Volleybollen genom tiderna + regler

5 röster
8069 visningar
uppladdat: 2006-01-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Volleybollen genom tiderna

De första volleyboll liknande spelen uppkom på 500-talet f.Kr., episkyros, av grekerna och på 200-talet e.Kr., trigon, av romarna. Under medeltiden spelades i England, Tyskland och Italien något som man kallade ballongspelet som på 1890-talet återuppstod i Tyskland under namnet Faustball eller knytnävsboll. Det sägs att volleybollen härrör från detta medeltida bollspel. Aztekerna i Sydamerika hade en mer blodig volleybollvariant. En av världens största sporter började med massmord. De som förlorade matchen förlorade även livet efter matchen. Det sägs att när spanjorerna 1519 landsteg på Mexikos kust fann man tusentals kranier av goda förlorare. Där ser man vad huvudlöst spel leder till. Man finner att spelet i sin nuvarande form dök upp 1895 i England. Därifrån spreds den till USA av en KFUM:s instruktör, William G. Morgan. Han var en idrottslärare på KFUM:s skola i Holyoke, Massachusetts, USA, som sägs vara den som uppfann den moderna volleybollen på 1890-talet.
Enligt en annan historiebeskrivning blandade Morgan basket, baseboll, tennis och handboll för att skapa ett spel till sina grupper av affärsmän vilka ville ha ett spel med mindre fysisk kontakt än i basket. Han kallade det för mintonette. Under en uppvisningsmatch 1896 påpekade någon att spelarna spelade bollen på volley fram och tillbaka över nätet och föreslog att namnet volleyboll vore ett bättre namn på spelet. Sedan den dagen, 7 juli, 1896, kallas spelet för volleyboll.
Efter starten i Holyoke spred sig sporten snabbt bland annat inom KFUM rörelsen som snart spelade volleyboll såväl i Japan som i Kina och Filippinerna och redan 1913 fanns sporten med vid Asiatiska spelen i Manilla. Efter första världskriget fick sporten också fäste i öst i Sovjet och de Baltiska staterna. Man spelade efter lite olika regler.
På 30-talet fick sporten en renässans. 1931 introducerades spelet på en gymnastikkongress i Berlin av delegater från Indien och Kina, där spelet redan på 1920-talet hade fått en fast form. Det dröjde ända till 1947 innan Internationella Volleybollförbundet bildades. Men då hade volleybollen redan varit en underavdelning till Internationella Handbollsförbundet i 13 år.
EM spelades första gången 1948 och VM året efter. Debut i OS gjorde sporten 1964 i Japan och då hade Svenska Volleybollförbundet precis bildats. Volleyboll har införts i Sverige ett par olika omgångar. Först en gång i början av 20-talet, sedan 1936 av Kommunistiska ungdomsförbundet (som även gav ut den första regelboken), och senast av de estländare som flydde hit i samband med andra världskriget. En och annan svensk gymnastiklärare kom i kontakt med volleyboll vid gymnastikkongresser i Tyskland på 30-talet och några av dem tog med sig impulserna hem. SV:s (Svenska volleybollförbundet) första ordförande hette Einar Hamberg. Han var uppväxt i Estland, bland den svensktalande befolkningen som funnits där i århundraden. En gång, säger Hamberg, kom det en idrottsinstruktör till vår skola och lärde oss två sporter – fotboll och volleyboll. Under andra världskriget flydde Hambergs familj till Sverige och tillsammans med andra ester fortsatte man att spela fotboll här också, först utomhus, och senare inomhus i Engelbrektskolan i Gärdet.
Under 50-talet började man spela volleyboll också inom olika ideella organisationer, t.ex. 4 H, frisksportarna och politiska ungdomsförbund och de första föreningarna i Stockholmsdistriktet var Sollentuna VK, Bergholmsklubben, Kallhäll och Järfälla.
I Stockholm bildades volleyalliansen 1960. Samma år passerade också Östtysklands landslag Stockholm på väg till Finland – och spelade en uppvisningsmatch.
3 juni 1961 är en historisk dag. Då bildades SV och året därpå avgjordes SM för första gången.Spelets ide
Volleyboll är ett lagspel, där lagen skiljs åt av ett nät. Spelet går ut på att slå ner bollen på motståndarens planhalva. Det lag som lyckas med det vinner bollen. Spelet sätts igång igen genom att det lag som vann den senaste bollen servar. Lagen har tre slag på sig för att slå bollen över nätet.
Volleyboll spelas med händerna, men man får även ta bollen med alla delar av kroppen.


Planen
Spelplanen är uppdelad i två planhalvor, var och en 9x9 m. Lagen skiljs åt av ett nät.

Regler
Varje lag består normalt sätt av 6 spelare. I vissa spelformer förekommer färre spelare. Nätets höjd är 2,43 m för herrar, 2,24 för damer. Ungdomar spelar på 2,00-2,35 m, beroende på ålder. Bollen skall slås med ett kort tillslag. De vanligaste slagen är:
Serve: tillslag bakom baslinjen för att sätta igång spelet
Bagger: för servemottagning och räddning av bollen
Pass: för att förbereda anfall
Smash: för att slå ner bollen på motståndarens planhalva
Block: för att hindra smashen att gå över nätet
Det lag som vinner bollen erhåller rätten att serva. Om serverätten går över roterar laget som v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Volleybollen genom tiderna + regler

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-04-15

    BRA KÄLLA!. Fantastisk uppsats, helt underbar...noooooooot. Det var det sämsta jag sett på länge...skam över hela mimersbrunn!!

Källhänvisning

Inactive member [2006-01-05]   Volleybollen genom tiderna + regler
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5527 [2024-05-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×