Nervsytemet och hjärnan

1 röster
9754 visningar
uppladdat: 2006-02-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kroppen har massor med olika nerver, de fungerar nästan på samma sätt, de består av en cellkropp och massor med nervtrådar, nervtrådarna är omslutna av ett vitt skyddande överdrag, de nervtrådar som leds inåt (de inåtledande nervtrådarna) är de som sänder info´n till själva cellkroppen. Sedan skickas mycket svaga elektriska impulser ut i de utåtledande nervtrådarna som gör att vi kan röra på oss m.m.

Många nerver kan människan styra med egen vilja, t.ex. de som går till skelettmusklerna, som används när vi skall röra på oss, t.ex. ta ett steg eller lyfta en arm.

I det självständiga nervsystemet har vi nerver som vi inte kan styra, t.ex. hjärtat och magens rörelser. Jag tycker detta är mycket bra, för jag som är ”lite” glömsk ibland så hade jag säkert glömt av att andas eller vilken takt hjärtat skulle slå, jag tror att det självständiga nervsystemet har räddat många liv.


Hjärnan

Hjärnan är nog den viktigaste delen i våran kropp om man inte räknar med hjärtat. I hjärnan finns alla våra minnen, tankar m.m. plus ungefär 100 miljarder nervceller, en ända nervcell kan ge inverkan på tiotusentals andra nervceller som är i kontakt med den. De sägs att man skulle komma varv runt jorden om man lade alla nervtrådar på en rad. Det är ganska mycket tycker jag.

Hjärnan består av storhjärnan, den består av två halvor, hemisfärer. Hemisfärerna gör så att vi kan tänka, komma ihåg saker, och håller oss medvetna om våra intryck från lukt, syn och hörsel m.m. Hemisfärerna arbetar ständigt tillsammans men med olika uppgifter, sammanbinds av hjärnbalken som också gör så att vi kan kommunicera med varandra. Som du säkert förstår är storhjärnan den mest utvecklade delen av hjärnan. Dessutom utgör Storhjärnan 85-90% av hjärnans vikt.
Lillhjärnan sköter också ett viktig ”sinne”, jag kallar det så nu i brist på annat i mitt ordförråd, nämligen balansen och mycket annat t.ex. justera rörelser så att de inte blir ryckiga och dylikt. Hjärnstammen är den delen av hjärnan som sköter det självständiga nervsystemet, dvs. de automatiska muskelrörelserna t.ex. hjärtslag, andning etc. Hjärnstammen binder också ihop stor- och lillhjärnan

Hjärnan har ett skyddssystem av ett tjockt lager ben och flera olika lager hinnor och vätskor. Detta skyddssystem har man för att skydda hjärnan från yttre påverkan. Skyddssystemet fungerar ungefär som när man har beställt/köpt något ömtålig, innerst ligger det ömtåliga med flera lager av skyddsplast virat runt det och sedan den hårda kartongen som motsvarar skallbenet/kraniet.

Sinnesorgan

Smak och lukt: Lukt- och smak sinnet arbetar tillsammans, t.ex. maten vi äter är god eller äcklig. Våra smaklökar har vi på tungan, de kan känna fyra olika smaker, surt, salt, sött och beskt. De smaklökarna som vi har finns placerade på olika delar av tungan, sedan blandas de till en ”smak” när vi tuggar.
Luktsinnet hos människan är inte lika väl utvecklat som på många av våra släktingar, men vi har tillräckligt bra från att skilja från olika dofter. Och jag är glad över att människor bara har ungefär 5miljoner luktceller, för jag skulle inte vilja känna alla dem dofter t.ex. en hund kan känna med sina 150 miljoner luktceller.

Om du skall gå på någon dyr restaurang så skall du inte vara förkyld om du vill uppleva maximall smakupplevelse, för luktcellerna nås inte av alla dofter från maten, och de påverkar tillviss del hur bra/dåligt maten smakar.


Hörsel: Med hjälp av hammaren, städet, stigbygeln, snäckan och tusentals med hörselceller kan vi uppfatta ljudvågor och omvandla dem till de ord och musik.

Ytterörat är som en strut som fångar upp och leder in ljudvågorna in i hörselgången, när sedan ljudvågorna träffar örats första membran, trumhinnan, och börjar vibrera. När den gör detta så sätts hammaren igång och slår på städet som i sin tur slår i stigbygeln, av de...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nervsytemet och hjärnan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-06]   Nervsytemet och hjärnan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5635 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×