Kubakrisen

3 röster
8983 visningar
uppladdat: 2005-12-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kuba var från början ett självständigt land och trivdes med det, men år 1511 så gick Spanien in i landet och styrde upp. Kuba försökte inte göra sådär jätte mycket åt det tills 1895 då startade kubanerna ett befrielse krig.
Vid den här tiden så var Kuba väldigt beroende av USA, för att dom importerade så mycket från Kuba däribland socker som var Kubas stora inkomstkälla.
USA gick emellan Spanien och Kuba och förklarade krig mot spanjorerna. Kuba blev sedan självständigt 1902, men USA hade fortfarande makten att ingripa militärt i landet om dom ville.
Kuba styrdes av Fidel Castro, och han började sedan att nationalisera dom många amerikanskt ägda företag och i samma sväng så kom dom ju i konflikt med USA. Följden av det blev att 1960 så införde USA en handelsblockad, först bara mot kubanskt socker men efter det så förbjöds all handel med Kuba, med undantag av mediciner och liknande.
Kuba drabbades då väldigt hårt av att USA slutade att importera socker, då så erbjöd sovjet sig att dom skulle importera ett ton socker per år.
I USA så satt man å planerade att dom skulle invadera Kuba, dom satte sedan planen i verk och steg i land på grisbuktet. Dom uppnådde dock inget med den invasionen och det hela blev ett stort fiasko.
Castro blev ändå hotad av det här och väntade på att det skulle komma en ny invasion från USA, och då lät han sovjet installera militärbaser på Kuba.


Krisen

Det här fick USA sedan reda på, någon gång på hösten 1962, genom att det var amerikanska spaningsflyg över Kuba och tog kort på dom raketbaser som höll på att byggas.
Om dom skulle färdigställas, vilket skulle vara om cirka två veckor så skulle sovjet kunna förstöra stora delar av USA, och USA hade inga raketbaser så pass nära sovjet.
USA fick sedan reda på att sovjet var på väg till Kuba med ännu fler missiler än det redan var på ön. Länge hade USA tänkt att flyganfalla sovjet, men dom var rädda att det kunde leda till något större krig, med atombomber och annat farligt inblandat, men tanken fanns fortfarande kvar.
Men den amerikansk presidenten John F Kennedy valde att blockera all sjöväg till Kuba så att missilerna inte skulle komma in i landet.
Dom sovjetiska fartygen vände sedan i sista sekund, och precis innan dom gjorde det så var det extrem spänt för folket, dom följde allt in till sista sekund i radio, för om dom sovjetiska båtarna inte hade vänt så hade det kunnat bli ett tredje världskrig.
Men krisen var fortfarande inte över, USA var rädda att sovjet redan hade hunnit färdigställa någon raketbas på Kuba, så hotet kvarstod. Men John F Kennedy och Sovjets ledare Nikita Chrusjtjov slöt ett avtal att sovjet skulle ta ner sina ramper om USA inte skulle militärt angripa Kuba igen, och att dom skulle ta ner några missilanläggningar som fanns i Turkiet men det ignorerade Kennedy.
Sen efter det att Kennedy och Chrusjtjov hade samtalat så slutade krisen ganska genast.




Båten som åkte från sovjet som skulle till Kuba med missiler och andra vapen!






Reflektioner

Jag tycker konflikter löses bäst genom att man kommer överens om något så att båda parter bli nöjda, även om den ena parten inte startade det hela så kanske det är värt att ge med sig lite om man inte vill starta något större.

Dom principer man helst ska hålla sig till är nog ändå att man pratar om det, för om man använder sig av fysiskt våld så blir det ju alltid någon/några som skadar sig eller i värsta fall dör så det är bara onödigt, men om det ska till fysiskt våld så tycker jag absolut man inte ska riskera att oskyldiga (barn & andra) ska bli inblandade för det blir bara fel då, något barn kanske förlorar sina föräldrar, en mor kan förlora sitta barn eller vad som helst.

Om man tänker på alla krig som är så hör man hur pass många som dör, och egentligen så är dom helt onödiga för dom skulle kunna lösa dom utan å bomba ner varandras länder. Med att dom som bestämmer i landet kan bestämma något som kanske inte är helt perfekt men tillräckligt för att dom inte ska börja att kriga, som är ännu värre.

Så jag tycker att krig är en ganska fånig sak som man skulle kunna lösa på ett mycket effektivare sätt, så om jag hade bestämt i nått land där det krigar mycket så hade jag förbjudit det för länge sen, men i och försäg så kanske det inte är så lätt att bara strunta i krigen, det kanske inte går att lösa på något annat sätt vad vet jag, efters...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kubakrisen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-19]   Kubakrisen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5407 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×