Design

1 röster
5352 visningar
uppladdat: 2006-03-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Design kan beskrivas som att utforma ett föremål på ett estetiskt tilltalande, funktionellt, användarvänligt, ekonomiskt, miljövänligt och/eller ergonomiskt sätt. Det är ett sätt att anpassa det efter människans behov. Nästan allt är designat på ett eller annat sätt, men man kallar ändå vissa föremål för ”designprylar” just för att det antingen är en känd designer som har tillverkat det eller för att det är något vardagligt föremål med en helt ny, människovänlig utformning.
Man kan säga att designen började ta plats i Sverige på 1950-talet. Det var mycket tack vare Sigvard Bernadotte, kung Karl XVI Gustafs farbror. Han inspirerades av den amerikanska designen, där allt var utformat på ett funktionellt och snyggt sätt. Han tog med sig sina nyvunna kunskaper hem till Sverige och började designa vardagsprylar efter amerikansk standard. Efter att han arbetat i många år med diverse designuppdrag skedde en designexplosion i Sverige, och Sigvard Bernadottes affärer tog fart.
Men hur hade det varit innan designens genombrott. Fanns det helt enkelt inga funktionella prylar? Jo, det gjorde det förstås. Men på den tiden var det vanligt med skräddarsydda varor, d.v.s. föremål som anpassats just efter den enskilda kundens behov. Detta var dock dyrt, och när många typer av föremål började massproducerat mötte de flesta hantverkare som tillverkat skräddarsydda varor en alltför tuff konkurrens och försvann från marknaden.
Design är numer så vanligt att det krävs ganska mycket för att något ska få kallas ”designpryl”. De viktigaste sakerna en designer måste tänka på är:
 Föremålet måste kunna göra vad det är tillverkat för på ett bra sätt.
 Föremålet måste vara estetiskt tilltalande, d.v.s. trevligt att se på.
 Föremålet får inte vara för dyrt att tillverkas eftersom det måste ha ett attraktivt pris.
 Föremålet måste hålla nutida standard, vara modern och moderiktig.
 Föremålet ska vara lättmanövrerat och enkelt att begripa.
 Designern måste tänka på att göra tillverkning och återvinning av föremålet så miljövänligt som möjligt.
Det är som synes mycket en designer måsta ta hänsyn till numer. Men arbetet har förenklats också, på vissa fronter i alla fall. Designers jobbar oftare i grupp, gör många små förändringar och diverse förbättringar. När det gäller tillverkning av nya tekniska och avancerade prylar som lanseras av storföretag brukar det finnas anställda designers som ska komma på nya produkter på kommando. Det brukar gå till på så vis att den nya idén först skissas upp och bedöms. Sedan börjar omfattande tester med fullskaliga modeller, prototyper och testpersoner. Först när detta är avklarat kan massproducering påbörjas. Numera har designers även stor hjälp av tekniska hjälpmedel så som datorer. I datorn kan de skapa en färdig bild av den färdiga produkten, och ibland även styra tillverkningen därifrån direkt till tillverkningsmaskinerna.
En viktig uppgift för varje designer är att göra produkten attraktiv för köpare. Detta är dock en komplicerad uppgift. Det finns nämligen många aspekter som bestämmer varför vi väljer en produkt. Vanliga anledningar är funktionalitet, pris, utseende och omvärldens och umgä-ngeskretsens åsikter. En annan vikig aspekt är hur trendig produkten är (vilket till stor del är kopplat till omvärldens och umgängeskretsens åsikter). Detta kan vara väldigt svårt för en designer att matcha med tanke på modets svängningar, de splittrade åsikterna om trender och det faktum att även ett trendigt föremål bör vara nyskapande, vilket till viss del ofta motsäger sig självt.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Design

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-04]   Design
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5778 [2023-03-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×