Dom tre syskon religionerna

21 röster
49938 visningar
uppladdat: 2009-04-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

De tre Syskonreligionerna.

Heliga skrifter.

Judendomens bibel (Toran.)

Judarnas heliga bok är det som dom kristna kallar det gamla testamentet. Judarna själva kallar det oftast Toran. Ordet är bildat av dem fem begynnelser bokstäverna som gamla testamentet är indelat i. Vissa delar gamla testamentet är nästan 3000 år gamla. I början av gamla testamentet berättas det om hur allt blev till sedan kommer spännande berättelse om ex: Abraham och Mose men även andra profeter. Dem flesta berättelserna i testamentet handlar om profeter i Israel, men även om händelser i judiska folkets historia. Men om Toran är guds ord, ska man då följa gamla testamentet bokstavligt? Många judar säger att bibeln är guds ord och att alla människor borde följa dess ord. Men idag finns det judar som säger att bibeln är en berättelse över vad gud har gjort med judiska folket genom historien.

Gamla testamentet kom till på en tidsepok på nästan 1000år. Den skrevs av olika personer i olika tidsåldrar. Gamla testamentet vart klart ungefär 165år före Kristus.

Kristendomens Heliga Skrift.

Dem kristnas heliga bok är bibeln. Alltså både gamla och nya testamentet. Men dom kristna använder främst nya testamentet. Som handlar om Jesus, som dem kristna anser är folkets frälsare eller Messias (guds son.)

Nya testamentet är en grupp av böcker som alla berättar om vad Jesus gjorde och sa till människorna. Och detta har människorna alltid försökt tolka och följa. Många kristna tror att bibeln är Guds sanna ord till människorna och att man borde följa dess ord. Men många anser också precis som judarna. Alltså att bibeln är skriven av människor och man måste man läsa den med kunskap och eftertänksamhet för att förstå dess sanna innebörd.

Gamla + Nya Testamentet = Med bibeln

Islams Heliga Skrift (Koranen.)

Islams heliga skrift kallas Koranen. Koranen är enligt Islam Allahs sista budskap till människorna. Allah är den kraft som kristna och judar kallar gud. Koranen innehåller regler och föreskrifter om Islam som religion. Den beskriver också hemligheten om hur du ska få ett bra inre liv. Koranen befaller även människorna att dem bara ska till be honom och endast honom. Han uppmanar oss även att vara kärleksfulla och vänliga mot våra med människor.

Koranen kom till ungefär 600 efter Kristus. Islam berättar även om Profeterna Jesus och Mose med flera. Men deras främsta profet är Mohammed som anses vara Islams skapare. Han anses vara detta för att han fick ta emot de heliga skrifter som senare blev koranen. Han tog emot dessa skrifter av ängeln Gabriel, när Mohammed fastade i grotta.

Koranen, Bibeln och Toran, likheter och skillnader:

Efter som att Koranen och bibeln nästan består av samma texter. Så finns det många likheter och skillnader. Bibeln är alltså dem kristnas bibel, men även judarnas heliga skrift är en del av bibeln, alltså gamla testamentet. Och därför har dem väldigt många likheter. En stor sak som skiljer dem åt är att judarna inte alls använder nya testamentet, och dem kristna förlitar sig mest på den delen av bibeln. 

Toran , Bibeln och Koranen. Beskriver alla gud. Och dem förespråkar kärlek och vänlighet mot varandra. Alla tre skrifterna har också många gemensamma profeter. Som ex: Abraham och Moses. Nya testamentet och Koranen pratar även båda två om Jesus, men i koranen anses han var en stor profet. Medan han i nya testamentet är mänsklighetens frälsare.

Om då alla tre religionerna förespråkar samma gud, och nästan har samma grund budskap. Vilken religion har då rätt? Muslimerna säger att deras koran är det sista budskapet från gud till människorna. Om då toran, koranen och bibeln nästan är samma sak men ändå väldigt olika, har då gud ändrat sitt budskap? Muslimerna säger nej utan att budskapet är samma sak i all tre religionerna, men att människorna inte har tolkat dem förra böckerna riktigt, och där för skänkte han människorna koranen. I alla tre religionerna så säger man även att gud är alltings far d.v.s. din skapare. Han har skapat allt, han är alltings far.

Vissa skillnader är förstås att i dom olika böckerna så beskrivs olika sätt att praktisera sin tro, ex: koranen förespråkar ett särskilt sätt att be på medan bibeln uppmuntrar dig att be på egen hand.

Människor har i all tider trott på gud, och inte trott på honom. Men jag tycker att man ska se till i det viktigaste som alla dem här tre religionerna förespråkar. Att man ska älska varandra och ta hand om varandra. Jag tycker att det är det är den viktigaste likheten av alla, att även om du till ber Allah eller gud så är det viktigaste kärleken till varandra.

Livet efter döden.

Judendomen

Judarna säger inte så mycket om livet efter döden. Dom säger att man inte ska oroa sig för döden för gud tar hand om det. Han kommer att visa dig rätt. Judarna säger också att den gud har att vänta för oss efter döden, är nästa stora äventyr.

Judarna menar istället för att vi ska komma till ett paradis efter döden, så ska vi skapa oss ett eget paradis här på jorden. Och för att skapa detta paradis så måste vi alla leva som gud har sagt. Alltså vi ska leva ett gott och kärleksfullt liv.

Judarna väntar fortfarande på Messias. Enligt dem är Messias en vanlig människa som ska frälsa människorna. Och när han kommer så ska detta paradis bli verklighet.

Kristendomen.

Enligt gammal kristen tro, och bibeln, så väntar himmel och helvete efter döden. Gud skapade människan med fri vilja. Alltså om du väljer att inte tro på honom, och leva ett ont och orent liv. Och aldrig tar till sig gud som din far och skapare och inte accepterat Jesus som din frälsare så ska man brinna i helvetet. Men om man däremot lever ett gott och kärleksfullt liv. Och erkänner gud som din far, och tar till dig Jesus som frälsare då skall du belönas och komma till himmelen efter döden, som tydligen ska vara något slags paradis. Så trodde som gamla kristna förr, och det var även ett slags knep från kyrkan så att man skulle få makten över folket. Idag så finns det såklart kristna som fortfarande tror så alltså på denna bild av himmel och helvete, men det finns även dem som tror. Att man inte ska ta det som står i bibeln så bokstavligt, utan att man ska tolka det bildligt. Det vill säga att man inte vet vad som väntar efter döden, men du ska inte oroa dig. Utan du skall vara en god kristen, och då skall gud beskydda dig.

Islam

I koranen står det också om himmel och helvete, precis som i bibeln. Om man är en god muslim så skall gud på den yttersta dagen ta med sig dig till sitt himmelrike. Men om du inte är en god muslim så skall du hamna i helvetet. Men även inom islam säger man precis som i kristendomen och Judendomen att man inte vet vad som väntar efter döden utan att man ska lita på Allah, han kommer att ta hand om dig. Men som i kristendomen så finns det också dem som självklart tror att detta är sanningen. Att om du lever gott skall du belönas i himlen annars ska du straffas i helvetet.

Slutsats: Likheter och Skillnader.

Muslimernas och dem Kristnas tro säger väldigt tydligt vad som händer efter döden.

Medan Judendomen mer uttrycker en önskan om att vi ska skapa oss ett eget paradis här på jorden. 

Men idag i vår tid så är dem flesta kristna och muslimer på väg att ta tills sig en mer bildlig tro. Precis som judarna, fast dem pratar inte om ett paradis på jorden utan att man inte ska oroa sig för döden för gud kommer att ta hand om en, och man ska lita på honom.

Men om man ser på kristendomen och muslimerna så säger båda deras tro att himmel och helvete finns. Det som skiljer dem åt är att muslimerna tror att man dör och sedan på den yttersta dagen så skall gud komma och väcka upp alla som dött och ta med sig dem som varit honom trogen till himlen medan dem som inte har gjort det slänger han ner i helvetet. Dem kristna tror ofta att när man dör så kommer man att dömas direkt. Judarnas tro är mer lik muslimerna dem tror att Messias ska komma och frälsa folket och då skall gud flytta ner sitt rike på jorden och vi ska få vara i paradiset med honom, alla döda kommer då också att vakna och bli dömda. Ännu en stor sak som skiljer kristendomen och judendomen är att dem kristna redan tror att Messias har kommit och han var då Jesus. Medan judarna fortfarande väntar på att Messias ska komma och frälsa folket.  En sak som alla är överens som är i all fall att gud skiljer på dem som har gjort fel, och dem som gjort rätt.

Folk har i all tider spekulerat i vad som kommer att hända efter döden, jag tror helt enkelt att man får förbereda sig. Jag är ateist och jag tror inte på någon gud men ändå så vet jag att döden kommer trolige vara nästa stora äventyr. Det som mest skrämmer mig är hur mycket tid jag får på vår underbara jord. Det är rädslan av att få för lite tid som är den värsta.

Kvinnas roll i Religionen.

Judendomen.

I gamla testamentet det mycket negativa texter om kvinnor. Ett ex: " Detta har jag funnit bittrare än döden är kvinnan. Hon är en snara, hennes hjärta är ett nät och hennes armar är bojor. "

Om männen finns inga sådana texter. I skapelse berättelsen så säger gud att mannen är kvinnas överhuvud. Så var det i det gamla Israel när bibel författarna levde. Kvinnan fick inte bestämma, det var mannen som sa vad som skulle eller inte göras. Kvinnan fick inte heller ärva något från sin far, bror eller make. Hon skulle också vara sin man total trogen, medan mannen inte behövde vara det alls. Om kvinna också fick lov att gå ut så fick hon lov att täcka sitt huvud och kropp med långa klänningar och sjalar om huvudet. Detta var för att hon skulle behålla sin anständighet för sin man. För männen fanns inga sådana här liknande regler, dem var i princip total fria.

Men som i allt så finns det såklart även vackra texter om kvinnan i Toran. Och många texter säger också att kvinna och mannen ska behandla varandra med kärlek och respekt. Och sex anses även i gamla testamentet vara guds gåva till människorna. Männen i det forntida Israel var nog inga kvinnoplågare. Men enligt deras religion så var det dem som skulle försörja familjen medan kvinnan skulle vara hemma och ta hand om barnen och hushållet. Så var det i massor av andra gamla kulturer och det finns även kvar på vissa platser i världen idag.

Idagens Israel 2000 år senare är det annorlunda. Det finns såklart judar som anser att man ska leva som Toran säger till punkt och pricka. Men det finns också massor av positiva judar som säger att det är jättebra att kvinnor är mer självständiga. Och kan klara sig själva i vårta moderna samhälle.

Kristendomen.

När Jesus kom och predika så pratade han med kvinnor öppet på gatan. Vilket ansågs vara skamligt, men Jesus brydde sig inte utan han behandlade alla som jämlikar. När kristendomen började få fäste och Jesus var död så vart det annorlunda. Många män i det gamla Romariket ansåg nämligen att kvinnan var farlig för mannen och detta började snart smitta av sig på många kristna som levde i Rom. Och det dröjde inte länge innan man ansåg att präster och andra kristna ledare inte borde gifta sig. Och sex som tidigare varit något vackert, förkastades och ansågs vara syndigt och det bedrevs utanför äktenskapet. Och dem flesta kristna ansåg att man borde avstå från sådant. En av Jesus lärjungar, Paulus. Skrev i nya testamentet: " Kvinnan skall ta emot undervisning i stillhet och alltid under ordna sig. Att själv undervisa tillåter jag henne inte och inte heller att bestämma över mannen utan hon ska hålla sig tyst och stilla". Efter att Paulus och andra skrivit sådana här texter så växte det upp ett kvinnohat i den stora mängden kristna som fanns då. En berömd kyrkoledare skrev också att kvinnan var porten till helvetet.

Snart började man även bygga kloster. Det var en kyrka där munkar och nunnor levde enskilda och avskilda från varandra och från yttervärlden. Där ägnade man sig åt att odla mediciner, man studerade också, och man levde enbart för gud och hans vilja.

Men nu i vår tid har mycket förändrats. Många kristna anser inte längre att sex är skamligt med det är inte något som man håller inom äktenskapet. Så säger ofta den katolska kyrkan. Och där får man inte heller använda preventivmedel, man får inte heller göra aborter. Eller genom gå skilsmässor. Och kvinnor får inte bli präster enligt kyrkans ledare i Vatikanen i Rom.

I den protestantiska kyrkan bland annat i Sverige så ser man inte lika allvarligt på detta, som den katolska kyrkan. Dom flesta protestantiska kristna anser nämligen att som står i bibeln måste vi tolka på ett sådant sätt att det går att leva ett normal modernt liv. Kvinnor får numera bli präster. Och preventivmedel är tillåtet, aborter och skilsmässor är också acceptabla men ska helst undvikas så långt som möjligt. Men det finns även många som vill leva efter det som Paulus skrev i nya testamentet.

Islam.

I Koranen finns inga dåliga skrifter om kvinnor som i bibeln. Kvinnor och män ska behandla varandra som jämlikar. Sexualiteten hör till äktenskapet och är inte något som man ska prata om utan för med någon annan utan det är en sak mellan maka och make. Man får inte heller vara otrogen. Och man får inte ha sex innan man gifter sig, det är absolut förbjudet.

I många muslimska länder så umgås inte flickor och pojkar med varandra alls. Tjejer och killar går som ex: i olika skolor och umgås inte allas på fritiden.

Och att män och kvinnor skulle sola och bada i bara badkläder på samma strand är totalt otänkbart. Enligt många muslimer skulle det nämligen göra så att deras sexlust ökade för varandra. Och att tjejer och killar har oftast inte gymnastik eller Sexualundervisning tillsammans i skolan, det är närmast otänkbart.

Koranen säger även att det är mannen som är kvinnas överhuvud och att han skall lyda henne. Det finns en särskild vers i koranen som också är väldigt om diskuterad, man har diskuterat om den säger att mannen även får slå kvinnan om hon inte lyder. Många män som är muslimer tar detta ofta bokstavligt. Alltså att man får slå sin kvinna så länge det inte skadar henne. Men även många säger att det finns massor av andra ställen i koranen där det står att mannen inte får slå sin kvinna.

Muslimerna säger att män och kvinnor är jämlikar. Men att Allah har gett oss olika roller i livet stora skådespel. Dom menar att kvinnan är mer känslosam, och ofta inte är så passande för en styrande roll i samhället. Enligt Islam så har kvinnor bättre kvaliteter för att ta hand om hemmet och barnen. Medan mannen är mer eftertänksam och är bättre för en ledande roll i samhället och är mer lämpad att bestämma. Mannen ska ta hand om familjen och se till att alla har det bra. Muslimerna säger också om vi alla skulle leva så skulle vårt samhälle bli fredligt och tryggt.

Men i vårt samhälle håller det på att bli vanligare att muslimska kvinnor är mer självständiga och jobbar för att hjälpa till att försörja familjen.

I det muslimska samhället är det tillåtet med preventivmedel och abort tillåts i speciella fall. Skilsmässa är tillåtet men bör undvikas så långt som möjligt, föräldrarna ska hålla ihop och ta hand om barnen.

Slutsats: Kvinnas roll.

Männen har alltid stått över kvinnan i samhället så har det alltid varit även om det är bättre i dem flesta delarna av världen nu i våran tid.

I alla tre religioner ser vi att kvinna betraktas som en svag och känslig varelse som anses vara bättre att ta hand om barnen och hemmet. Mannen ses som stark och beskyddande det är därför han ska vara den ledande som bestämmer enligt alla tre religionerna.

Men alla dem tre religionernas skrifter sä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Dom tre syskon religionerna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2018-09-10

    Du som har skrivit den här texten har tyvärr väldigt lite kunskap om islam, nästa gång när du skriver en sådan text så rekommenderar jag dig att läsa på ordentligt.

Källhänvisning

Inactive member [2009-04-27]   Dom tre syskon religionerna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58126 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×