Slumpen - Vetenskapens räddare.

4704 visningar
uppladdat: 2001-04-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Av: Henrik Andersson

Nöden är uppfinningarnas moder, sägs det. Slumpen måste i sådant fall vara uppfinningarnas fader, tänk hur många uppfinningar och upptäckter som har kommit till av en ren slump. I slutet av 1800-talet spelade slumpen en avgörande roll i den fortsatta medicinska historien.

Den 8 november 1895, skulle en forskare undersöka ett så kallat fluorescerande material. Dessa ämnen utsänder ljus själva efter att de har utsatts för solljus. Forskaren ville undersöka den strålning som de utsänder.

För att göra detta experiment hade han en skärm med ett fluorescerande material samt ett så kallat katodstrålerör som han hade täckt med svart papper så att inget ljus skulle försvinna från röret. När han sedan anslöt ström till röret så lyste skärmen med ett bländande sken fastän ingen strålning syntes från röret.

Nästa steg i experimentet var att placera olika föremål mellan skärmen och röret för att se hur de påverkade strålningen. Och det var under denna del som slumpen kom in i bilden. När han bytte föremål så råkade han hålla sin hand mellan röret och skärmen. En skugga kastades då på skärmen, men inte en skugga av hans hand, utan enbart en skugga av handens ben.

Forskarens namn var Willhelm Conrad Röntgen och de strålar som han genom en slump hade upptäckt kom att kallas röntgenstrålar. Och genom en ren slump så hade han upptäckt något som än idag har oerhört stor betydelse, främst inom sjukvården.

Över allt där strålningen från röret träffade någon form av materia så uppstod dessa röntgenstrålar. Röntgen själv hade ingen aning om varför, men idag så vet vi hur det hela går till. Du har säkert själv blivit ”röntgad” eller i alla fall känner någon som har blivit det. Det används i alla fall oerhört frekvent dagens sjukvård.

Röntgenstrålarna har mycket stor förmåga att tränga rakt igenom material. Vårt skelett, vår benstomme, består av mer tyngre grundämnen än köttet och blodet som omger det. Röntgenstrålarna har därför mycket svårare att tränga igenom skelettet och på så vis så lämnar det en starkare skugga på skärmen än vad resten av kroppen gör. Byter man ut skärmen mot en fotografisk film kan man därför fotografera enbart skelettet.

Hade inte slumpen spelat s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Slumpen - Vetenskapens räddare.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-04-26]   Slumpen - Vetenskapens räddare.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=552 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×