MAT RECEPT - KOLYDRAT FATTIGA

3866 visningar
uppladdat: 2009-04-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

VARMRÄTTER

Grillad Kycklingfilé På Grönsaker

4 kycklingfiléer som grillas
1 grön paprika
1 gul lök
1 dm purjolök
100g minimajs
100g sockerärtor
1 vitlöksklyfta
2 dl grönsaksbuljong
crème fräsche
några droppar tabasco
smör att steka i
salt efter smak

Vitlöken pressas och resten av grönsakerna delas i lika stora bitar och fräses en panna tills det mjuknat lite. Häll på buljongen och när det kokat nästan torrt blanda i crème fräsche så det binder ihop grönsakerna och krydda röran.

Cirka 26 gram kolhydrater för hela rätten

lagat av Olivia

Heta Vitlökskotletter

8 fläskkotletter

3 dl crème fraiche
3 dl grädde
1/2 dl soja
1 - 2 tsk sambal oelek
4 vitlöksklyftor

Lägg kotletterna i en långpanna. Häll över blandningen och ställ in i mitten av ugnen i 175 grader i en timme. Vänd eventuellt kotletterna efter halva tiden och ös över såsen.

Servera med grönsaker och sallad.

Kotletterna kan bytas ut mot kycklingfilé, karré eller annat kött men då varierar ugnstiden lite. Cirka 28 gram kolhydrater

Spenatstanning Med Räkor

2 dl Crème Fraiche
2 dl Grädde
6 ägg
500g Fryst bladspenat (som fått tina igen)
500g Räkor med skal eller 200g skalade
<>Vitpeppar och riven muskot efter smak

Vispa upp äggen och tillsätt crème crème fraiche och vispa tills smeten blir klumpfri. Tillsätt grädde och salt. Värm spenaten, salta lätt och krydda med vitpeppar och riven muskotnöt. Låt spenaten rinna av väl genom att låta den ligga i en sil ett tag. Lägg spenaten i en smord ugnsfast form och häll på äggstanningen. Grädda i 175 grader i ett vattenbad tills stanningen stannat vilket tar ca 30 minuter. Låt svalna något och garnera med räkorna.

Cirka 22 gram kolhydrater

Svampkyckling

Väldigt höftigt recept utan några mått men det beror helt på vad man har för form. Det är ganska lätt att göra och det blir extremt saftiga fileer av den här tillagningen. Rätten blir kanske lite ful men det vägs upp av smakerna. Med en vacker sallad till och några oreganostjälkar på så blir det fint nog! Det kanske låter konstigt att snåla på fettet men det är bara för att det annars blir en rejäl sjö av fett. Så här så blir det bara lite pölar.

Frysta kycklingfiléer
Färska eller frysta champinjoner eller annan ljus svamp
1-2 paket bacon
Grädde
Lite färsk oregano

Lägg de frusna kycklingfiléerna i en form. Klipp baconen i små bitar, stek, torka av fettet lite och lägg på kycklingarna. Stek svampen med så lite fett som möjligt, salta och peppra och häll på grädde och låt det koka upp. Strö ut lite färska oreganoblad och Häll svampsåsen över kycklingfiléerna, det bör täcka åtminstone halvvägs upp på kycklingfilerna med vätska och svamparna får ligga lite här och var. Det tar ca en timme för kycklingfiléerna att bli färdiga. Efter 20 min kan man ta ut formen och flytta på kycklingbitarna så de ligger lite mer ordentligt och täcker upp botten. Då brukar vätskan täcka lite bättre.

Fyllda Färsbiffar

1 kg Blandfärs (helst 70/30)
2 tsk Seltin
2 krm Svartpeppar
1 msk Dijonsenap
1 msk Soja
1 dl Vatten
1 Grön Paprika
Ädelost på tub

Blanda färsen med senap, soja, vatten, salt och peppar. Forma färsen till 14 platta biffar. Skiva paprikan i tunna ringar och lägg på hälften av biffarna. Kläm ut en rejäl klick ädelost i ringen. Lägg de tomma biffarna på de fyllda och pressa ihop kanterna så det blir tätt till fyllningen. Stek i en stekpanna på medelstark värme. När biffarna är färdiga kan man lägga dem i ett fat, koka ur pannan med grädde och vatten och klämma i mer ost från tuben.
Cirka 6 gram kolhydrater

Kalasiga Fisksnurror

Ännu ett o-recept. Det är så beroende på vilken form hur mycket sås man behöver och hur mycket räkor man vill ha är en smaksak. Inom parentesen står mina proportioner till min ovala pyrexform men det går som sagt att variera

Kummelfilé eller andra rullbara fiskfiléer (1,2 kg)
Finhackad Persilja
Lime
Salt
Räkor (1kg oskalade som skalas)
En del Majonnäs (1 dl)
En del Crème Fraishe (1 dl)
En del Grädde (1dl)

Tandpetare

Pressa lite lime på fiskfiléerna, strö på persilja och salta lätt. Rulla sedan ihop fiskfiléerna och fixera rullarna med tandpetare. Mikra snurrorna på halv effekt i några minuter så de blir åtminstone halvfärdiga. Skala räkorna och blanda såsen. Häll av spadet från fisken och häll i räkorna mellan fiskarna i en ugnsfast form. Häll såsen över fiskarna och räkorna. Det behöver inte alls täcka allt men se till att allt blir "blött" när såsen hälls över.
Cirka 7 gram kolhydrater

Laxfat med grönsaksbädd

Räcker till åtminstone 8 personer enligt min erfarenhet. Tar man en riktigt stor lax får man naturligtvis mer mat och får öka på tillagningstiden något. Men stora laxar har svårt att rymmas i ugnen. För grönsakstillagningen så krävs två grytor, en sil/durkslag och en stor bunke

En fryst lax

1 fänkålsstånd
1 inte allt för stor blomkål
1 liten squach
1 rejäl näve haricot verts
10 svampar, jag använder skogschampinjoner
200 gram smör
1/2 dl vatten
1/3 kruka oregano

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg två bakplåtspapper på en plåt. Rulla in laxen i det övre pappret och nåla ihop det med två synålar eller en ugnsfast potatissticka. Stek i nedre halvan av ugnen i 20 - 30 min beroende på om laxen är djupfryst eller hem-från-affären-tinad samt storleken. Ta sedan ut laxen, vänd på den och ställ in den igen och stäng av ugnen och låt den svalna där i minst 40 min.

Dela grönsakerna i ungefär lika stora delar. Smält smöret med vattnet i en kastrull och lägg ner fänkålen och låt småputtra under lock i 15 min eller tills den är någorlunda genomfärdig. Rör om ibland. Lägg sedan en sil eller ett durkslag över en annan kastrull och häll över fänkålen så smöret silas ner i den nya kastrullen. Lägg fänkålen i en bunke Småkoka nu blomkålen i 15 minuter eller tills den har lite tuggmotstånd kvar. Salta lite. Lägg silen på första kastrullen och häll över för att börja koka squachen i 8 min eller tills den är färdig. Lägg blomkålen i bunken. Sedan är det dags för haricot verts, fryst tar 10 min ungefär. Sist svampen som tar ungefär lika lång tid.

Plocka oreganobladet och blanda med de ljumna grönsakerna. Skinna och bena ur laxen och lägg som en botten i ett stort serveringsfat. Här kan man pausa om det är ett tag tills det är dags att äta och bara micra på laxen och grönsakerna då eller så häller man på grönsakerna på laxen och serverar direkt.

Cirka 20 gram kolhydrater

Saffran och Spenatfisk

Snabblagat och gott

400 gr vit fisk i bitar (ett halv tinat fiskblock av valfri sort som skäres sönder i kanske 10 bitar)
1 burk crème fraishe
1 kuvert saffran (½ gr)
1-2 dl vatten
1 buljongtärning fisk eller höns
1 burk kräftstjärtar i lag (en sån där rosa burk)
1 rejäl näve färsk spenat
Lime, salt och peppar

Koka upp vattnet, crème fraichen, saffran och buljong. Lägg ner fisken och låt sjuda tills fisken stelnat. Smaka av med lime, salt och peppar och rör ner kräftorna och spenaten när bordet är dukat.

Cirka 18 gram kolhydrater

Sojabiff

En till riktigt snabblagad med bara köttet som färskvara, resten har jag alltid hemma

500g strimlat nötkött
½ msk kinesisk soja
1 burk bambuskott
1 gul lök
sambal oelek
1 msk oxfond
3 dl vatten

Marinera köttstrimlorna i sojasåsen i 5 minuter. Strimla löken till små båtar och stek lök, köttet med sojan och bambuskotten ett kort tag i en het panna. Häll över resten och koka tills köttet är mört, med fina strimlor tar det inte mer än några minuter om köttet fått marinera sina minuter. Slår man på mer vatten får man en soppa.

Cirka 10 gram kolhydrater

Thaiga Kåldolmar

Kåldolmar lagas traditionellt med kokt ris blandat med fläskfärs. Jag som inte mår bra av ris har ersatt det med kokosflingor. Kokosflingorna ger ju en lite asiatisk känsla som jag hakat på och utökat lite så det blir lite vårrulle aktig känsla.

Ett löst vitkålshuvud.

500 gr fläskfärs
50 gr riven kokos (1/4 påse)
2 msk kinesisk soja
1 dl strimlad purjolök
½ tsk koriander
1-2 dl vatten

Buljong till efterkokning

Plocka lös blad från kålhuvudet. Beroende på hur stora bladen är så är det väldigt olika hur många man behöver. Förväll bladen i kokande vatten i några minuter. Häll över ett durkslag och spola med lite kallt vatten. Låt bladen svalna så de är trevliga att rulla med.
Blanda smeten och fyll bladen och stek i medelvärme med mycket smör med skarven nedåt till en början. Bryn dolmarna runt om och fyll sedan på pannan/pannorna med buljong och låt efterkoka i 20-35 minuter (längre tiden för vinterkål)

Ibland sitter bladen väldigt hårt åt. Då är det lättaste att först skära bort stocken på kålen, koka upp mycket vatten och koka hela huvudet. Sedan kan man plocka bort bladen allt eftersom de mjuknat.

Trepepparbiff

Trevliga och smakrika biffar i en stor sats så blir det lite över till att ha i kylen om man blir sugen på något. Väldigt goda som mellanmål med lite fransk senap och en skiva ost

1 kg fläskfärs
2 msk hel rosépeppar
2 msk hel grönpeppar
1 tsk stött vitpeppar
1 msk vitvinsvinäger
1 ägg
1 dl grädde
2-5 dl vatten
ev. salt/seltin

Om du har torkad grönpeppar och inte grönpeppar i lag så blötlägg grönpepparn i vinägern i minst 20 minuter. Blanda sedan fläskfärsen, ägget, grädden och tillsätt vatten tills smeten blir mjuk men inte lös. Det ska gå att forma biffar av den. När smeten har rätt konsistens tillsätt kryddorna och låt gärna smeten stå i 10-15 minuter för att "stå till sig". Stek sedan i rikligt med smör på medelvärme.

Fisksoppa med saffran och grönsaker

400 gram fisk i kuber (ett fiskblock)
En stor grön paprika
1 dm purjolök
En halv fänkål
3 vitlöksklyftor
25 gram smör
5-7 dl fiskbuljong
1-2 msk vitvinsvinäger
1 tsk timjan
1 kuvert saffran
3 dl grädde
ev. salt/seltin

Dela paprikan i små bitar, strimla purjolöken, fänkålen och vitlöken. Stek försiktigt i smör i 2-3 minuter. Tillsätt buljongen och koka tills grönsakerna börjar bli färdiga och koka upp med vinäger, timjan, saffran och grädde och lägg ner fisken och låt soppan sjuda försiktigt i några minuter tills fisken är färdig.

Fänkålsgratäng

2 fänkålsstånd
olivolja att steka i
5 dl grönsaksbuljong
1/2 dl skivad shitake
1/2 - 1 dl grädde
1/2 dl riven västerbottensost eller färsk parmesan

Klyfta stånden 6- klyftor och lägg i en upphettad stekpanna med olivoljan i. När det fräst till sig en liten stund så häller man på buljongen och sänker värmen så det börjar småputtra efter en stund. När/om det börjar bli lite buljong kvar (mindre än 1 dl ungefär) kan man lägga på ett lock eller späda med lite vatten men tanken är att det ska reducera till att bara täcka botten lite samtidigt som fänkålsklyftorna blivit mjuka.

Fräs under tiden svampen i en annan panna och sätt på ugnens grill.

Tillsätt grädden i fänkålspannan när det är färdigt och koka upp (om man just stekt svampen så är den plattan så het så man kan flytta dit fänkålspannan så får det snabbt ett uppkok).

Flytta från värmen och blanda i svampen. Häll över i en ugnsfast form och strö över osten.

Ställ in i ugnen tills det får lite färg och bubblat upp.

Enkel Broccoligratäng

Det här är en snabbgjord och enkel gratinerad broccoli som i perioder äts till nästan allt hemma hos Resarna

Kokt broccoli med mycket stuns kvar
Finriven ost
Creme fraiche
Örtsalt och svartpeppar

Lägg den kokta och avrunna broccolin i en form. Blanda så mycket ost som känns lagom för att strö över så det nästan täcker med creme fraiche. Det ska precis binda ihop helt och bli en blöt röra och inte bara kladdig ost. Krydda röran med örtsalt och svartpeppar. Bred ut röran över broccolin och gratinera på ganska hög värme i ugnen. Tänk på att broccolin ska vara väl avrunnen, annars skär sig såsen som blir i botten av broccolin.

SOPPOR

Festlig laxsoppa

500 g lax
1 gul lök
1 dm purjolök
½ fänkål
1 vitlöksklyfta
smör att steka i
1 kuvert saffran 0,5g
5 dl fiskbuljong eller fond
1 burk crème fraiche
1½ tsk timjan
50-100 g räkor
(smaka av med salt, peppar och pressad citron)

Skala och hacka den gula löken och strimla purjolök, vitlök och fänkål. Fräs dessa några minuter i smör. Tillsätt sedan buljongen och saffranet och koka i 10 minuter. Lägg i laxen skuren i lagom stora bitar och sjud försiktigt i ytterligare 10 minuter. Tillsätt räkorna, timjan och creme fraichen och smaka av med kryddorna värm upp och servera.

lagat av Olivia

Vit Sparrissoppa

En otroligt snabblagad soppa. Den är dessutom väldigt billig. Tar några minuter och är fantastiskt god. En till detalj är att den är väldigt kolhydratsfattig med 8 gram kolhydrater i det här receptet Två portioner.

2 dl grädde
2 dl grönsaksbuljong
1 burk konserverad vit sparris (ca 250g varav avrunnen vikt 160)
Krasse

Koka upp grädde, buljong och spadet. Skär sparrisen i korta bitar och koka upp i soppan. Mixa tills soppan är slät och sila sedan. Smaka av med salt och vitpeppar och eventuellt lite vitt vin. Klipp över ganska rikligt med krasse.

SÅSER

Enkel Bearnaisesås

En bearnaise är ju en klassiker. Oftast så beskrivs det hur otroligt svår den är att laga. Här har jag gjort ett kraftigt förenklat recept som fortfarande är långt mycket godare än alla pulvervarianter och samtidigt svår att misslyckas med. Tänk bara på att förbereda alla ingredienser innan du börjar och att inte fokusera något på något annat än såsen tills den är färdig. Använd inte för mycket vätska för då blir det genast svårare att hålla ihop såsen. Dessutom kräver såsen en riktig såsvisp som har en stor kontaktyta med kastrullens botten. Med en ballongvisp är det kört och en spiralvisp gör det lite svårare. Men investera i en såsvisp, de är väldigt bra att ha.

4-6 portioner:
2 msk vatten
3 äggulor
1-2 msk vitvinsvinäger
150 gram riktigt rumsvarmt smör. Varken kylskåpskallt eller smält!
Ett uns med vitpeppar
1 tsk dragon
en isbit eller lite iskallt vatten till nödfall om såsen skulle börja skära sig

Koka upp vattnet och häll i vinägern. När det kokat upp ordentligt så det verkligen bubblar, flytta på kastrullen från värmen och häll ner äggulorna under kraftig omrörning. Slå av plattan om du har en vanlig el-spis som håller värmen en bra stund. Ställ tillbaka kastrullen, men låt inte plattan vara för varm. Rör kontinuerligt. Precis innan äggröran börjar koka, Häll sedan i smöret klickvis. Fortsätt röra med den fantanstiska såsvispen. Smöret smälter allt eftersom och såsen reder sig. Låt inte såsen riktigt koka utan håll den på gränsen fram tills allt smör är smält och såsen är slät. Börjar den skära sig så lägg i isbiten och rör ordentligt så håller den nog ihop. Glider den fortfarande isär så blanda ner en äggula till. Har den skurit sig helt är det bättre att börja om med en liten sats med lite mindre vätska och smör till äggulan och när den är slät försikigt hälla ner lite i taget av den skurna såsen under omrörning. När såsen är slät så har förhoppningvis plattan blivit så kall att kastrullen kan stå kvar utan att koka. Krossa dragonen lite i handen och rör i. Smaka av lite. Tycker du att såsen är för tjock så späd med lite vatten. Sältan brukar bli lagom om man anväder normalsaltat smör.

Gör såsen det sista du gör före serveringen, får den stå ett tag så ställ den så svalt det går i köket och är det sommar så är det värt att fixa ett kallt vattenbad. Får den stå och vänta så börjar såsen att svettas och kan skära sig.

Lagat av Olivia

Bearnaisesås

Vill man komma närmare den klassiska franska varianten så är det här ett bra recept. Kom fortfarande ihåg att förbereda annat och inte tänka på något annat.

1 dl milt vitt vin
5 krossade vitpepparkorn
1-2 persiljekvistar
1 väldigt finhackad schalottenlök

Koka upp dessa och låt reducera till en tredjedel. Sänk värmen på plattan. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen.

3 äggulor
150 gram rumsvarmt smör
dragon

Rör i äggulorna och rör kraftigt. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör fortfarande kontinuerligt. Tillsätt smöret klickvis och rör tills såsen är slät och fin. Tillsätt finhackad färsk dragon efter smak.

Lagat av Olivia

Majonnäs

ca 2 dl. Här tillsätter man hälften av syran i efterhand och det minskar risken för att majonnäsen skär sig.

2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2x2 tsk pressad citron
2 dl rapsolja (ersätt gärna 1 msk av rapsoljan med linfröolja)
eventuellt salt och vitpeppar.

Lägg äggulorna, dijonsenap, och 2 tsk citron i en skål och vispa tills blandningen är lätt och slät. Häll i oljan lite åt gången och vispa hela tiden. När all olja är iblandad och majonäsen slät, tillsätt då resten av citronsaften och smaka av med kryddorna. Inte mer än ett uns vitpeppar. Ställ sedan i kylen ett tag för att svalna och låta saltet smälta.

Lagat av Olivia

Aioli

2 äggulor
1/2 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
2x2 tsk citronsaft
2 dl olivolja
eventuellt vitt vin att späda med

Vispa ihop äggulor, salt, vitlök och hälften av citronen. Tillsätt (den rumsvarma) olivoljan i en tunn stråle samtidigt som du vispar äggen. När all olja är färdigvispad så tillsätt restrerande citron.

Lagat av Olivia

Ajvar

Ajvar är en väldigt god sås/röra till grillat. Den röda paprikan ger en del kolhydrater men jag gillar den ändå. Det är en del socker i den köpta så det är bra att göra egen. Den här håller sig i några veckor i kylen.

1 liten gul lök eller en halv stor.
3 vitlöksklyftor
4 msk rapsolja
5 röda paprikor
2 auberginer
1/2-4 röda chilifrukter
2 tsk rödvinsvinäger
1 tsk salt
1/2 tsk malen svartpeppar

Sätt på ugnens grill. Hacka lök och vitlök fint och stek i hälften av oljan på låg värme tills löken är mjuk och lite mosig och ljust brun. Dela paprikorna u halvor och ta bort kärnor och de vida ytorna. Dela auberginerna på längden. Lägg grönsakshalvorna med skalen upp på en plåt och grilla tills skalet är bränt och bubbligt. Låt grönsakerna svalna lite och lägg dem sedan i en plastpåse att svalna i ca 10 min. Plastpåsen hjälper skalet att lossna från grönsakerna. Dela och töm chillifrukterna på kärnor. Finhacka frukterna. Skala och mixa grönsakerna med löken och resten av ingredienserna till en ganska grov gegga. Den ska inte vara helt passerad.

Lagat av Olivia

SALLAD

Snabbsallad

Valfri sallat
Gurka
Grön paprika
Tonfisk eller kyckling
Majonnäs
Paprikapulver, tabasco och/eller andra kryddor.

Blanda sallad i den mängd du vill ha. Blanda majonnäsen med köttet och krydda valfritt.

Lagat av Olivia

Cole Slow

Det är ett gränsfall om cole slow är en sallad eller ett tillbehör men den får stå här så får man leta lite. Gott är det iallafall! Bäst blir det om man gör den dagen innan. Perfekt till grillat.

15 dl finstrimlad vitkål
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
1 tsk citronsaft
salt och nymalen svartpeppar

Lägg vitkålen i ett durkslag och häll kokande vatten över den. Låt den rinna av och pressa ur överskottsvätskan. Blanda med övriga ingredienser och låt stå kallt.

Lagat av Olivia

Sallad Med Tonfiskröra

Lagom till två hungriga personer

1 burk tonfisk i olja
5 cm purjolök
1 1/2 msk kapris
1/2-1 dl majonäs
2 hårdkokta ägg
S...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: MAT RECEPT - KOLYDRAT FATTIGA

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2012-10-02

    bra bra bra arbet jag gilla mat myck o du har skrivt den bra artikel! duktig

  • Eliah Gabrielsson 2019-02-21

    helt okej,, barniesås äckligt som fan, kolydrat stavas kolhydrat

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-04-14]   MAT RECEPT - KOLYDRAT FATTIGA
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58093 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×