Hästens utveckling

10665 visningar
uppladdat: 2006-01-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete


De olika hästarterna

Hyracotherum

Hyracotherum är den äldsta släktingen till hästarna och levde för 60-30 miljoner år sedan. Den var mycket liten, ungefär lika stor som en räv, ca 50 cm i mankhöjd. Den levde i skogen och åt frukt,blad och andra växter. Den är inte lik dagens hästar utan ser mer ut som en hund.

Hovar som dagens hästar hade den knappast, utan fyra tår på varje framfot, och 3 på varje bakfot. Precis som en katt hade den trampdynor som satt på undersidan av foten. Det visar tydligt att den var anpassad för att röra sig i mjuk terräng. Tänderna var låga vilket passar djur som äter blad. Hjärnan var väldigt liten och inte särskilt utvecklad, ändå lyckades den klara sig bra. Utvecklingen var i princip obefintlig under den här perioden med undantag av tänderna som anpassades för att äta lite hårdare växter.

Orohippus

Orohippus var lik Hyracotherum, bortsett från att tänderna fortsatte att utvecklas och att de mittersta tårna började bli lite större.

Epihippus

Epihippus utvecklades från Orohippus för ungefär 45 miljoner år sedan. Precis som sin förfader hade den liten hjärna, fyra tår fram och tre tår bak. Men den hade kindtänder som maler födan precis som dagens hästar. Längst fram på skallen började det att utvecklas bitande framtänder som är bra för att bita av gräs.

Mellan Epihippus och Mesohippus i utveckling fanns det en Epihippus lik häst fast med Mesohippus tänder. Men det är osäkert om det är en egen art, eller bara en variant av Epihippus.


Mesohippus

Mesohippus var ungefär 60 cm i mankhöjd med en ganska rak rygg och långa ben. Till skillnad från Epihippus hade den 3 tår på varje fot, både fram och bak. Men det gjorde att belasningen ökade på de tre kvarvarande, vilket visar att det tidigare skogslevande djuret hade flyttat ut på stäppen. Och därmed måste den anpassa sig, för att kunna springa ifrån rovdjuren. Samtidigt ändrades hästens beteende, från att kamouflera sig i omgivningen till att bli ett flyktdjur. Under den här tiden hände mycket och den började även få ett långt ansikte som dagens hästar, och tänderna fortsatte att utvecklas för att kunna mala lite hårdare växter.


Miohippus

Förut trodde man att Mesohippus gradvis utvecklades till Miohippus, men senare kom man på att de förmodligen levde sida vid sida i ungefär 4 miljoner år. Miohippus utvecklades alltså från Mesohippus men sedan utvecklades de åt olika håll och Mesohippus dog ut.

Den mellersta tån fortsatte att växa och liknade mer och mer en hästhov. Den hade också en lång skalle och var lite större än Mesohippus.
Det var under denna tidsperioden som hästarna började att enbart äta gräs, och därmed utvecklades tänderna åt att bara kunna mala ner hårt gräs, samtidigt som framtänderna blev ännu större och framträdde mer.
Parahippus

Parahippus uppkom för 23 miljoner år sedan och var väldigt lik Miohippus med skillnaden att den var lite större. Under ”endast” några miljoner år utvecklades den till den ganska stora och graciösa Merrychippus. När man hittat fossiler av de två arterna har det ibland varit svårt att bestämma vem som är vem pga de är så lika.

Merrychippus

Merrychipus var en meter i mankhöjd och utvecklades för ca 17 miljoner år sedan. Den var bra anpassad till ett stäpp-liv och hade en lång hals och riktiga gräsätartänder, med hårdare krona och långa tandhalsar. Merrychippus hade också långa ben som gjorde att den passade på stäppen.
Fötterna blev slitna av springandet på stäppen men Merrychippus gick på den hårda mittersta tån, vilket avlastade. I och med springandet på stäpperna utvecklades senorna i benen som gjorde den spänstigare. Skallen blev också längre och ögonen flyttades bak för att lättare kunna se rovdjur bakom den.
Merrychippus utvecklades till minst 15 arter och kan delas in i tre grupper;
• Tre tåade
• Små hästarter
• Linje till dagens hästar

Pliohippus

Pliohippus är en häst som är lik dagens hästar, den hade också likadana hovar som nutidens hästar. Vilket gjorde att forskarna trodde att det var från den som Equus utvecklades men det kom man på var fel. Equus är nära släkt med Pliohippus men den utvecklades från Dinohippus.

Dinohippus

Dinohippus uppkom för 12 miljoner år sedan och var den första hästen med bara en tå, en hov. I övrigt var den mycket lik dagens hästar, men fortsatte ändå att utvecklas lite. Den fick längre tänder, större skalle, vilket ledde till arten Equus uppkomst. Man vet inte vilken Dinhippus förfader var, men helt säkert var den en utveckling av Merrychippus.

Equus

Equus är den häst som finns idag. Den var den första rasen att sprida sig över hela världen och
en del hamnade i Afrika där de utvecklades till zebror. Före att människan började påverka den fanns det minst 10 olika raser.
Vi har präglat arten som vi vill ha den genom avel. Men fortfarande finns Equus i sin ursprungliga form, den mongoliska vildhästen.



Sammanfattning

För många är fortfarande hästen det mest typiska exemplet på evolutionen. Men forskarna har ändrat sina teorier om hästens utveckling fler gånger, allt eftersom mer och mer fossil hittas.
Men man kan fortfarande säga att hästens utveckling är ett bra exempel på evolutionen. När man hittat mer och mer fossil har man blivit mer och mer säker på att evolutionen inte går spikrakt utan mycket spretigt.

Många hästarter utvecklades samtidigt med varandra, men åt olika håll. Med olika många tår,tänder osv. Och det var den som var bäst anpassad som överlevde, det så kallade ”Naturliga urvalet”. Det visar också att det inte fanns någon förutbestämd riktning, utan det är bara ett intryck vi får idag eftersom bara ett släkte råkar vara vid liv fortfarande.

Om man tittar på arterna från Hyracotherum till Equus avslöjas flera tydliga trender; minskning av antalet tår, ökad längd på kindtänderna och ökad kroppsvolym....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hästens utveckling

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-01-26]   Hästens utveckling
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5594 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×