Mellankrigstiden

2 röster
7986 visningar
uppladdat: 2005-12-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vem var Hitler och vad använde han för metoder för att nå dit han gjorde?

Adolf Hitler
Adolf Hitler han föddes i Braunau i Österrike den 20 april 1889. Som ung försökte han bli konstnär, men det gick inget vidare bra. Hitler hade aldrig något riktigt jobb. Han anmälde sig till den Tyska armen 1914, men han var för liten till växten så han kom inte med förens i slutet av kriget när det inte fanns så många soldater kvar. Han kämpade för Tysklands storhet, men sen kom nederlaget, den Tyska armen hade besegrats.

Ölkällarkuppen
I februari blev han dömd för ölkällarkuppen. Då han hade hoppat upp på ett bord och skjutit två skott i luften och utropade att den nationella revolutionen hade börjat, då han åkte i fängelse där han skulle tillbringa sina fem följande år. Under den tiden skrev han boken ”Mein Kampf”. Men han släpptes fri i december samma år.

Hitler blir Tysklands Fuhler
Det var det konservativa partiet som tyckte att Hitler var en smart person som dom kunde ha hjälp av. De konservativa tog in tre nazister i en ny regering, Hitler blev regeringschef. Efter några månader som regeringschef lyckades Hitler driva igenom ett nyval. I valet fick Hitler 49,5 % rösterna alltså inte majoritet. Så han förbjöd kommunistpartiet då fick han majoriteten sen fick han 2/3 av rösterna och då ändrade han grundlagen och blev Tysklands FüHRER. Sen gjorde han som han ville i stort sett.

Duktig talare
Hitler var en väldigt duktig talare han pratade högt och tydligt så att man lätt kunde förstå. Han hade väldigt lätta att umgås med alla olika sorters människor, han kunde ta upp barn i famnen och bjuda på choklad. Hitler höll hela tiden huvudet kallt, han visste precis vad han skulle göra till skillnad får de som lyssnade, dom visste inte vad dom hade gett sig in på.
Nazismens framväxt – orsaker och förlopp

Människor börjar misstro partierna
Allt fler och fler människor började misstro socialdemokratiska liberala och konservativa partierna för det blev ju inte bättre med arbetslösheten och hungersvälten. Nazistpartiet växte snabbt och blev större.

Hemliga politiska polisen Gestapo
Hitler har en hemlig politisk poliskår vid namn Gestapo. Dom är ute på kvällarna och skapar bråk och slår sönder en massa saker för judarna som sedan kommunisterna får skulden av. Där av förlorar dom väljare.

Nazisterna tar makten
Nazisterna väljs in på demokratisk väg men dom fick inte så många röster, så dom får stöd av de konservativa. De konservativa tar in 3 politiker i en ny regering där blir Hitler regeringschef. Efter bara några månader driver han igenom ett nyval. Mitt under valkampanjen brann riksdagshuset ner, nazisterna ger genast kommunisterna skulden. Nazisterna får inte majoriteten av rösterna utan bara
49,5 % av rösterna så han förbjuder kommunistpartiet då får han 2/3 av alla rösterna och då kan han gå in och ändra grundlagen så han blir Tysklands ”FüHRER”. Det närmaste året förbjuder han partierna ett efter ett, tillslut förbjuder han också de konservativa fast än det var dom som hjälpte han in i politiken.

Hjälp mot kommunisterna
Det konservativa partiet tyckte att dom kunde ha hjälp av nazisterna som ett slagträd mot kommunismen. Som hade stora valframgångar. Men dom hade mycket fel. För dom hade inte Hitler kopplad utan han gjorde som han ville med dom.
Så här var det att leva i Tyskland under mellankrigstiden

Hej kära mormor detta är ett brev från Nellie
Hur mår du? Jag mår inte så bra.
Jag saknar dig väldigt mycket. Jag kan inte leka lika mycket med Elsie längre. Vi träffas bara ibland nu. Jag får leka själv med min Piadocka nu. Dom har börjat städa undan lite av allt som är sönderbombat. Så snart kan vi nog leka mer igen. Mamma och pappa har svårt att skaffa mat åt oss. Alla lider av matbrist och arbetslöshet. Vi går inte i skolan längre för den är nerbombad. Jag orkar knappt göra någonting längre. På kvällarna kan man inte vara ute, för då är det bara en massa bråk på gatorna. Jag längtar till vi får tillbaka det liv vi hade innan kriget, så jag kan gå i skolan och leka med mina kamrater. Mamma har berättat för mig att Tyskland ska betala pengar till Frankrike, fast jag vet inte varför. Så dom har tryckt upp många pengar. Så igår när jag gick och handlade lite mjölk, då hade jag jätte mycket pengar med mig som jag skulle betala med. Så många pengar har jag inte haft med mig när jag har handlat någon gång innan. Det är jobbigt här nu. Det känns som om det är mitt fel att mamma och pappa inte mår bra. Ingen är glad längre. Fast det är nog för att allt är sönder och man inte har några jobb kvar. Ute är allt grått det ligger som ett stort grått hav, alla byggnader som är nerbombade. Sen så luktar det lite konstigt. Man ser nästan inga människor ute på gatorna längre. Jag leker inte lika mycket med mina kamrater längre. Vår park är sönder så vi har ingenstans att vara och leka kurragömma, dunkgömme eller spela kula. Mamma och pappa sitter bara inne dom skrattar inte längre. Nästan alla sitter inomhus. Fast inne är ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mellankrigstiden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-03-12

    Men du, Hitler var väl ingen b

  • Inactive member 2007-05-22

    Daniel Forsman: Att han var en

  • Alexander Nyberg 2019-11-26

    Väldigt bra text. 5 stjärnor

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-18]   Mellankrigstiden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5398 [2023-04-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×