Kameruns befolkning + befolkningspyramid

2 röster
9235 visningar
uppladdat: 2006-02-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det första jag ser när jag tittar på Kameruns befolkningspyramid är att den befinner sig mellan stadiet 2 och stadiet 3. Närmare stadiet 2 än stadiet 3. Detta på grund av att det dör så många av de födda. Det finns nästan dubbelt så många barn (0-4) som det finns 30 åringar i landet.

Vi ser även på befolkningspyramiden att det föds fler män än kvinnor. Detta kan vara ett resultat av att män är mer värda än kvinnor, man väljer att adoptera bort kvinnorna eller så ”satsar” familjen på mannen. Om en man dör har man tappat en viktig hjälpare på jordbruket, men om en kvinna dör spelar det inte lika stor roll. Det kan också ha att göra med att utbildningsnivån är högre bland män än bland kvinnor, därför har dessa råd med mer mediciner och sjukplatser.

Det verkar inte ha förekommit något krig i Kamerun, inte heller verkar det vara någon betydande in/utvandring ur landet. Det har inte varit krig i Kamerun för att männen ”dör av” i samma takt som kvinnorna. Dessutom ser jag inga större svängningar i diagrammet som skulle tyda på in/utvandring.

Kameruns Befolkning

Fakta om befolkningen
Kamerun är en republik i Centralafrika. Kamerun hade 2004 16,4 miljoner invånare. Befolkningen består av ca 200 etniska grupper, av vilka merparten försörjer sig på hackbruk. Hackbruk innebär en slags åkerbruk där man använder hackan som främsta redskap. De tre största etniska grupperna i Kamerun är, Fang det är en muslimsk folkgrupp på ca 720 000. Efter Fang kommer Bamilike med ca 700 000 representanter, och sedan Yaunde med 580 000 representanter.

Kamerun har en befolkningstäthet på 30 invånare per km2. Befolkningen är ojämnt fördelad, den största koncentrationen av människor finner man i de södra och västra delarna av centrala Kamerun. År 1994 bodde 44% av befolkningen i städer. De två största städerna heter Douala (908 000 inv) och Yaoundé (730 000 inv).

1995 föddes det 40 barn per 1000 invånare, samt att 11 promille dog. Detta ger en befolkningstillväxt på 2,9%. Barnadödligheten var då 75 av 1000 levande födda. Medellivslängden i Kamerun är 57 år. 2004 var befolkningstillväxten 1,9% men barnadödligheten är 95 på 1000 födda. Medellivslängden har också minskat till 48 år. Utvecklingen har alltså gått bakåt.

I Kamerun talas närmare 300 olika inhemska språk. Engelska och Franska är officiella språk. Religionen i Kamerun är som i många andra Afrikanska länder blandad mellan kristendom och en muslimsk tro, ca 50% av befolkningen är kristna och 25% muslimskt troende.

Skola och Sociala förhållanden
Olika delar av landet har olika skolgång. Den östra delen av landet har en fransk skola som pågår i 6 årig grundskola följt av en fyraårig sekundärskola. Den engelsktalande skolan har en elvaårig grundskola påbyggt med en 2 årig sekundärskola. 1990 beräknades 60% av alla barn gå i skolan. 37% av alla vuxna i landet räknades 1995 som analfabeter enligt UNESCO.

Av de totala utgifterna i landet utgick 1993 4,8% till sjuksektorn. Då fanns det ca 900 läkare verksamma inom landet. 1986 fanns det 27000 sjukbäddar fördelade på 250 sjukhus. Kamerun är även hårt drabbat av AIDS. 5,5% av befolkningen beräknas vara drabbade i åldern 15-49.

Näringslivet
Från 1960 tills 1980 var Kameruns näringsliv mycket starkt, BNP uppgick till 1 173 dollar per capita. Efter detta har oljepriserna sjunkig och landet har haft en stark ekonomisk tillbakagång. 1996 var BNP på 610 dollar per capita. Ett omfattande anpassningsprogram infördes i början av 1990 talet av Kameruns dåvarande president, Peter Mafany Musonge. Det innebar att 50% av företagen privatiserades. Detta program har nu börjat ge starka resultat och BNP har höjts till 800 dollar per capita (2004). Kameruns närvarande regeringschef heter Ephraïm Inoni.

Jordbruket är den dominerande sysselsättningen i Kamerun, 1997 sysselsatte den 63% av arbetande befolkningen och stod tillsammans med fiske och skogsbruk för 40% av landets exportintäkter. Det man exporterar inom jordbruket är oftast kakao, kaffe samt bomull.

Oljan stod 1995 för 50% av landets exportintäkter, men i brist av fynd av ny olja så har exporteringen minskat med 10%.

Kommunikationer

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kameruns befolkning + befolkningspyramid

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-19]   Kameruns befolkning + befolkningspyramid
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5697 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×