortsläkare och hans mamma Susannah var dotter till grundaren av den berömda keramiska industrin Wedgwood. Charles var också sonson till evolutionsteoretikern Erasmus Darwin. Detta var, som för så många andra, naturligtvis ingen nackdel för Charles utbildning och inriktning eftersom allt, i princip, kostar pengar.

Charles hade i början samma intresse som sin far för mediciner och för att hjälpa andra människor så han flyttade vid 16 års ålder till Edinburgh för att börja på en medicinskola. Men intresset veknade snabbt så det dröjde inte länge innan Charles hoppade av vilket naturligtvis gjorde hans far mycket besviken. Charles valde i stället att börja läsa teologi när han var nitton år vilket passade honom bättre men ändå inte helt och hållet. Något som var som klippt och skuret för honom var däremot naturvetenskaperna, framför allt geologi, zoologi och botanik som han började studera senare och som han fann både intressant och roligt. Några år senare blev Charles tillfrågad av sina lärare på Cambridge att följa med det engelska fartyget HMS Beagle på en jorden runt resa för att samla kunskaper. Detta var något som Charles länge hade längtat efter så det tog inte lång tid innan han tackade ja. Datumet var den 27 december år 1831 när fartyget seglade iväg och Charles var då 22 år gammal. Det var denna resa som inte bara kom att förändra hela Charles liv utan även världens utveckling. Under denna resa som varade i fem år tog Charles mängder av olika prover på varje plats han besökte på växter, djur, stenar och fossiler. Han hade också fått i uppgift att noga anteckna och studera allt han stötte på under resans gång vilket han noggrant gjorde. Charles besökte mängder av olika platser men det var först när han kom till Galapagosöarna (en ögrupp av tretton öar vid ekvatorn) som han la märke till att det på de olika öarna fanns klart åtskiljbara arter av finkfåglar men som ändå kunde tänkas härstamma från en och samma ursprungsart och som med hjälp av vinden kommit till Galapagosöarna. Där kunde arten ha anpassat sig till varje ö och format sig efter de levnadsvillkoren som fanns. Dessa slutsatser kom Charles fram till efter det att han kommit hem och fått redovisat alla de prover han tagit under resans gång. Det klarnade också för honom hur finkfåglarna hade kommit till Galapagosöarna och hur de kunde se så olika ut men ändå härstamma från samma ursprungsart efter att ha läst en bok om befolkningsutvecklingen skriven av Tomas Malthus.
Trots det att Charles visste så här mycket vid den här tidpunkten vågade han inte publicera någon artikel. Denna teori trotsade nämligen den religiösa tron för enligt den så hade varje djurart skapats av Gud och inte av miljön. Charles gifte sig 1839 med sin vackra kusin Emma Wedgwood och flyttade till ett mycket stort och exklusivt hus i Down House.

Dit flyttade han också alla sina studier och stannade där resten av sitt liv. Han studerade hela tiden vidare med sin forskning och fick hela tio stycken barn ihop med sin hustru Emma. Men allt eftersom åren gick jobbade han mindre och mindre per dag på grund av att hans hälsa försämrades men blev hela tiden mer och mer säker på att han hade rätt. Hans vänner försökte i början av 1850- talet att övertala Charles att gå ut med hans tro om utvecklingen och låta resten av världen få ta del av dem men det var först vid 1858 som han släppte en bok tillsammans med en man vid namnet Alfred Wallace. Anledningen till det var att Wallace hade en liknande teori och hade läst samma bok som Charles hade gjort om befolkningsutvecklingen. Han hade skickat sin teori till Charles för att veta vad han tyckte om den helt ovetande om att Charles faktiskt hade studerat om detta i en sådan lång tid. De kom tillslut överens om att släppa en liten bok tillsammans men som bara innehöll huvuddragen i deras teorier. Boken fick ingen större respons så Charles valde att publicera allt det han arbetat med och kommit fram till under sitt liv i en stor bok. Boken fick namnet ”On the Origin of Species by Means of Natural Selections” (Om arternas uppkomst) och släpptes först i endast 1250 exemplar år 1859.

Boken tog snabbt slut och väckte en enormt stor uppmärksamhet hos allmänheten. Människorna var rasande då Charles trotsat bibeln och guds lära genom att påstå att det som stod i bibeln inte var sant. Att det inte var Gud som hade skapat varje djur art utan att de kommit till under en stor utveckling i naturen. Fast medan kyrkan var rasande så gick en efter en utav vetenskapsmännen över på Charles sida. De trodde på Charles teorier om att det är den starkaste individen som gynnas och att det i varje kull föds avkommor med olika egenskaper, att en alltid är störst och att en alltid är minst och så vidare. De trodde honom också när det gällde hans teorier om att människan härstammat från apan vilken var det som människorna reagerade på mest. Att människan skulle ha härstammat från en apa tyckte de var absurt. Att människorna inte trodde på Charles fick honom inte att sluta med sina studier för det, utan Charles släppte år 1871 ytterliggare en bok som hette ”The Descent of Man” (Om människans härledning) som förklarade just den teorin om vart människorna härstammat ifrån. Vid den tidpunkt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Charles Darwin

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-17]   Charles Darwin
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5370 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×