Drömmar

4 röster
5820 visningar
uppladdat: 2009-03-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Drömmar

Sömn är något som alla människor behöver och drömmar kan ibland hjälpa oss att sova vidare. Dom kan hjälpa oss att uppfylla vår önskningar, inte fysiska drömmar som att gå på toa eller något sådant. Men dom kan hjälpa oss med att uppfylla “förbjudna” drömmar, som att vilja att någon ska dö. “Förbjudna” önskningar uppfylls ibland inte på ett tydligt sätt, men man kan ana att dom varit där. Sigmund Freud (1856-1939) var en av de första som försökte att systematiskt koppla ihop drömmar med personligheter och han menar att varje dröm har en ursprunglig mening. Drömmar är både önskningar och sådant som hänt under dagen. Drömmarna kan även flytta det viktiga i drömmarna till periferin för att man ska slippa känna skam över en “förbjuden” dröm. I Freuds teori så kan drömmarna även bli dess totala motsatser och han trodde även på fasta symboler. Dessa symboler betydde alltid samma sak, i allas drömmar. Dessa fasta föremål symboliserade oftast sexuella ting. Freuds drömteori blev kritiserad, alla drömmar kan ju inte vara önskeuppfyllande, mardrömmarna är ju inte det och dom hjälper oss inte att sova. Carl Gustav Jung (1875-1961) stod Sigmund Freud mycket nära. Från början hade de samma teorier, men sedan så började Jung att skapa egna teorier när det gällde drömmar. Jung menade att varje människa hade en motsats till det medvetna, det omedvetna. En maskulin man har en omedvetet mjuk och kvinnlig sida. En mogen person har hittat och accepterat sina omedvetna sidor och förena dessa med sina medvetna. Jung ansåg alltså att drömmar inte är önskningar, utan det är budskap från det omedvetna, som kan vara råd eller varningar. Små detaljer som tyder på hot eller fara samlas i det omedvetna för att sedan, helt plötsligt, dyka upp i en dröm.

På 1950-talet så började man forska om sömn, om man förstod hur man sover så skulle man lättare kunna förstå hur man drömmer. Det finns fem olika sömnstadium: - Stadium 1 är ett mellanting mellan sömn och vakenhet. - Stadium 2 är det första riktiga sömnstadiet. - Stadium 3 och 4 är då man sover som djupast. - REM-sömnen, rapid eye movements, då rör sig ögonen men alla muskler är avslappnade. Det är under REM-sömnen som man oftast drömmer. Sömnrytmen är densamma hela tiden. Under början av natten så sover man djup och det övergår sakta till en ytligare sömn. Men under hela natten så får man då och då REM-sömn, drömmar. Bilden nedan visar med ett diagram hur vi sover. Förut så trodde man att sömnen var till för att vila musklerna, men det har visat sig att en person som ansträngt sig fysiskt sover endast 10 minuter längre under natten. Det finns ännu fler teorier, bland annat en där man jämför hjärnan med en dator, testkörningsteorin. Teorin går ut på att hjärnan är som en dator, att den behöver testköras och det gör den på nätterna. Då virrar all information och minnen runt och man snappar upp information slumpmässigt och den informationen tolkas som om den är verklig, att det sker just nu, det är det som är drömmar. Det finns också en minnesteori som går ut på praktiskt taget samma sak som testkörningsteorin men minnesteorin lägger mer vikt på att det är nya intryck som bearbetas. Ännu en teori är sophämtningsteorin, enligt den så behöver hjärnan då och då rensas på onödig information. Alltså är det en massa “skräp” som far förbi under REM-sömnen, då drömmer vi slumpmässiga drömmar. Forskare har även kommit fram till att barn drömmer om få personer i taget, men när dom blir äldre och deras psyke utvecklas, så börjar de drömma om fler och fler personer. Ca 50% av alla drömmar handlar om vardagshändelser. Om man jämför de olika teorierna kring drömmar så kan man alltid hitta någonting som är rätt. Men vilken tycker man då är mest rätt? Det kan man fråga sig och det är riktigt svårt att veta, vi alla tycker ju olika. Freuds teori är ju inte helt fel ute tycker jag för att han försöker ju koppla ihop drömmarna med personerna. Drömmar är ju trots allt det som den enskilde individens tankar och fantasi. Det alla teorier jag läst om har gemensamt är att de menar att drömmarna är minnen och associationer som den personen har, både viktiga och oviktiga. Men Jung menade ju att drömmarna kom som budskap från det omedvetna, och det kan han ha rätt i, men allt kan inte komma därifrån. Det har ju hänt att man har drömt om ett minne som man minns väldigt tydligt, om man minns det så är det ju inte omedvetet.

Om jag väljer en av mina egna drömmar som sitter inpräntade i mitt huvud så måste det vara en dröm då min pappa blir jagad och dödad av en björn, efter att den har ätit upp våran hund. Om man ska tolka den freudianskt så har den drömmen förmodligen en dold symbolism som skyddar mina “förbjudna“ drömmar. Men det tycker jag inte alls stämmer in, för vad skulle de kunna vara? Dessutom så tror jag inte på fasta symboler för att t.ex. en nyckel kan inte betyda exakt samma sak för alla människor. Alla har ju egna upplevelser och associationer till vissa föremål. Det är därför vissa är rädda för spindlar och andra inte. Men om man tolkar min dröm enligt sophämtningsteorin så stämmer det inte riktigt heller tycker jag. Enligt den så är drömmar något som är på väg att raderas från mitt minne. Men den här drömmen tycker jag är som en “fortsättning” på något som hänt i verkligheten. För strax innan jag drömde den här drömmen så hade pappa visat mig några gigantiska björnspår, om man tyder spåren så hade björnen sprungit med klorna ute och det var rådjursspår från ett kid också. Förmodligen så hade björnen fällt en litet rådjur och det minns jag att jag tyckte var lite hemskt. Detta var min första kontakt med björnar och jag tyckte det var lite läskigt. Bara någon vecka senare så började jag drömma mardrömmar om björnar, och den här drömmen är alltså en av dom. Jag tror som sagt att det är som en påhittad fortsättning på vad som kunde ha hänt. Det kan också ha lite med att göra att jag inte vill förlora min pappa eller våran hund. Dessutom så var det bara pappa, jag och hunden där och kollade på björnspåren, det var kanske därför det var just dom med i drömmen. Dessutom så var jag liten då också, bara 6 år, jag har ju läst att när man är liten så kan man inte drömma om så många olika händelser och saker i samma dröm. Efter detta så har jag träffat på björnar flera gånger och jag har slutat drömma mardrömmar om dom efter att jag läst jägarexamen. Det gjorde mej nog mer säker på hur jag ska agera om det kommer en björn, det hade jag ju ingen aning om när jag var liten. Jag tror att den här bj...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Drömmar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-03-23]   Drömmar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58048 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×