Författar porträtt - moa martinson

3 röster
8770 visningar
uppladdat: 2009-02-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Författar porträtt

Jag har läst boken Mor gifter sig av Moa Martinsson. Den utspelar sig på 1800-talets slut. Boken Handlar om Mia och hennes uppväxt från sjuårsålder. Mias mamma har precis gift sig och vilket gör att Mia får en styvfar. Hennes familj lever under mycket enkla förhållande och är väldigt fattiga. Moderna jobbar hårt med att hålla allt rent och snyggt medans styvfadern drickande går i överstyr och gör att han mister jobbet och dom måste flytta.  Dom får flytta flera gånger under bokens gång. Mia får uppleva små vardagliga äventyr som hon berättar om. Mer tänker jag inte säga, ni får se till att läsa den istället..

Moa Martinson föddes år 1890 i Vårdnäs socken nära Linköping, Hennes egentliga namn var Helga Maria Johansson. Hon var dotter till den 19-åriga ogift pigan Kristina Schwartz.

Hennes fader var en fattig soldat som bodde med sin hustru i ett förfallet torp. Där bodde Moa dom första årens medans henne mamma tjänade som pigga. 1895 gifte sig Kristina med Alfred Karlsson, och kunde då ta hand om Helga Maria. Alfred var en arbetare med häftigt humör som ofta söp upp lönen. De gjorde att dom fick flytta ofta. Eftersom det bara stannade ett par månader eller veckor på samma ställe blev Moas skolgång väldigt oregelbunden. Hon gick i totalt 8 olika skolor tills att hon var 12 år, trots det gick hon ut med utmärkta betyg i allt förutom uppförande.

Redan i ungdomsåren skrev Moa gärna. Hon skrev bland annat dikter. Böcker hade en stor betydelse för henne, men det var dessvärre en bristvara på den tiden. Hon var mycket politiskt intresserad och fick 1922 sin första insändare publicerad i tidningen Arbetarna.

Sommaren då Moa var sexton jobbade hon på den stora Konst- och industriutställningen på syltenberget i Norrköping. Hon har senare skrivet en bok om detta.  På hösten fick hon chansen att utbilda sig till kallskänka vilket hon gjorde och arbetade med i några år efter det. När hon sen var 20 år gammal blev hon förtjust i en tio år äldre arbetare av som var av samma slag som hennes styvfader de vill säga stilig men med ett hetsigt temperament och stort spritbegär. Hon födde senare en son, Olof. Efter födseln flyttade hon ihop med Karl i hans torp i Johannesdal. Där födde hon senare fyra ytterligare söner. Som sagt innan så var Karl glad i spriten och söp därför ofta upp förtjänsten vilket gjorde att Moa fick försöka skaffa mat åt familjen genom att odla, fiska och sätta ut fällor. I hennes ensamhet i torpet så försökte hon ta igen den försvunna skolgången. Hon var intresserad av politik och läste tidningar så fort hon fick chansen. Hennes familj drabbades hårt av arbetslösheten och brist på mat under första världskriget. Moa försökte så gott hon kunde för att hålla svälten borta. Januari 1928 tog hennes man livet av sig med dynamit. Hon träffade sedan i oktober diktaren Harry Martinsson och de gifte sig ett år efter det. Det var till en början ett lyckligt äktenskap men Harry var otrogen vilket lede till separation. Det följdes dock senare av en återförening men på vintern 1940 tog hon ut skilsmässa och äktenskapet upplöstes 1941. Ivar Lo-Johansson som var god vän till dem både skildrar deras äktenskap i hans bok tröskeln.

Hennes verk

Hon skrev redan som 12 åring och skickade bland annat in en insändare till en tidning.  Men när hon träffade Elise Ottesen-Jensen så inspirerade hon henne till att börja skriva en roman men det blev avbrutet då hennes båda söner Manfred och Knut drunknade när det skulle gå över isen en aprildag 1925. År 1927 började hon skriva artiklar i den feministiska tidningen Tidevarvet, där Elin Wägner var redaktör.  Där började hon använda sin signatur Moa.

Tackvare Elin Wägner kunde Moa börja på en kurs i maskinskrivning och skrev därav sin första bok, kvinnor och äppelträd. Hon skickade sitt manus till flera förlag men blev nekad ända till 1933. Hennes första bok väckte mycket uppmärksamhet på grund av hennes realistiska språk och sin sexuella frispråkighet. Hennes debut handlade om Sallys och Ellens fattig uppväxt i arbetarkvarter som hon berättar ur ett kvinnligt perspektiv. Därefter följdes boken av en uppföljare Sallys söner.

Men några av Moas mest kända böcker är den självbiografiska trilogin om Mia: Mor gifter sig, Kyrkbröllop och Kungens rosor.

Hennes stil när hon skriver är spontan och nyckfull, hon använder också väldigt mycket humor i sina böcker. Ett återkommande tema i hennes böcker är vänskap mellan kvinnor. Andra romaner hon skrivit är Vägen under stjärnorna, Brandliljor, Den osynlige älskaren och dom tre fortsättningarna i Bettyserien till den osynlige älskaren.

Övrigt

Innan jag började det här arbetet visste jag en del om Moa Martinsson och vi hade läst en del av henne i svenskan ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://sv.wikipedia.org/wiki/Moa_Martinson http://www.moa.martinson.dinstudio.se/text1_7.html http://www.kulturnat.se/default.asp?ArticleID=199220&CategoryID=2996&mnuParID=4632&mnuSubID=0&Municipality=&FreeText= http://www.mimersbrunn.se/Foerfattarportraett_av_Moa_Martinson_3075.htm

Kommentera arbetet: Författar porträtt - moa martinson

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-02-08]   Författar porträtt - moa martinson
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=57993 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×