Xuantong-Den siste kejsaren i Kina

2 röster
6693 visningar
uppladdat: 2009-02-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

DEN SISTE KEJSAREN-AISIN GIORO PU YI

Zaitian’s företrädare Tongzhi avled hastigt i smittkoppor eller syfilis år 1875, vid 19-års ålder. Forskare har inte kunnat fastställa riktigt vad han dog av.Cixi som var änkekejsarinnan var snabb med att ge förslag till ny kejsare, nämligen hennes systerson Zaitian Aisin Gioro. Genom Cixi’s manipulationer blev han den nya kejsaren. Zaitian föddes den 25 februari 1875. Alla kejsare fick ett kejsarnamn, och hans blev Guangxu. I denna kulturella tradition så fick inte tronföljaren komma från samma generation som sin föregångare, men det gick inte för att Tongzhi hade inga barn. Zaitian besteg sin tron när han var endast 4 år gammal och nyligen adopterad av Cixi. Under hans härskartid så fick Kina ett bättre förhållande till andra utländska makter. Eftersom Cixi stod Zaitian nära så tänkte hon att även hon skulle kunna fatta några beslut.

Men när Zaitian hade uppnått sin myndiga ålder år 1889, så drog Cixi sig tillbaka från politiken. Det var endast i viktiga ärenden som Zaitian tog i kontakt med Cixi. När det sinojapanska kriget bröt ut 1894 verkade det som en stor väckelse. Nästan genast därefter, 1895, skapades det en förening i Kina vars namn var Qiangxuehui. Ledare för partiet var Kang youwei, hans mål var att göra Kina till en konstitutionell monarki och att de skulle arbeta med Kinas modernisering. Under sommaren 1898 lät kejsaren Kangs parti utställa en rad med nya reformer. Den 22 september år 1898 så fick allmänheten genom ett meddelande reda på att Zaitian skulle avgå som kejsare. Den 25 februari 1908 så avled f.d. kejsaren Zaitian som 37-åring, konstigt nog dagen innan den nuvarande kejsaren Cixi. Det påstods att han dog av en njursjukdom i följd av tuberkulos, men många är fortfarande osäker på denna punkt. Cixi dog vid 73-års ålder av hennes åldrande. Xuantong’s födelse och hans härskartid Regeringstid 1908-1912 Qingdynastin var den sista dynastin av dem alla i Kina och det var den dynastin som den siste kejsaren tillhörde, han var den nionde kejsaren i denna dynasti. Hans fullständiga namn var Aisin Gioro Pu Yi, och hans kejsarnamn var Xuantong.

Han föddes den 7 februari 1906 i Peking och han kom till makten när han var nätt och jämnt tre år. Så när Guangxu dog så gjorde Cixi den 2-årige lilla pojken Puyi till kejsare, året var 1908. Hon tänkte att hon skulle kunna behålla den egentliga makten i landet, för att Pu Yi var ännu för liten för att ens kunna prata ordentligt. Men detta var slit i onödan, för Cixi dog nämligen dagen efter! Pu Yi hann bara bli fem år tills Kina blev en republik utanför, men den aktuella regeringen lät honom stanna kvar i Den förbjudna staden ostört. Inuti den mycket vackra och kejserliga staden lärde sig Puyi både att läsa och skriva av sina hundratals tjänare, han övade kalligrafi flera timmar om dagen som är en vacker skrivstil. Han hade även en lärare vars namn var Reginald Johnston, som gjorde besök hos kejsaren nästan varenda dag från mars 1919 till 1922. Kort fakta om Den förbjudna staden Den förbjudna staden byggdes mellan år 1406-1420 och är 720 000 m2 till ytan. Den som var den kinesiska kejsaren ansågs vara himlens son, och fick inte vara tillgänglig för vanligt folk och allmänheten. Därför så byggdes det en stor stad som bara fick vara tillgänglig för kejsaren, kejsarens familj, vänner och alla tusentals tjänare. Palatset bevakats väldigt noga och skötte säkerhet i hög grad att inte allmänheten skulle ens kunna närma sig.

Vakterna var fullt utrustade med vapen och annat som kan behövas för att fylla alla säkerhetsåtgärder. Staden ligger exakt i mitten av Beijing och förklarades som huvudstad år 1421. Palatset sägs ha 9.999,5 rum för att enbart Himlens gud kan äga 10.000 rum eller fler så det vore att förnedra himlen om man byggt fler rum. Man trodde också att det skulle förse härskaren och palatset med olycka och om man byggde ett hus som var högre än palatsets murar (10 m) fick man dödsstraff. Under Puyi’s makttid påverkan på samhället Allmänheten i Kina har tyckt om kejsarna som har härskat över deras land och accepterat dess styrelse ända från 1900 f. Kr. t.o.m. år 1912, med andra ord i 3812 år. Men Puyi var den tionde och den allra sista kejsaren i Kina, så allmänheten var i behov av en ny sorts regering. Klart det kan ha funnits någon som tyckte om kejsaromdömet men många var de inte i slutändan. Redan år 1907 så visade det sig att det fanns stöd för demokratiskt ideal, så staden Tianjin höll val. Två år senare så hölls det provinsval över hela Kina. Sedan så hölls det också en nationalförsamling 1910 som hade blivit utvalda av provinsförsamlingar.

I de första provinsvalen så fick bara 0,4 % av hela Kinas befolkning vara med att rösta. Den 10 oktober 1911 bröt ett uppror ut i staden Wuchang i Hubeiprovinsen. Upproret spreds sig snabbt vidare och revolutionärerna förklarade Republiken Kina född den 1 januari 1912 med Sun Yat sen dess provisoriske ledare. Qingdynastin hade plötsligt nått sitt slut år 1912 som fick förbli historia. Detta var slutet för Puyi som kejsare. Men under loppet så blev Sun Yat att dela med sig av sin makt till Yuan Shikai, som senare blev president. Sun han fortsatte med att utforma sitt nationalistiska parti vars namn var Guomindang, som vann valen år 1912 och 1913. Vid det här tillfället så fick 10 % av Kinas befolkning rösta, men valet fördärvades av fusk. Under republikens första år registrerades det 682 olika partier och organisationer, det här gillade inte Yuan Shikai.

Han tyckte att det var alldeles för många partier och medlemmar som bara kastade ut alla möjliga olika förslag, vilket är sant. Guomindang hade en talman vars namn var Song Jiaoren, i mars år 1913 blev han skjuten på Shanghais järnvägsstation. Yuan såg sin chans och han fick Guomindang att upphöra, och landet störtade åter igen i diktatur. Strax efter det så kastades landet in i många år av politiskt kaos, makthavarna var krigsherrar, vilket ledsagades med en japansk invasion och inbördeskrig. Yuan Shikai Sun Yat Efter denna jobbiga situation kan man fråga sig vad Puyi gjorde, han och alla hans rådgivare försökte återupprätta kejsardömet. Den tonårige Puyi fick ett erbjudande från general Zhang, fast det varade dock bara från och med 1-12 juli 1917. Som sagt så fick han tillåtelse att stanna kvar i den förbjudna staden. Under 1930-talet marscherade japaner in i Kina och in till palatset. Japanerna övertalade Puyi att åka till Manchuriet (för det var där hand dynasti kom ifrån ursprungligen) för att verka som en kejsare under deras ockupation. Puyis liv kontrollerades av japanerna och ryska armén arresterade honom och höll honom fängslad 1945-1950. Efter det så blev han fängslad i kinesiskt fångenskap 1950-1960, innan de släppte honom helt på fri fot. Sedan efter det så fick han genomgå omskolning för att sedan bli trädgårdsmästare.

1964 blev han en medlem i Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens, vilket han var fram tills hans bortgång i cancer 1967 i Beijing. Han begravdes som en vanlig medborgare, och saknar därför det traditionella begravningsnamnet som alla tidigare kejsare hade. Vad hände med den förbjudna staden? Den förbjudna staden var till en början bebodd av kejsaren, till och med 1930-talet. Sedan har den varit obebodd länge, tills de en dag kom fram till att allmänheten fick studera mästerverken där inne. År 1987 så sattes Den förbjudna staden upp på UNESCO:s världsarvlista. Idag kan man betrakta en tredjedel av staden, hela staden förväntas öppnas för allmänheten. Men den ska genomgå ett renoveringsprojekt först, som förväntas ta upp till 15 år. Men en vacker dag kommer hela staden att öppnas för allmänheten. Mindre bra med kejsartiden · Kejsaren var överskattad, han var bara en förebild och tusentals bad till honom men han gjorde ingenting för landet. · Kina behövde någon slags utveckling eftersom de hade haft samma sorts regering i 3812 år. · Inom republiken sätts någon vuxen i makten, istället för en 2-åring som inte kan styra ett helt land. · Republiken har kontakt med sitt folk, som inte kejsaren hade instängd i sin förbjudna stad. · Ingen av kejsarna fick någon normal uppväxt som dock den som styrde republiken hade fått.

Bra med kejsartiden · Kineserna är vana vid att ha 1 ledare som styr hela landet · Kejsaren betydde verkligen något för samhället · Bra att skydda kejsaren (dock inte för mycket) · Kejsaren får upplärning i ämnen och även extra av det man ska kunna som kejsare. Till exempel att skriva kalligrafi. · Annars är det en hyfsat fredlig och trevlig regering Egna slutsatser och tankar En sak som jag lade märkte till under projektets gång var att kejsare oftast är under 10 år när de ska förväntas styra ett helt land. Det tycker jag är surrealistiskt att en 3-åring ska kunna ha makten och bestämma över ett helt land. Jag tycker att Kina borde tänka några steg framåt och förstå att ett barn under 10 år faktiskt inte kan regera över ett stort mäktigt land. Det finns faktiskt vuxna som utnyttjar detta tillfälle, som t.ex. sätter sin unga kusin som nyss kanske fyllt 4-år i makten, för att sedan kunna regera över landet ända tills kejsaren har uppnått sin myndiga ålder.

Om bara omgivningen skulle kunna förstå att barnens makt blir utnyttjade av vissa ondsinta människor. Detta har blivit utnyttjat mycket under de 3812 år som kejsarna har regerat. Jag undrar om kineserna lägger märkte till det här och försöker göra någonting, men dem kanske inte har någonting att säga när det gäller vad kejsarna och hans tjänare borde göra och inte borde. Kina har ju varit i politiskt kaos i ganska många år nu, och de har testat demokrati fram och tillbaka, de har alltså testat med olika sorts regeringar. Men personligen så tror jag inte att Kina är gjort för demokrati, även om jag tror att det hade varit bra med det. Men varje gång de har testat sin demokrati och har haft demokratiska val i Kina så har det hela slutat i totalt kaos. Därför så anser jag att Kina passar bäst med 1 styrande ledare som styr hela landet, för de är det dem är vana vid. Det verkar som om det finns för själviska människor i Kina för att det någonsin ska kunna fungera. Fast jag tycker inte heller om Republiken Kina för att de har använt våld i en stor omfattning. Eftersom kejsaren är en mycket viktig person och förtjänar det bästa så undrar jag varför kejsaren inte fick den bästa uppväxten som gick.

För jag tycker man får den bästa uppväxten om man har social kontakt tillgänglig med andra barn. Kejsaren fick igen som helst kontakt med andra barn, det var synd för det kan ha påverkat hela hans liv. För när Puyi var instängd i den kejserliga staden så fick han ingen social kontakt med andra barn i hans egen ålder. Han mådde helt enkelt inte bra av det så han fick panik av att han aldrig ens fått en uppfattning av hur omgivningen såg ut där utanför. Jag tycker också att alla kejsarna var överskattade, det var tusentals som bad till dem varenda dag medans kejsaren inte gjort någonting för landet. Vanligtvis blir man hyllad och ses som förebild när man har gjort någonting som påverkat folket positivt. Men kejsaren är bara en förebild som man ser upp till, som bara njuter av sitt liv och av alla sina tjänare som slavar för dem. Jag vet att det är det som är deras kultur men jag t...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Internet http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=184&a=521720 http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=184&a=521730 http://www.dn.se/content/1/c6/52/17/23/denforbjudnastaden.pdf http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=184&a=521728 http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=184&a=525307 http://www.ne.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=127721&i_word=den%20siste%20kejsaren&i_h_text=1&i_rphr=den%20siste%20kejsaren http://www.ne.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=177869&i_word=den%20siste%20kejsaren&i_h_text=1&i_rphr=den%20siste%20kejsaren http://www.ne.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=224961&i_sect_id=22495805&i_word=den%20siste%20kejsaren&i_h_text=1&i_rphr=den%20siste%20kejsaren http://www.ne.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=288922&i_word=den%20siste%20kejsaren&i_h_text=1&i_rphr=den%20siste%20kejsaren http://www.ne.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=713866&i_word=den%20siste%20kejsaren&i_h_text=1&i_rphr=den%20siste%20kejsaren http://www.ne.se/jsp/search/show_section.jsp?i_art_id=RJ11395&i_word=den%20siste%20kejsaren&i_h_text=1&i_rphr=den%20siste%20kejsaren Litteratur Kaj och Claude Björk- Kinas väg från stenålder till dataåldern Wang Tao- Upptäck Kina Pekka Mykkänen- Kina för nyfikna Film Den Siste Kejsaren, Ett mästerverk av Bernardo Bertolucci Studiebesök Östasiatiska museet

Kommentera arbetet: Xuantong-Den siste kejsaren i Kina

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-02-16]   Xuantong-Den siste kejsaren i Kina
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58005 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×