Josef Mengele

5 röster
7870 visningar
uppladdat: 2009-03-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Förord

Jag fick i uppgift i Historia B att skriva några frågeställningar och sedan svara på dem. 

Här har vi då resultatet, hoppas ni hittar något till er/ditt arbete som kan användas! =) 

Historiska frågeställningar

Inledning

Josef Mengele.

1. Hur var hans uppväxt?

2. Hur och när blev han nazist och hur hamnade han i Auschwitz?

3. Vad gjorde han där, vilka experiment gjorde han och varför?

4. Varför gillade han tvillingar och gravida kvinnor mer och hur fick de leva i skillnad till de andra i lägret?

Jag valde dessa frågor på grund av jag har hört så många nämna namnet Josef Mengele när man pratar om Polen, Auschwitz och andra världskriget. Utan att jag riktigt har förstått vad de pratar om, visste i princip bara att han var läkare och gjorde hemska saker. Så därför vill jag nu gå lite djupare i detta.

Svar på frågorna

Hur var hans uppväxt?

I Günsburg den 16 mars 1911 kom Josef Mengele till världen med hjälp av sin moder, Walburga och sin fader, Karl.  Hans moder blev ihågkommen att vara den som styrde i hemmet, hon ställde höga krav på sina tre sönder Josef, Alois och Karl när det gällde att visa respekt, lydnad och att gå i kyrkan var en självklarhet. Fadern var väldigt stäng, men som tur väl var rättvis.

Som liten tyckte Mengele om att hjälpa till i sin faders affär och visade sig redan där vara flitig och ha ett bra uppförande, i vilket han också fick högsta betyg i skolan. Men tyvärr när Mengele var 15 år (1926) fick han en sjukdom i benmärgen och två andra sjukdomar där till, som troligtvis hade något att göra med den första sjukdomen. Alla dessa tre var mycket smärtsamma och han blev borta från skolan mer än ett halvt år, vilket såklart syntes väl i hans betyg.

Utanför skolan flöt livet däremot på bra, han fick vänner av högre och högre "klass" och var alltid klädd i fina kläder som matchade fint ihop med varandra och han gick oftast runt med rena vita vantar i handen.

Men trots att hans betyg kanske inte var dem bäst, så bestämde han sig att läsare vidare och bli läkare där han älskade att forska om genetik och antropologi. Samma år som han började plugga på skolan i München, så började Hitlers ord att "flytta" igenom landet, där skolorna påverkades mycket. Efter det fick de lära sig i skolan hur den perfekta rasen såg ut och att man skulle försöka avla fram den germanska rasen. För det var precis det Hitler behövde, forskare inom genetiken för han ville ha fram en teori om att det han sa var sant, att t.ex. judar var en svagare ras.

Hur och när blev han nazist och hur hamnade han i Auschwitz?

Något år innan han åkte och studerade blev han medlem i ett ungdomsförbund som hette, översatt till svenska, stålhjälmen. Sedan fick han som sagt inlärt i skolan om den rena rasen.  Det var också nu man upptäckte hur mycket han ville arbeta och lära sig och det var nu han började bli galen i Hitler och hans idéer. Efter han gått universitetet sökte han som 25 årig vidare till Verschuers institution där han hade lyckas att få bli Verschuers assistent. Där fick han i sin tur vara med och se om invånarna var judar eller arier. Allt detta var året innan man började skicka judar till koncentrationsläger. Det var nu för första gången Mengeles ord blev avgörande för hur en annan människa kunde leva sitt liv. Om de utsågs till t.ex. judar fick de inte: öppna butiker, vara på vissa områden, var tvungen att bära Davidsstjärnan, fick inte gifta sig med vem de ville med mera.

Det var också här han "lärde" sig att det var tillåtet att göra försök på icke arier p.g.a. att de var mindre värda.

Lite senare blev han inkallad för att bli tränad inför kriget han en dag skulle ut i. Han tränade flitigt där också och visade respekt som han hade lärt av sina nära och kära och även där visade han sig vara duktig. Direkt efter träningen gick han med i SS och blev kort senare inkallad, 1939. Han blev då skadad 1942 och SS placerade honom till att göra kontorsarbete. Fast där ville han ju inte vara. Han visste att de experimenterade med människor i Auschwitz. Det början man med samma år som Mengele fick åka ut och kriga. Fast på den tiden var det mer att försöka bota sjukdomar och göra dem sterila. Mengele var helt galen med att komma dit. Tänk att få ungefär 10 000 försökskaniner varje dag, det var som en dröm för honom. Efter en massa försök lyckades han komma dit med hjälp av hans förra mentor, Verschuer.

Vad gjorde han där, vilka experiment gjorde han och varför?

Sedan Mengele kom till Auschwitz 1943, gjorde han extremt många experiment, vi vet ungefär 173 stycken. Han var väldigt noga med att dokumentera allt som hände. Men totalt gjordes många fler experiment, det var nämligen många fler läkare i Auschwitz och alla hade sin lila egen "hobby"/"intressen"/avdelning.

Han började sin morgon med att stå på stationen och hälsa de nyanlända välkomna och hoppades att de haft en bra resa, som om de bara var några gäster på hans stora hotell. Sedan ställdes män och kvinnor upp i två olika led och man började skicka alla åt olika håll, vilket ledde till att familjer skildes från varandra. Därefter början man välja ut vilka som var dugliga till att arbeta och de som skulle användas till experiment. De gamla, sjuka eller rättade sagt odugliga skickade de till krematorierna ett och två. De såg redan därifrån skorstenarna som rök, och dit skulle de gå, cirka 200 meter var det dit. De som var dugliga för arbete med mera blev avlusade, rakade på hår samt skägg och sedan blev de tatuerade. Männen fick bära en randig uniform medan kvinnorna fick ha en arbetsrock.

Här kommer några hemska exempel på vad Josef Mengele gjorde:

•  Ta en spruta och spruta bläck in i ögat, för att se om ögonen fick färgen blå.

•  La dem i vatten och kokade/frös vattnet och se hur länge de överlevde.

•  Tog in dem i kylrum och hällde vatten på t.ex. armen för att se hur kallt det behövde vara för man skulle kunna slå av armen.

•  Stoppade in olika ämnen i huden eller injicerade kemikalier för att se hur kroppen reagerade.

•  Opererade bort vissa organ för att se om de klarade sig utan de, respektive hur länge de klarade sig innan de dog.

•  Utsatte dem för högt tryck.

Gravida kvinnor:

•  På gravida skar han ut barnet och la det bredvid modern för att hur länge barnet respektive modern överlevde när hon var uppskuren.

•  Se hur länge en bebis klarade sig utan att få mat.

•  Sprutade in olika ämnet i blodet för att se vilket inverkan den hade på barnet, t.ex. bläck för att de skulle få blåa ögon.

Tvillingar:

• Byte till varandras blod och se hur kroppen reagerade och hur länge de överlevde.

•  Tog ut deras blod och sprutade t.ex. in saltvatten för att se vem som överlevde längst, eller om de dog exakt samtidigt.

• Han undersökte ofta modern och fadern också, varför de fått tvillingar.

Alla testen ovanför gjorde man utan någon behövning alls.

Över 2000 tvillingar var med i ett experiment, varav 200 överlevde. Fast många hade svåra sjukdomar, var psykiskt sjuka med mera.

Hans mål var att kunna göra så de "rena" folket kunde få flera barn och sedan kunde hjälpa till i armén.

Han gjorde inte bara fysiska test utan också många psykiska test för att se hur mycket de klarade av innan de blev psykiskt sjuka, då han därefter gjorde andra experiment på dem.

Detta är bara några få exempel på allt hemskt Mengele gjorde under de åren han var i Auschwitz.

Varför gillade han tvillingar och gravida kvinnor mer och hur fick de leva i skillnad till de andra i...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.mimersbrunn.se/Josef_mengele_12514.htm http://www.sub.su.se/forint/menge1.htm http://www.parkskolanmonsteras.se/parkinfo/elevarbeten/mengelebiografi.html http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1657357.svd http://www.thn.edu.stockholm.se/projekt/auschwitz/lakare.htm http://www.mimersbrunn.se/Josef_Mengele_12352.htm http://www.mattliden.fi/gym/index.php?option=com_content&task=view&id=77&Itemid=59 http://www.sub.su.se/forint/lager1b.htm http://stenudd.blogspot.com/2009/02/biologin-ar-livsfarlig-i-synnerhet.html http://www.jlaw.com/Articles/NaziMedEx.html Och böckerna: Rebeller i det tysta, skriven av Schreiber Förintelsen, Anne Grynberg. Eldens barn

Kommentera arbetet: Josef Mengele

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-03-20]   Josef Mengele
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58044 [2021-12-09]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×