Vem var Adolf Hitler?

9281 visningar
uppladdat: 2009-04-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Detta vill jag veta…

Adolf Hitler var nog en av historiens absolut mäktigaste män, och det finns nog inte någon som inte har hört talas om honom. Och oavsett hur insatt man är i den riktningen så finns det nog inte heller någon som har lyckats undgå vad han ställde till med under 40-talet. Men jag tror ändå inte att alla har den rätta uppfattningen av Hitler som person, utan att alla tankar riktar sig direkt emot honom som en diktator och mördare.

Jag har ganska länge varit intresserad av sådant som rör andra världskriget och Hitler som specifik person, och även om jag har sett ett flertal filmer och läst mycket om honom så har ändå allt kretsat runt kriget och hur tyska soldater tog död på judar i stället för att rikta in sig på den personen som ligger bakom allting. Och någonting som jag ändå alltid har varit intresserad av är hur Hitler egentligen var – inte som diktator, utan som person.

Vad han hade för intressen, vad han sysslade med under sin uppväxt och möjligtvis vad som kunde vara orsaken till hela den här tragedin som har varit grunden i så mycket ondska, det är vad jag ska ta reda på. Därför är min fråga hur Hitler var som person innan han kämpade för makten i Tyskland.

Så här har jag kommit fram…

Jag går till biblioteket på Älvkullen för att hitta någonting om Hitler, jag får tag i fyra böcker men hittar endast någon användbar information i två av dem. En av dem är en bok av Alice Miller, den är skriven redan år 1980 och är tryckt och utgiven av Beyronds Grafiska AB i Malmö. I boken kan man läsa att Hitler var det fjärde barnet men det första som överlevde – de tre tidigare dog mellan tre dagar till drygt 2,3 år på grund av sjukdomen difteri – och ”de anser utan undantag att Hitler fick för mycket kärlek av sin mor och därför skulle ha varit så angelägen om att bli beundrad och uppskattad”. Detta kan man läsa i boken I begynnelsen till uppfostran av Alice Miller på sidan 183-184. Och samtidigt som han blev ”överälskad” av sin mamma så blev han i stället slagen av sin pappa så fort han gjorde något fel.

I samma bok kan man även läsa att Hitler som barn ”höll långa lidelsefulla tal på kullar” under rasterna i skolan, även detta kan man läsa i boken I begynnelsen till uppfostran på sidan 175.

Jag fortsatte genom att leta lite fakta på Internet, och jag började med att söka på Adolf Hitler på www.google.se, jag fick 6 290 000 träffar och sökte i stället på Adolf Hitler barndom då det är i barndomen jag antar att mycket fakta kan ligga. Nu fick jag i stället bara 137 000 träffar och den andra av de träffarna är en länk till www.mimersbrunn.se till ett arbete som en människa har skrivit. Endast av intresse så läser jag arbetet och jag ser att det är mycket fakta där som jag skulle vilja ta del av. Men i stället för att använda arbetet som källa så tittar jag vilka källor han har använt och tittar om jag kan hitta någonting där.

Där hittade jag bland annat en länk som går till www.algonet.se där jag hittade en text om Hitler åren igenom. Där kan man bland annat läsa att Hitler anmälde sig till krigstjänst för Tyskland. Men i kriget så blev han skadad två gånger och den sista skadan innebar att Hitler fick läggas in på sjukhus, och det var även på det sjukhuset som Hitler fick höra att Tyskland hade kapitulerat. Anledningen till att jag litar på den här källan är för att texten är tagen från Nationalencyklopedin, Nionde bandet från 1992, som är en bra källa till all möjlig fakta som vi även använder mycket i skolan.

En annan bok som jag fick tag på var Andra Världskrigets Ledare skriven av Paul Dowswell som är utgiven år 2006 på Liber AB. Där i på sidan 9 kan man läsa en konkret text som jag anser vara användbar:

”Hitler visste precis vem han skulle lägga skulden på – de demokratiska politikerna som skrivit på fredsavtalet och kommunisterna som nästan lockat tyskarna till revolution mot slutet av kriget. Men mest av alla beskyllde han dem han började hata redan under sin tid i Wien – Judarna. Kapitulationen blev en vändpunkt i Hitlers liv. Han började se det som sin livsuppgift att hämnas för Tysklands nederlag. Alltför snart skulle hans hat få fullt utlopp.”

Detta har jag lärt mig…

Jag har lärt mig att mycket troligtvis började redan som ung ålder för Hitler, som till exempel att han växte upp tillsammans med att hans mor gav honom överdrivet mycket kärlek eftersom han var det fjärde men första överlevande barnet som stod i boken I begynnelsen till uppfostran av Alice Miller på sidan 183-184.

Jag vet redan sedan tidigare att Hitler var intresserad av politik redan som ung, och det framförs även då man kan läsa i samma bok på sidan 175 att Hitler ”höll långa lidelsefulla tal på kullar” i skolan, det vill säga när han ännu var barn.

Av var jag har läst har på www.algonet.se...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

www.algonet.se www.google.se www.mimersbrunn.se

Kommentera arbetet: Vem var Adolf Hitler?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-04-29]   Vem var Adolf Hitler?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58134 [2021-12-09]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×