Franska revolutionen

24 röster
34044 visningar
uppladdat: 2006-03-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Franska revolutionen är bland de mest kända revolutionerna i världen, eftersom det påverkat samhällets utveckling positivt. Medeltiden slutade när franska revolutionen var över och det industriella samhället började.

Det fanns tre stora anledningar till revolutionen. De var upplysningsidéerna, ekonomin och privilegier. Det fanns också andra anledningar som bidrog till franska revolutionen till exempel att människorna ville förändra samhället, att det skapades en så kallad
nationalförsamling som hade stort inflytande i landet och det sjuåriga
kriget.

Tiden mellan 1700-talet och franska revolutionen kallades upplysningstiden, eftersom många vetenskapsmän och filosofer var aktiva under den tiden. Filosofer funderade på hur det perfekta samhället skulle se ut medan vetenskapsmän gjorde studier om hur verkligheten såg ut. Voltaire, Rousseau och Montesquieu var de tre mest kända filosoferna. Var och en av dem hade annorlunda funderingar om hur det perfekta samhället skulle se ut. Det var så kallade upplysningsidéer de fick. Isaac Newton var en av de mest kända vetenskapsmännen som kom på gravitationens lag.

Frankrike hade en dålig ekonomi innan franska revolutionen, eftersom hovet, hären och ämbetsmännen slösade mycket pengar. Den dåliga ekonomin ledde till att kungen
Ludvig XVI tvingades kalla regeringen. Eftersom kungen inte ville godkänna att varje ledamot i regeringen skulle rösta, gick tredje ståndet ur styrelsen och bildade en egen regering, nationalförsamlingen. Därefter följde också de andra stånden med.

Adeln hade massor av privilegier innan franska revolutionen och några år under franska revolutionen. Några utav privilegierna som adeln hade var att de hade rätt att ta avgifter av bagarboden, vinpressen och bykvarnen, de hade jakträtt på sin och böndernas mark och de behövde inte betala skatt, fastän de hade bäst ställt.

Den 12: e juli kan man säga att franska revolutionen började. En advokat vid namn Camille Desmoulins ställde sig upp på ett bord och höll ett tal. Hon avslutade talet med att säga "Till vapen" och tog själv upp två pistoler.

Den 14: e juli, två dagar senare, stormade folket både Invalidhotellet och Bastiljen i jakten på att hitta vapen för att avskaffa privilegierna som adeln och kungen hade. Folket lyckades med att hitta vapen, men fortfarande hade de inte lyckats avskaffa det uråldriga samhället och
kungen. När bönderna fick höra om de lyckade stormningarna fick de hopp och började plundra och bränna adelns slott. Några veckor efter den dagen fick nationalförsamlingen avskaffa privilegierna som adeln hade under en enda natt. Folket hade lyckats med att avskaffa privilegierna, nu ville de avskaffa kungen.

I oktober samma år gick ett så kallat "kvinnotåg" mot Versailles för att hämta kungen och hans familj. När de fann honom följde han villigt med kvinnotåget till Paris. Kungen var fånge i sitt eget land och det fanns bara en möjlighet att fly, det var utomlands. Under ett flyktförsök ertappades kungen och för folket var kungen en förrädare. Det var Axel von Fersen som hade försökt hjälpa kungen.

Medan revolutionen pågick ville den lagstiftande församlingen, vilket var en regering, att revolutionen skulle sprida sig till andra länder. På grund av det blev det krig mellan andra länder. Folket i Frankrike var väldigt oroliga för en invasion år 1792.

Januari, år 1793 åtalades kungen. Antingen skulle han bli avrättad eller få leva. När alla hade röstat visade rösterna att kungen skulle bli avrättad. Samma månad blev kungen avrättad på giljotinen.

Folket hade också lyckats att avskaffa kungen, nu skulle det väl äntligen bli bra i Frankrike? Det blev det inte. Nu hade en ny styrelse kommit till makten, välfärdsutskottet. I välfärdsutskottet styrde en man vid namn Robespierre. Han var inte emot revolutionen som många var. De som var emot revolutionen avrättade han. Under sin tid vid makten avrättade Robespierre ungefär 40000 revolutionära motståndare, vilket är ganska mycket eftersom han bara var två år vid makten. Den hänsynslösheten som Robespierre hade var både negativ och positiv. Det positiva med hans hänsynslöshet var att han ledde bort fienderna från Frankrike, för att folket inte skulle känna sig hotade av en invasion.

År 1799 tog Napoleon makten i Frankrike, på grund av segern i Brumairekuppen. Folket tyckte att han styrde rättvist. Han gjorde några fredliga reformer under sin tid vid makten som att han gjorde skattesystemet mer rättvist, han lovade att det skulle vara fred i landet och att Frankrike skulle komma in i det industriella samhället som England redan hade gjort.

Napoleon gjorde några fredliga reformer i Frankrike, men han var hänsynslös i krig. Hans taktik var att han hade massanfall mot fienden och det var många som dog. Det innebar inte förluster, utan han vann många slag.

Napoleon hade efter nio år erövrat många länder i Europa förutom Sverige, Finland, Storbritannien, Ryssland och Turkiet. Det landet han ville erövra nu var Ryssland. Napoleon gjorde som han brukade, tågade till landet med sin armé. Efter att ha kommit till Rysslands huvudstad, Moskva såg han att det inte fanns särskilt många människor. Därefter brände han upp staden. Napoleon väntade sedan efter att en armé skulle komma, men det gjorde det
inte. Det var snart vinter, en av de hårdaste. Napoleon började dra styrkorna mot hemlandet, men det var alltför sent. Många i hans armé dog av bland annat köldskador och brist på mat. Den ryska armén anföll hela tiden nu och det såg mörkt ut för Napoleon. Han lyckades komma hem, men hade förlorat en armé, på omkring en halv miljon människor. Efter det gick allt utför för Napoleon. Han förlorade ett krig i Leipzig och i slaget vid Waterloo. Därefter tvingades Napoleon abdikera och fly. Han förvisades till ön S: t Helena där han också dog år 1821.

Franska revolutionen har påverkat många människor. Det har både varit positiva som negativa händelser under franska revolutionen.

Negativa händelser under franska revolutionen var att det var många som dödades. Flest dödades under Robespierres tid vid makten, eftersom han inte gillade yttrandefrihet. Robespierre ville att allt skulle vara efter hans villkor. Fastän över 40000 människor avrättades i Frankrike stod fortfarande många människor upp för vad de tyckte. Det som också var dåligt under franska revolutionen var att fel personer var vid makten och styrde mot folkets vilja. Folket gillade Ludvig XVI, Robespierre och Napoleon från början. Med tiden visades det hur egoistiska och hänsynslösa de var, främst Robespierre.

Positiva händelser under franska revolutionen var att folket vågade stå upp för sig själva. De yttrade vad de tyckte. Det måhända att de fick inspiration av filosofen Voltaire, som sade: ”Jag gillar inte dina åsikter men jag skulle offra mitt liv för att framföra dem.” De orden har kanske varit grunden för yttrandefriheten. Eller, så fick de en självkä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Franska revolutionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-03-04

    Ställ frågor om ni har någon f

  • Inactive member 2008-03-10

    en fråga bara,på vilket sätt h

  • Inactive member 2008-05-21

    vad vare som va själva händels

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-03]   Franska revolutionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5771 [2024-06-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×