Stalingrad, Vändpunkten

9 röster
17538 visningar
uppladdat: 2006-02-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

När vi fick en uppgift i klassen att göra varsitt arbete om någon händelse under andra världskriget så tog det lite tid innan jag hittade något att fördjupa mig i. Slaget om Stalingrad var det som lockade mest, det var en vändpunkt för hela 2:a världskriget och det var det som man brukade höra ofta om i krigssammanhang. När jag hade sett filmen ”Stalingrad” och läst böcker om ämnet så blev det mer och mer intressant.

Jag bestämde mig för att ta reda på mer om dessa händelser.
Frågeställning

Fråga: Hur påverkade slaget om Stalingrad utgången av 2:a världskriget?Sammanfattning.
Hitler började rusta upp Tyskland efter första världskriget. Han förrådde sin ickeangreppskompanjon Stalin och anföll Ryssland. Men Hitler hade inte räknat med Stalins järngrepp om röda armén och dennes förmåga att få sina soldater att strida av kärlek till sitt land. Detta var en av orsakerna till att Tyskland förlorade slaget om Stalingrad.
Sakta men säkert fick Tyskland också ge upp eftersom den ryska armén expanderade snabbt och de allierade landsteg i Normandie.


Resultat

Bakgrund

Under hela 1930 talet förberedde Adolf Hitler Tyskland för ett kommande anfallskrig. Han började med att bryta mot alla regler som Tyskland hade blivigt tillsagda av Storbritannien och Frankrike att följa Versaillesfördraget efter första världskriget år 1919. Tyskland fick bara ha en armé på 100 000 man, dom fick inte heller ha några stridsvagnar, ubåtar, flygplan eller gas. De var tvungna att lämna ifrån sig alla sina kolonier och viktiga landområden till Polen, Danmark och Frankrike. De fick också betala en jättestor summa pengar i krigsskadestånd.
Hitler tog hårt på förlusten efter 1: a världskriget och ville därför hämnas. Skulden för förlusten la han på kommunisterna och judarna. År 1919 anslöt han sig till det Tyska arbetarpartiet. Året efter bytte arbetarpartiet namn till Nationalistiska Tyska Arbetspartiet, NSDAP.
Eftersom Hitler var en bra talare, kunde han lätt fängsla sin publik. Med denna egenskap blev han snart ledare för sitt parti. Hans budskap till folket var att Tyskland åter skulle bli en stormakt, ett land, en nation, ett folk. Han hade också drömmar om att Tyskland skulle bli det tredje riket och vidmakthållas i tusen år.
Tyskland skulle härska över Europa. Partiet blev mer militärt när Hitler blev ledare över det.
Dom var mycket populära och framgångsrika. Partiet segrade i valet i riksdagen och 1933 övertog NSDAP makten i Tyskland. Då blev Hitler rikskansler. 1934 passade Hitler på att ta över rikspresidentposten efter att von Hindenburg hade avlidit. Nu kallade han sig för Ledare och rikskansler för Tyska riket. Han var grym mot sina fiender. Han ansåg att andra raser än den ”ariska” eller ”nordiska” var mindre värda och borde utrotas för att de rena raserna skulle vara trygga. Under nazisternas terrorhandlingar mördades miljontals judar, zigenare och slavar från kolonierna. När Hitler hade övertagit makten 1933 började han med hjälp av militärer och politiker återuppbygga och återupprusta den tyska krigsmakten och ekonomin. Han lät anlägga många motorvägar. Genom denna handling gav han de arbetslösa ett jobb och självklart var det populärt. De ledande länderna i Europa som t.ex. Storbritannien och Frankrike var medvetna om faran som fanns i Tysklands upprustning men dom kunde inte följa med i utvecklingen..


Anfallskrig
År 1939 bestämde sig Hitlers för att erövra polen. Men eftersom polen hade en pakt med Storbritannien och Frankrike skickade dom krigsförklaringar till Tyskland. Därmed startade andra världskriget.
Den 23 augusti 1939 gick det nazistiska Tyskland och det kommunistiska Sovjetunionen samman och bildade en icke-angreppspakt. Detta var ju lite oväntat eftersom Hitler hade sagt att han hatade kommunister. Tanken med denna handling var att Tyskland och Sovjet unionen skulle dela Polen mellan sig. Sovjet fick också fria händer i Finland och de baltiska staterna. Hitler försäkrade sig därmed att Sovjetunionen inte skulle gå med i Frankrikes och Storbritanniens pakt när han skulle ta över Polen. Stalin trodde nu att han slapp bli indragen i Hitlers expansionspolitik. Nu kunde Hitler lugnt kapa åt sig Polen när han och Stalin hade en pakt. Det gick bra för tyskland i striderna mot de allierade. Den 10 maj 1940 ryckte de tyska trupperna in i Nederländerna, Luxemburg, Belgien och Frankrike. De försvarande länderna hade inte en chans mot de starka tyska trupperna. Dom tyska trupperna hade mer utvecklade vapen. Allt motstånd krossades. Tyskarna inledde en stor bombning mot England för att mjuka upp motståndet inför en tysk invasion över den Engelska kanalen.

Olja
Hitler hade i hemlighet förberett en stor attack österut mot Ukraina för Tyskland behövde Bakus oljefält för att kunna fortsätta kriget. Den 22 juni 1941 ryckte tyska trupper in i Ryssland. Operationen hette Barbarossa. Den del av Polen som var ockuperad av Ryssland erövrades snabbt av tyskarna. De tyska trupperna gjorde snabba framsteg och var snart långt in i Ryssland. Den röda armén var numerärt överlägsna men den tyska armén hade mer utvecklade vapen och mer erfarenhet. Ryssarna blev fullständigt överraskade över tyskarnas angrepp. Stalin hade trott att Hitler skulle respektera deras avtal. Ryssarna vad inte rustade för krig efter första världskriget. Enligt ryska källor förlorade ryssarna under krigets första månader 350 000 i döda, 378 000 i saknade och i skadade 1 020 000. Förlusterna var egentligen ännu större. Tyskarna sa t.ex. att de hade tagit 3,8 miljoner krigsfångar. När Tyskland hade börjat invadera Sovjetunionen så gick det bara bättre och bättre för tyskarna, e hade invaderat städer som Kovno, Brest-Litovsk, Lvov, Riga och Pskov.

Tyskt styre i Ryssland
Den 8 juni förklarade Hitler att han skulle jämna Moskva och Leningrad med marken.
Med detta meddelande ville han få ryssarna att fly från sina städer så att de tyska trupperna slapp att ta hand om civilbefolkningen. Den 20 juli föll Smolensk och två dagar efter flög 200 tyska bombplan över den ryska huvudstaden Moskva. Under tiden hade de tyska trupperna erövrat så stora områden i Sovjetunionen att Hitler lät inrätta ett riksdepartement för de erövrade områdena. Ledare för detta departement blev Alfred Rosenberg.
Eric Koch blev rikskommissarie för Ukraina, Vitryssland och de baltiska staterna. Koch var mycket grym och genomförde många massmord av befolkningen i de erövrade länderna.
De tyska trupperna som ansåg sig vara oövervinnliga, pressade ryssarna hårt men inte tillräckligt. Ryssarna höll emot tillräckligt för att hjälpen sakta men säkert skulle komma från de allierade länderna. Den 2 augusti började USA skicka matleveranser till Sovjet och deras armé blev bara större och större. Samma datum blev Stalin utnämnd till högste befälhavare av den röda armén. Han var också en duktig talare precis som Hitler, så han inspirerade sitt folk i kampen mot tyskland.
Den 24 augusti intog tyskarna staden Novgorod och nådde fram till sjön Ladoga norr om Leningrad. Den första september började de tyska trupperna anfalla Leningrad. Belägringen varade i 900 dagar, det är den längsta belägringen av en stad i modern krigshistoria. Befolkningen och den röda armén hade hela tiden Hitlers grymma hot över sig, att staden och befolkningen skulle utrotas. I en lång kamp höll invånarna och de ryska trupperna motstånd tills tyskarna gav upp.

Stalingrad
Den 19 augusti 1942 gav den tyska generalen Paulus till slut ordern att anfalla Stalingrad.
De tyska trupperna grupperade sig i stadens utkanter. Stalingrad hade ca 500 000 invånare. Kommendanten i Stalingrad avlöstes av generallöjtnanten Sjukov som tog över befälet över röda armén. Han sa ”Rädda Stalingrad eller dö” till sin armé. Striderna om Stalingrad var hårda, man kämpade om varenda kvadratmeter, både anfallare och försvarare.
Med denna inställning som de ryska trupperna hade så gjorde dom så att tyskarna inte hade en chans att nå oljefälten i Baku som de behövde för att fortsätta kriget. Eftersom tyskarna inte kunde nå oljefälten så betydde inte staden Stalingrad lika mycket för Hitler. Nu använde tyskarna attacken mot Stalingrad som täckmantel för den planerade attacken mot Kaukasus.
Men för Hitler blev Stalingrad en prestigekamp. Han ville att Staden skulle intas till varje pris. Den 9 november hade tyskarna intagit 9 tiondelar av den sönderbombade staden Stalingrad. Men tyskarna var tvungna att skynda sig att ta över hela staden innan vintern och kölden kom. Den 19 november inledde ryssarna sin stora motoffensiv under ledning av sin general Sjukov. Nästa dag fick dom stöd från en annan stor rysk armé som anföll från söder.
Nu förlorade Tyskland många män och i slutet av november var Paulus armé helt omringad.
Paulus bad Hitler om lov att få retirera eftersom de inte hade en chans att vinna striden när de var fångade som i en fälla men Hitler sa nej varje gång. Den svåra vintern och de ryska trupperna gjorde att den tyska armén led svåra förluster.
Man försökte att skicka en undsättning till den tyska armén men den misslyckades. Den 31 januari tillfångatogs Paulus och hans armé. Ryssarna hade vunnit slaget om Stalingrad.

Bakslag
Nu var Hitler rasande. Både för att hans armé hade förlorat slaget om Stalingrad som var hans prestigekrig och för att Paulus hade låtit sig tillfångatas. Eftersom det inte fanns någon annan syndabock så tog Hitler ansvaret till förlusten på sig själv. Vanligt vis brukade han alltid hitta någon att skylla på.
I början av 1943 tvingades Tyskarna att retirera från staden Kaukasus och började därmed sin reträtt ifrån Ryssland som tryckte på rejält på de tyska trupperna. Den Ryska armén blev bara större och större eftersom förnödenheterna från de allierade ökade. Dom kände nu också att de hade en chans att slå tillbaka tyskarna.
Nu hade krigslyckan totalt vänt och under första halvåret hade den Röda armén stora framgångar. Tyskarna fick sakta men säkert ge vika. Under tiden i väst hade de allierade landstigit på Italiens fastland. Den 6 juni 1944 kom landstigningen i Normandie. Tyskland attackerades nu ifrån 3 håll samtidigt och därmed innebar detta början till slutet på Hitlers terrorregim.

Slutsats
I början av kriget var ju tyskarna nästan oövervinnliga eftersom dom hade brutit mot Versailles-fördraget och börjat utveckla vapen och börjat rusta upp för krig långt innan Frankrike och Storbritannien. Om de länderna hade varit mycket starkare så hade dom nog kunnat stoppa Hitler innan han hade ”odlat” fram en krigsmaskin. Storbritannien och Frankrike tyckte att dom kanske hade varit lite för hårda mot Tyskland. Därför lät de Hitler bryta mot reglerna lite hela tiden och till slut förstod de att han låtit hållas för länge. Eftersom Hitler ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Stalingrad, Vändpunkten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-31

    HAHA äckliga hitler

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-21]   Stalingrad, Vändpunkten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5711 [2022-07-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×