Candide

3 röster
30173 visningar
uppladdat: 2006-02-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken Candide, eller Candide ou L’optimisme som den egentligen heter, är skriven av den franske författaren François Voltaire 1759. Candide kategoriseras allt som oftast för en satir.
I korta drag så handlar den om Candide, som från början tror att den värld han lever i är den bästa tänkbara, men den uppfattningen äventyras dock efter en massa strapatser där denna tro ifrågasätts allt mer, då han märker att det inte alls är som han trott. Hans mål är att få återse och gifta sig med sin älskade Kunigunda och på den långa resan stöter han ihop nya vänner, däribland Cacambo och Martin.
Voltaire har valt att gestalta denna roman på så sätt att det är en större händelse per kapitel, vilket är bra för spänningsnivån. Bokens inledning börjar med att man får en introduktion av Candide och dom individer som finns i hans omgivning och även den plats dom har sitt hem på. Allt framställs följaktligen helt från början.
Romanen är dessutom skriven utifrån den subjektive författaren i tredje person, vilket man tydligt märker eftersom man får ta del av alla karaktärernas tankar och uppfattningar, men jagform används inte vilket är karakteristiskt för just detta berättarperspektiv.
Språket är oerhört typiskt för just 1700-talet, det finns en mängd ord och uttryck som man idag inte är vana vid. Det är även väldigt välartikulerat och kanske lite gammalmodigt hövligt, men så var det ju på den tidsåldern. Men även om inte Voltaire skriver synnerligen utvecklat och beskrivande så behöver det i själva verket inte vara en nackdel, tvärtom, det ger mer utrymme åt läsarens egen fantasi.
Själva berättelsen skildras i en 1600-1700-tals miljö där det mesta av land och hav är bebott av kapare, krigare och andra till synes kallsinniga människor som gör i stort sett vad dom känner och vill i detta laglösa samhälle. Människor och djur behandlas helt utan vördnad och värde. Världen dom lever i verkar vara mörk och odräglig utan en glimt av välvilja. Alla gör bara det som är bäst för deras enskilda behov.
Det Voltaire vill få fram med denna novell är att världen vi lever i inte är fulländad, som Pangloss påstår. Många säger att han driver med filosofen Gottfried Leibniz och hans åsikter under 1700-talet. I novellen ska då Pangloss representera Leibniz, vilket Voltaire har gjort oerhört bra. För att trots alla motgångar dom råkar ut för, så fortsätter Pangloss att tycka att ”allt är för det bästa” och att dom lever i ”den bästa av alla världar”. Det är just det som Voltaire vill understryka, att det inte är så, att Leibniz har fel. Han vill också säga att människan inte är till för att sitta still, utan för att arbeta och röra på sig för att må bra. Detta framgår väldigt tydligt i slutet av boken då dom träffar på en man som säger sig vara inte lycklig, men inte olycklig heller, det är han på grund av att han arbetar i sin trädgård och skördar sina grönsaker. Därifrån det kända citatet; ”att odla sin trädgård” Det viktiga är att han inte är utsatt för missöden, som alla andra Candide stöter på är. Det är de som är grunden till varför Voltaire skrev Candide, för att han ville förklara för det dåtida samhället att världen inte var perfekt, att man inte får något gratis utan måste jobba och slita för det.



Källförteckning/-kritik


Jag har inte använt speciellt många källor, utan jag har...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Candide

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-07]   Candide
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5651 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×