Unga Kvinnor (bokrecension/reflektion)

5 röster
17407 visningar
uppladdat: 2006-03-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken jag har läst heter Unga kvinnor.
Den är skriven av Louisa May Alcott.
Förlaget som har gett ut boken heter Bonnier Alba.
Boken utspelar sig på 1860-talet.

Boken handlar om fyra systrar. Systrarna bor med sina föräldrar i New England. Men fadern blir inkallad till Amerikanska inbördeskriget. Så då fick systrarna leva endast med sin mor och deras trogna Hannah. De var ganska fattiga efter att deras fader förlorat alla sina pengar när han hade försökt att hjälpa en vän.
På självaste julafton träffar flickornas mamma Fru Hummel som var sjuk och hade ett spädbarn vid sin sida, hon hade även två andra barn som var mycket kalla och hungriga. Så Fru March gick hem till sina döttrar och bad dem att undvara sin frukost till familjen Hummel, så blev det. Deras granne Herr Laurence fick nys om detta och tyckte att flickorna varit mycket duktiga som undvarat sin frukost till familjen Hummel så han skickade över en massa godsaker till flickorna. I samband med detta så blev flickorna närmare bekanta med Unge herr Laurence. Han blev en mycket god vän till familjen och blev som en bror för flickorna. Då började de kalla honom för Laurie i stället för Herr Laurence. Tiden gick och familjen fick ett telegram. Det som stod i telegrammet kom som en chock för dem alla. Där stod det att fadern hade blivit svårt sjuk och de ville att Fru March skulle komma till undsättning. Det blev så och redan nästa morgon bar det iväg. Under tiden som Fru March var borta så fick lilla Beth scharlakansfeber som var mycket allvarligt på den tiden. Mer vågar jag inte skriva så vad som händer sedan får min läsare ta reda på själv.

Men jag kan också beskriva huvudpersonerna.
Den äldsta dottern heter Margret men kallas för Meg. Hon är vacker som en dag.
Sedan so har vi Josephine hon kallas bara för Jo. Hon är väldigt pojkaktig av sig. Hon är väldigt sprallig och har hett temperament. Näst yngst är Amy hon är den mest romantiske av dem alla. Hon är även väldigt självisk. Hon har anlag för att teckna.
Sedan så kan vi ju inte glömma sköra lilla Beth. Hon är omtänksam, snäll och en jättegullig liten flicka. Hon är väldigt blyg av sig. Och hon är omtyckt av alla.

Vad jag kan förstå av boken så är miljön trevlig. Det finns gröna kullar och fina trädgårdar. Fina hus och trevliga människor, men där finns även en massa fattigdom.
Familjer som är fattiga och lever i enkla hem, men är lyckliga ändå.

Mina egna tankar och funderingar kring boken
Personerna i boken genomgår ett hemskt år. Jag skulle inte vilja byta liv med någon av systrarna. Ta Beth t. ex en dag skulle hon gå till familjen Hummel. Men hon hade så ont i huvudet så hon bad sina systrar att någon av dem skulle gå istället. Men systrarna hade för mycket att göra eller så ville de inte. Så lilla Beth snäll som hon var gick dit ändå trots sin huvudvärk. Spädbarnet var sjuk och mamman var och hämtade doktorn. Beth tog barnet i sitt knä för att storasystern skulle få vila. Men innan modern kom med läkaren hade det lilla barnet dött i hennes knä. Barnet hade dött i scharlakansfeber. Och nu löpte Beth stor risk för att få scharlakansfeber hon med. Hur reagerar man efter en sådan sak..? ja det kan inte jag svara på. Men det måste ha känts hemskt.

Jag tror att Louisa M Alcott vill få fram att man ska dela med sig av det lilla man har och inte bara tänka att allt kretsar kring makt och pengar. Att man ska förstå att pengar är bra men att det finns saker som är bättre som t. ex kärlek, trygghet och att alla håller sig friska.

Om jag fick kliva in i boken skulle jag få Jo och Laurie att förstå att de två är som skapta för varandra och att man ska ta vara på sådan vänskap och glädje som de delar med varandra. Att jag skulle göra det är för att efter alla böcker, filmer och
tv-såpor som jag har sett så börjar man få öga för vilka som passar ihop och inte.

Den här boken berörde mig väldigt mycket. Jag tror att jag började gråta minst 3-4 gånger. Det var sådan glädje och sorg i denna bok så att man kan inte förstå det om man inte har läst boken.
Om jag skulle jämföra den här boken med någon bok så skulle jag nog jämföra den med böckerna i kram-serien för den glädje och lycka som finns i den serien finns även i Unga kvinnor. Men den visas på olika sätt. Skulle jag jämföra den med en sorgsen bok så skulle jag nog välja barnen från Frostmofjället.

När jag läste den här boken blev jag både arg, ledsen och glad.
Jag blev arg på deras faster och på hur hon betedde sig. Jag blev också arg på att inte Laurie och Jo blev tillsammans. Och jag blev ledsen för allt som Beth gick genomlid...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Unga Kvinnor (bokrecension/reflektion)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-08]   Unga Kvinnor (bokrecension/reflektion)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5795 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×