Cerebral Pares

6252 visningar
uppladdat: 2006-01-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Cerebral Pares betyder förlamning genom hjärnskada och är den vanligaste orsaken till rörelsehinder hos barn och ungdomar. Cirka 0,002% av alla barn som föds i Sverige får någon form av CP-skada. Skadan är vanligare bland pojkar än flickor.
CP är ett rörelsehinder orsakat av en skada eller utvecklingsrubbning i hjärnan. Skadan kan inträffa under graviditeten, i samband med förlossningen eller en kort tid efter. Syrebrist och blödningar i hjärnan är de vanligaste orsakerna till CP. Cerebral Pares har olika verkan beroende på var skadan sitter och vid vilken tidpunkt den har inträffat.
Den vanligaste följden av hjärnskadan är nedsatt muskelkontroll. Variationen är stor. En del barn har bara ett lätt rörelsehinder medan andra barn har svårt att röra sig överhuvudtaget. Många barn med CP har även andra skador såsom förståndshandikapp, epilepsi, talsvårigheter och synskador.
Det finns ingen behandling som botar skadan, utan behandlingen består av olika sätt att minska barnets symptom. Till exempel finns olika medicinska och kirurgiska åtgärder som minskar barnets rörelsehinder, eller läkemedel som är krampförebyggande vid epilepsi. Den viktigaste behandlingen är ändå habilitering som betyder att göra duglig. Genom habilitering är det meningen att man, genom bland annat träning, ska minska effekterna av barnets CP-skada.
Barnet får träning i ett habiliteringsteam med olika terapeuter där det brukar ingå arbetsterapeut, förskolekonsulent, kurator, logoped, läkare, psykolog, sjukgymnast och sjuksköterska.

Man brukar dela upp CP-tillstånden i tre olika grupper: Spastisk CP, Dyskinetisk CP och Ataktisk CP. I många fall uppvisar barnen flera olika symptom.

Spastisk
Spastisk CP är den vanligaste formen av CP. Vid spastisk CP är nervbanorna som förbinder hjärnbarken och ryggmärgen skadade. Det medför bland annat en konstant förhöjd muskelspänning och ett svårkontrollerat rörelsemönster.

Dyskinetisk
Vid dyskinetisk CP är personens rörelser felaktiga och ofrivilliga. Dessutom kan musklernas spänning växla omotiverat och nyföddhetsreflexer kvarstå och göra det omöjligt att utföra vissa rörelser.

Ataktisk
Barn med ataktisk CP har med att koordinera sina rörelser. Rörelsernas ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Cerebral Pares

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-01-20]   Cerebral Pares
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5573 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×