Bildanalys av

5 röster
8192 visningar
uppladdat: 2006-12-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har analyserat en surrealistisk målning av Wilfredo Lam (1902-1982). Målningen heter Tropisk växtlighet och är gjord med olja på duk. Färgerna är många, glada och pigga i tonen. Kontrasterna i färgerna emellan är både svaga och starka beroende på var på målningen man fäster blicken.

Jag ser stjälkar, blad och blommor. Två stycken vita stjälkar med sträck och prickar i rött, blått och grönt. Varje stjälk är avdelad med tydliga sträck i olika sektioner som liknar de på bamburör. Den ena stjälken med röda och en annan med gröna. Den mittersta av de fem mest framstående stjälkarna känns som en avgränsare mellan de två vita till höger om den och de två till vänster i varmare och mer levande jordfärger.

Hela den högra sidan av målningen känns på något sätt kall och stillastående medan den vänstra känns mer inbjudande och sprakande av liv. Om de fem stjälkarna skulle representera dansöser så skulle de kortare på vänster sida vara eldiga sydamerikanska sambadansöser som trots sin ringa storlek tar en betydande plats i synfältet och tornar upp sig över de långa, resliga, strikta balettdansöserna på högersidan.

Om jag spinner vidare på dansöslinjen och samtidigt har surrealisternas synsätt i åtanke så kan detta ta mig oändligt många platser. Men jag tänker direkt på det som på surrealisternas tid var tabubelagt, eller åtminstone i tal, men nästintill även i tanke: sex. Detta var något som man inte pratade om öppet men som surrealisterna ville ändra på. De menade att när kameran nu fanns så fanns det inte längre någon mening att avbilda rent materiella saker. Det som hade behov av att avbildas var tanken och drömmen, det undermedvetna skulle ut på pannån. Om denna målning fortfarande föreställer dessa dansöser som jag tidigare nämnde så kan vi gå in på mer än enbart vad de är utan även vad de gör. Hela målningen osar närkontakt, beröring och attraktion. Dessa lövliknande armar rör varandra och man kan skymta en fallosliknande symbol (eller om vi ska nämna även denna som först och främst ett löv). Den sitter på stjälken näst längst till vänster och sträcker sig så att den vidrör stjälken intill. Jag kan inte se några tydliga könsroller på dessa stjälkar men fick känslan av att alla var kvinnor även om jag inte tror att så var konstnärens tanke eftersom homosexuallitet inte var officiellt godkänt vid den tiden. (Kanske är det just det som är det hemliga budskapet i denna målning? Hade jag varit mer påläst om Lams liv och relation till kvinnor så kanske jag hade vågat mig på en kvalificerad gissning. Men för stunden så nöjer jag mig med att ha väckt frågan.) En sak som dock talar emot att alla dessa skulle föreställa kvinnor är då penisen på den ena stjälken. Detta får mig att tro att även män är inblandade i denna orgie av stjälkar. Har Lam något rasetiskt i baktanken när han komponerade denna målning? Eftersom de sydamerikanska dansösernas närmanden är högst vulgära medan de vitas beröring är kylig och avhållsam.

Denna målning känns väldigt typisk för surrealisterna då det finns oändligt många tvetydiga och även motsägande budskap gömda under dessa vackra blomstjälkar. Det jag har fått fram i denna analys är säkert inte ens i närheten av detsamma som Lam tänkte när han målade denna målning. Uttrycket “En bild säger ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bildanalys av

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-29]   Bildanalys av
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5566 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×