Infraljud

9 röster
21476 visningar
uppladdat: 2006-02-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Infraljud är en vågrörelse som framförallt går igenom luft. Infraljud har en frekvens under 20 hertz, detta kan människans öra uppfatta men hjärnan registrerar det inte. Oftast kommer infraljud ifrån kraftverk, maskiner, vulkanutbrott, starka vindar och strömmande vatten. Forskare anser att valar och elefanter kommunicerar med hjälp av infraljud.

Vissa forskare anser också att vid rätt frekvens kan infraljud framkalla hallucinationer hos t ex människor. Detta tror man är uppkomsten till att dom förr i tiden trodde att dom såg spöken.

En människa kan alltså påverkas annolunda av ljud som man inte hör. T ex så har det använts vid kravaller på Nordirland, istället för tårgas och vattenkanoner, med den verkan att människorna har blivit illamående och satts ur "stridbart skick". Denna tonen kallas " den bruna tonen" och med tanke på namnet kan man nog ganska lätt lista ut vad den gör. Den "bruna tonen" sägs vara vid ungefär 6-9 hertz. I ett program som heter "Mythbusters" testades det här men utan effekt.

Infraljud är det ljudet som kan färdas längst igenom luft. Infraljudet kan komma fram när man vevar ner rutorna i bilen. Då känner man ett väldigt tryckande ljud imot öronen och det känns nästan som huvudet ska explodera.

Inom medicinen kan man använda infra- och ultraljud. Båda används till ungefär samma saker som t ex att det har en smärtstillande verkan på kroppen.

Det finns många som tror att infraljud kommer ifrån rymden men det är omöjligt eftersom man måste ha syre för att ljudvågorna ska kunna åka vidare. Däremot så kommer infraljudet högt uppifrån (50- 100 km) och det är kanske därför många tror att det kommer ifrån rymden.

Det hade nog varit ganska jobbigt ändå om hjärnan hade uppfattat och registrerat allt infraljud. Tänk dig att du sitter i din bil med luftkonditionering på och du hade uppfattat det ljudet som vi t ex gör med musik eller buller. Eller om man ska sova och har på elementet, då tro...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Infraljud

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-07]   Infraljud
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5640 [2022-05-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×