Suicid

8181 visningar
uppladdat: 2005-12-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad jag förstått i mina sökningar så är det dubbelt så många män som kvinnor som suiciderar och de gör det också gärna genom drastiska metoder. 29,7% av de män som försökte suicidera mellan åren 1993 och 2002 gjorde det genom hängning.
Här i Sverige suiciderar cirka 1500 personer per år, och suicid är också en av de vanligaste dödsorsakerna i landet, vilket jag faktiskt tyckte var lite skrämmande.

Den största riskgruppen är de som redan tidigare har försökt suicidera, av dem lyckas 2 % inom ett år.

För mig är det ganska logiskt att de som lider av diverse psykiska sjukdomar är en av de största riskgrupperna, men det finns ju mycket annat som spelar in.
Jag tror att tonåringar i puberteten är en större riskgrupp än vad siffrorna visar, för även om de kanske inte alltid gör jätteallvarliga försök så har de försökt och tanken finns där. Dessutom är tonåringar i puberteten mycket sensitiva och sensitivitet är ett suicidalt syndrom.
Sexuella övergrepp var också ett suicidalt syndrom speciellt hos kvinnor, men också det är förståeligt eftersom att man känner dig kränkt efter ett sexuellt övergrepp och upplevelser av kränkning är och så ett suicidalt syndrom.
Sen läste jag också att suicid eller suicidförsök i familjen är ett av dessa syndrom, och egentligen har jag lite svårt att förstå hur det går till, men antagligen så kan man känna att om en familjemedlem gjorde det så är denna världen värd att leva i.

Det stod skrivet något om somatiska faktorer och här visade man på att patienter med neurologiska åkommor, smärttillstånd eller endokrina sjukdomar löper risk att insjukna i depression, och på grund av det så borde det finnas en ökad risk för suicid hos dessa. Och det gör det kanske, men det är väl inte direkt den största riskgruppen.

Jag läste också om biologiska faktorer; och här visade man på att avvikelser i seratonin systemet troligtvis spelar en viktigt, men inte avgörande, roll när det gäller suicid.
Och visst tycker man att seratonin borde ha en viss del i det hela eftersom att det är seratonin i obalans som skapar SAD, och då förstår man ju det.

En annan sak som jag tyckte var rätt intressant var att suicidfrekvensen varierade mycket mellan olika nationer och länder. Islamiska stater och vissa katolska länder hade låg frekvens, och jag trodde att islamiska stater skulle ha högre, för text. kvinnorna har ju inte direkt något bra liv.
Men i Litauen och Ungern, som är katolska länder, så var antalet som suiciderat extremt högt, och det kan jag inte förstå riktigt, men min första tanke var fattigdom, för lever man i extrem fattigdom kan ju inte livet verka värt att leva.

I Sverige har vi varje år 20000 dokumenterade sucidförsök, men naturligtvis finns där ett mörkertal. Och man vet med att cirka 15 % av de som lider av allvarliga depressioner slutligen dör i suicid. Den siffran tyckte jag var förvånansvärt liten, för då mycket andra saker här i livet spelar ju in. Saker som ångest, impulsivitet, missbruk och långvarig smärta bland annat är ju också faktorer och dessa faktorer är rätt lätta att hitta hos en deprimerad person.
Jag hittade däremot en lite ljus sak när jag läste om allt detta och det var att antalet suicid har minskat i vårt land. År 1991 så dog 2015 personer i suicid, och år 2000 var det ”bara” 1385, alltså en dryg minskning med 900personer på 11 år.

Jag tror att det är svårt att lista ut orsaker och riskgrupper när det gäller suicid för det finns så måna olika faktorer som spelar in.
En motgång som för en psykiskt stark människa kan verka normal, kan ju vara ett så stort hinder för en sensitiv människa att han eller hon suciderar.
Sedan är det ju så att äldre personer och män oftare dör vid suicid än yngre människor och kvinnor, men när det gäller suicidförsök är det tvärtom.
Vad detta beror på vet ju ingen riktigt, men jag tror att kvinnor har lättare för att gå från tanke till han...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Suicid

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-18]   Suicid
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5394 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×