Raul Wallenberg

5141 visningar
uppladdat: 2006-02-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Raoul Gustaf Wallenberg

4/8 1912, Stockholm-17/7 1947, Moskva
Raul Wallenbergs far dog i cancer, 3 månader innan Raul skulle bli född. För att han inte skulle växa upp utan en pappa, så gifte hans mor om sig med en annan man när Raul var sex år gammal. Det är ingen som vet om Wallenberg familjen var judar eller inte, men bevisen tyder starkt på att de var dom. Raul var väldigt duktig i skolan och 1930 så gick han ut gymnasiet med väldigt bra betyg i ryska och bild. Efter gymnasiet så gjorde han sin värnplikt och där efter så åkte han till paris för att lära sig franska. Redan då så kunde han flyttande ryska, engelska och tyska. Det var meningen att Raul skulle följa familjetraditionen och bli bankdirektör, men det intresserade inte Raul särskilt mycket. Så efter studierna i paris så åkte han till USA. Där gjorde han klar ett 4½ års program på 3½ år. Efter dessa år fulla med studier så åkte han ner till Sydafrika, för att jobba på ett svenskt byggföretag. Där stannade han i ca 6månader. Sedan så begav han sig till Holland, där träffade han judar som lyckats fly från nazityskland. När varit i Holland ett tag så åkte han hem till Sverige. När han kom hem så fick han träffa ännu flera judar som flytt och han fick höra historier om vad dom varit med om. Då bestämde han sig för att hjälpa till. Han åkte ner till Budapest 1944. Det var Koloman Lauer som drog ner Raul till Ungern. Koloman hade arbetat med Raul tidigare och tyckte att han var en person för jobbet. Han och tre andra män delade ut så kallade skyddspass till judarna, där det stod att de var svenskar. I mitten av passet låg tre kronor. Det var Rauls ide, de tre kronorna skulle väcka respekt och alla judar som fick passen kunde ta bort sina judestjärnor från jackan. Alla judar som fick passen klarade sig och Raul delade ut många pass under tiden han var där. De byggde även skyddshus till judarna, de byggde 30 hus u Ungern och i dessa hus bodde 15 000 judar.
Raul blev arresterad tillsammans med hans chaufför, av de gamla KGB. Han fördes till ett fängelse i Moskva, ingen vet varför med man tror att han blev tagen för att ryssarna trodde han var en amerikansk spion. De sägs även att han dog i en hjärtattack den 17 juli-47 med hans medfånga...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Raul Wallenberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-25]   Raul Wallenberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5746 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×