Ergonomi - Dagbarnvårdare

3 röster
6067 visningar
uppladdat: 2009-02-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

 

Jag har intervjuat en som jobbat som dagbarnvårdare

Vad är slitsammast med detta yrke? Tänk på att det både kan vara fysiska, psysiska och sociala faktorer.

Det slitsammaste med detta yrket är att det kan vara mycket skadligt för ryggen och axlarna av att tex. bära barn för antingen behöver de hjälp att komma upp på toaletten eller så ska vi lyfta dem i och ur gungan. Och man kan även få det när man tex ska byta blöja på yngre barn så är skötbordet ibland låg och det kan göra så att vi får ont i ryggen och det brukar kännas tungt i axlarna.Och på ett dagis är det alltid mycket liv och rörelse då blir ljudnivån väldigt hög, och detta oljud kan leda till tinnitus eller andra permanenta skador som tex. hörselnedstättning och man kan få huvudvärk av ljudet och bli trött.

Kan man få arbetsskador i detta yrke? I så fall vilka?

Ja, man kan få huvudvärk av skrikandet och ryggskador eller axelskador för bärandet.

Det är väldigt ljust och öppet på dagiset. Ljuset i lokalerna är mycket bra, det finns både lampor för precisionsarbete såsom att lägga pärlplattor och för vanligt arbete.

Luften

är ganska barn, men det brukar vara sjuka barn som kommer till dagiset, fattar inte varför inte föräldrarna låter dom vara hemma, det kan inte vara bra för barn brukar hosta och nysa då sprids sjukdomar och andra barn kan bli sjuka eller smittade, men annars är luften bra och barnen trivs

Ofta måste vi som jobbar på förskolan lyfta de små barnen, antingen behöver de hjälp att komma upp på toaletten eller så ska de lyfta dem i och ur gungan. Och det kan ju vara tungt och mycket skadligt för rygg och axlar. Pysselgrejor, spel och andra material är ganska svårt att få ner till barnen, de ligger uppe på hyllor som är högt belägna bakom bord och andra fysiska hinder. Andra saker såsom leksaker är väldigt lågt belägna, nästan intill golvet så att vi vuxna är tvungna att böja oss djupt när de ska ha tag på de sakerna, och det är inte bra för ryggen.

Stress

kan förekomma om man jobbar på ett dagis, både barnen och de vuxna spenderar ju mycket tid både inomhus och utomhus och det blir ju ganska stor omställning för kroppen att först vara ute en halvtimme och sedan vara inne någon timme och sedan gå ut igen. Det kan orsaka stress.

Sociala relationer

- inga personaler har blivit utsatt för kränkande behandling, men däremot har jag sett tex. barn reta en pojke för sin hudfärg och det tycker jag inte ska behvöva förekomma, vi har sagt till barnen och dom har slutat.

Ansvar och inflytande

- vi på dagiset är ansvariga för barnen, vi har stacket runt dagiset så inga barn behöver gå ut på gatan eller liknande, när vi är utomhus ser vi till extra noga att alla barn finns med. Det har inte hänt att vi missat ett barn eller att ett barn försvunnit.

Sårskador

- inga sårskador uppkommer, vi använder inte vassa knivar när vi ska äta.

Vad kan man göra för att undvika arbetskador? Vad bör man tänka på, finns det hjälpmedel?

Man kan tex göra om dagiset, genom placera leksaker så att både vuxna och barn kommer åt dom. Och för att inte få hörselskador kan man installera ett "öra" som blir röd då den är över en viss decibell-mått, då kan man säga till barnen att vara lite tystare. Man kan även använda öronproppar, men risken är att vuxna inte hör om ett barn råkar illa ut och ropar på hjälp.

Har det förekommit olycksfall bland pesonalen? I så fall vilka? Finns det farliga aktiviteter i yrket där man behöver tänka sig för extra noga?

Vad kan man göra för att undvika olycksfall i yrket? Vad bör man tänka på, finns det hjälpmedel?

Man bör vara försiktig så man inte får tinnitus eller andra hörselskador, man kan tex installera "örat"

Vad skulle du kunna ge för råd till någon som är helt ny i yrket och precis ska börja jobba?

Jag tycker att du ska tänka riktigt noga, och om du verkligen tycker om barn och att umgås med dom är det ett perfekt jobb åt dig, och ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

En dagbarnvårdare

Kommentera arbetet: Ergonomi - Dagbarnvårdare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-02-15]   Ergonomi - Dagbarnvårdare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58002 [2024-05-11]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×