Debattartikel - Tillåt Proffsboxning

8549 visningar
uppladdat: 2006-02-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Proffsboxning i Sverige förbjöds den 26 november 1969 av Riksdagen. Efter det har förslag för att det ska tillåtas igen avslagits 1985, 1993, 1995 och senast 1997. Skillnaden mellan proffsboxning och amatör boxning är reglerna. Det tillåts mer slag och hårdare tag över huvudtaget plus att man boxarna får betalt för en match eller tävling.
Det är bara två till länder i hela världen förutom Sverige som inte tillåter det, Norge och Kuba. 6 av 7 partier säger nej till proffsboxning men majoriteten vill enligt undersökningar tillåta det. Boxare i Sverige ökar för varje år och alla vill ju självklart ha möjligheten, alla vill kanske inte genomföra det att boxas professionell. Men alla borde ha möjligheten att göra det.
Sverige har haft många duktiga boxare. Vår första världsmästare var Ingemar Johansson som vann guld 1959 då han tog titeln av Floyd Patterson. Efter det har vi haft duktiga boxare som t.ex. Armand Krajnc som tog VM guld 1999 och Paolo Roberto som spelade två matcher om VM titeln (förlorade båda). Det är ju riktigt bra prestationer av dessa för de får ju båda träna och boxas sina matcher utomlands. Och alla vet ju att det är en klar nackdel att ha bortaplan. Som när t.ex. Paolo Roberto och Armand Krajnc möttes i en VM titeln match. Ska de inte få boxas i Sverige då? Tydligen inte eftersom matchen gick i vårt grannland, Danmark. Jag har ingen speciell passion för boxning och tittar inte på de speciellt ofta, men jag som själv är idrottsman vet hur viktigt det är med hemmaplan.
Det finns ju speciella regler för att en proffsboxnings match ska få genomföras för att det inte skall inträffa några skador även om det förstås kan hända.
Innan match måste boxaren visa ett intyg på att man är frisk och man undersöks också av en expert läkare för att få sitt godkännande. Om en boxare åker ut på ”knock out” d.v.s. att den ena boxaren blir nedslagen till marken och inte kan resa sig upp innan domaren räknat till tio så får inte denna personen varken tävla eller träna inom tre månader. Sedan har ju kollen på proffsboxningen blivit mycket bättre och vissa regeländringar har genomförts sedan 1969 då det förbjöds. Därför tycker jag att det minsta man kan begära är att det undersöks på nytt av regeringen eftersom det var 9 år sedan senast.
Lagen säger att man inte skall få betalt för att delta i en match eller tävling när man slår någon annan. Men finns ju andra sporter där man tjänar pengar per match och där man slåss i andra kampsporter. Riksdagen tycker också att samhället inte hade mått bra av att se proffsboxning i Sverige på grund av allt våld. Men boxning visas ju dagligen i svenska tv kanaler och det skrivs också väldigt mycket om det i media. Det betyder ju att folk tycker om att läsa om det och även titta på det. En kanal som t.ex. Eurosport visar ju ofta proffsboxning och det är många % av Sveriges befolkning som har just den kanalen. Det visas ju även på Sporten på våra statliga kanaler (SVT 1 och 2) som hela den svenska befolkningen har, Våldet är såklart något som inte är bra, tycker inte jag heller. Men det slåss ju i hockey b.la som en del av matchen. Det kallas underhållning. Och dödsfall och skador är mer vanliga i lagliga sporter som bergsklättring, fallskärmshoppning, hästkapplöpning och sportdykning (Hallands nyheter: 2005-09-13)

Vissa tycker ju såklart att svenska boxare kan fortsätta att boxas professionellt utomlands på s.k. Bortaplan eftersom de vinner vm titlar osv. Och tränar man i en viss stad året om och sedan tävlar där tycker väl folk att de blir ens hemmaplan då? Men för det första att Ingemar, Armand, Poalo och andra duktiga svenska boxare har kunnat vinna titlar och varit framgångsrika är som jag sade innan en fantastisk prestation och jag tror personligen att vi hade haft mycket mer framgångar inom proffsboxningen om den var tillåten i Sverige. För självklart är det ett jätte steg att ta för en ung, framgångsrik svensk boxare att flytta utomlands för att satsa. Och ni som tycker att om man tränar i en viss stad eller land så blir det ens hemmaplan. Det är ju helt befängt tycker jag. Även om man tränar där så har man ju inte publikens stöd eller känner sig lika hemma som i Sverige? Det är nog stor skillnad att boxas om en VM titeln i ett fullsatt Globen för en svensk än att tävla i Paris även om svensken tränar där.
Att visa intyg innan match gör ju självklart inte att risken för skador försvinner, men den minskar drastiskt eftersom det är bevisat att utövaren är frisk och fri från skador. Och regeln att man inte får tävla eller träna på 3 månader efter knock out är ju också en utmärkt regel för att öka säkerheten. Sedan är Sverige ett land som hade klarat det perfekt att hålla kollen på professionell boxnings matcher och man kanske skulle göra så att man var tvungen att söka tillstånd för att hålla i en professionell boxnings match eller tävling?
Självklart är det skillnad mellan att se boxning på tv eller att se det Live men så stor är inte skillnaden och de personer som går och kollar på boxning, om proffsboxningen hade tillåtits i Sverige väljer ju det själva. Det är frivilligt och jag tror inte att samhället hade mått sämre av det, att barn hade börjat slåss o.s.v. eftersom våld är en sån vardaglig sak i Sverige just nu genom media. Och även här kanske man kunde ha infört en ändring just för vårt land. Kanske att man inför åldersgräns på boxningsmatch t.ex. vid 15 år eller något sådant. I sporterna fallskärmshoppning, sportdykning som jag nämnde förut förekommer ju inte det våldet mellan två människor men dödsrisken och skaderisken är ju fortfarande större och det måste ju betyda att proffsboxningen inte är så farlig?

Jag tycker det är givet att proffsboxning ska tillåtas! Låt boxare få utöva den sorts boxning de vill likaväl som en fotbollspelare vill spela fotboll och en skidåkare vill åka skidor. Det är ju fortfarande frågan om fri vilja. Det är ingen som tvingas till att boxas professionellt utan det är bara de som brinner för sin sport och kämpar för att nå toppen som vill göra denna satsning som behövs för att tillhöra eliten i världen. Och man kan j...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Debattartikel - Tillåt Proffsboxning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2012-11-07

    vad fick du för betyg?

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-27]   Debattartikel - Tillåt Proffsboxning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5755 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×