Svenska nat. tal - depresioner - hur mår du

1 röster
8321 visningar
uppladdat: 2006-02-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hur mår du?

Efter en kort sömnpaus vaknade jag upp med en arg lärares brinnande blick stirrandes på mig. Jag ruskade snabbt på huvudet och låtsades som om jag var intresserad av det som stod på tavlan. Efter några minuter började jag som vanligt att klottra på bänken, snacka med polarna och rent allmänt leka rövare igen. Efter en mindre utskällning från läraren så inser jag att det kanske stod något viktigt som står på tavlan, jag började läsa och insåg att det handlar om depressioner. Det sägs att var fjärde man och varannan kvinna någon gång under livet kommer att drabbas av depression.

När jag senare gick ut från klassrummet så började jag tänka på vad en depression var. Var jag deprimerad? Raskt skakade jag av mig tankarna och låtsades som att jag var oberörd. När jag senare kom hem så satte min tankeverksamhet igång igen, jag började tänka på vad definitionen av en depression är. Var jag deprimerad? Jag började tänka på att jag ofta skrattar i skolan när jag är med mina kamrater, men var det bara tomma skratt från en gråtande insida? Hur kunde jag veta att jag är lycklig, om jag inte vet vad lycka är, och vilka vet egentligen vad lycka är?

I tron om att jag var deprimerad så började jag leta efter information som skulle kunna berätta för mig om jag verkligen var deprimerad eller inte. Enligt praktiskmedicin.com så finns det egentligen ingen definition på depression, förutom att fem av dessa nio kriterier bör vara uppfyllda inom en tvåveckors period:
1. Nedstämdhet
2. Klart minskat intresse eller minskad glädje.
3. Betydande viktnedgång, eller viktuppgång > 5 %/månad.
4. Sömnstörning varje natt.
5. Psykomotorisk agitation eller hämning.
6. Svaghetskänsla eller brist på energi.
7. Känslor av värdelöshet eller skuldkänslor.
8. Minskad tanke- eller koncentrationsförmåga eller obeslutsamhet.
9. Återkommande tankar på döden, återkommande självmordstankar, självmordsplaner, självmordsförsök.

För de som inte riktigt hängde med i den svåra medicinska förklaringen så har hittat en lättare förklaring hos uska.com, den lyder ”Vid depression har man svårt att se någon ljuspunkt i tillvaron. Korta stunder kan man kanske le men lämnad ensam blir man sittande utan att kunna ta sig för något. Ofta har man ångest. Tankarna går långsamt och känslorna ter sig avtrubbade. Det kan gå så långt att man inte förmår prata med någon. Symptomen brukar vara svårast på morgonen och lätta på kvällen. Man har svårt att somna och vaknar tidigt”.
Jag fick även reda på att det finns flera olika sorters depression dels finns det en ”mild” som varken kan hjälpas genom medicinering eller psykoterapi, läkare brukar visa empati för patienten, varefter han släpper denne fri igen och följer upp efter någon vecka. Är inte depressionen borta då så lider antagligen patienten av en svårare depression, denna måste uppföljas med antingen medicinering eller terapi, gärna båda.

Är det såhär jag känner mig? Bör jag uppsöka kuratorn eller kanske en psykolog? Jag lider av brist på livsglädje. Det finns inte längre något fint i mitt liv och det känns som jag lika gärna kan lägga mig på marken och dö, varje dag känns värdelös. Vad finns det för hjälp mot detta? Är jag deprimerad, är det normalt?

Igår ringde jag till psykologen, jag ska dit om två dagar. Jag uppmanar alla som känner ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Svenska nat. tal - depresioner - hur mår du

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-19]   Svenska nat. tal - depresioner - hur mår du
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5696 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×